30. marras, 2016

Talvipäivä Trogirissa

Eilen ei ollut mitään tekemistä joten päätin lähteä käymään tuossa naapurikaupungissa 15 km päässä pizzalla. Kaupunki on Trogir, joka kesällä on suuri turistipyydys. Talvella näkymät olivat hieman erilaiset kuten oheisesta kuvasta voitte päätellä. Kovin moni paikka oli kiinni enkä onnistunut löytämään edes avoinna olevaa pizzeriaa. Matkalla kaupunkiin istuessani kilometrien mittaisessa jonossa mietiskelin, että onpa Trogir suosittu kun tänne joutuu oikein jonottamaan. Jono johtui tosin tietyömaasta, kaupunki itsessään kauniista ja historiallisesta keskustastaan huolimatta oli tyhjä. Ja tuulinen. 

Täällä nimittäin jatkui vielä eilen ainakin paikallinen normi talvisää. Eli bura pohjoistuuli, josta kirjoitin eilen, puhalteli edelleen. Lehtien mukaan jossainpäin Dalmatiaa se oli yltynyt jopa 111 km/h vauhtiin, Splitissäkin oli puhallellut ajoittain jopa 90 km/h. Tuuli oli kaatanut puita, siltoja oli jouduttu sulkemaan ja saarille vievät lautat pysyivät satamissa. Lämpötilakin oli tuolla vuorilla laskenut peräti 12 miinusasteeseen. Meillä sentään oli kolmisen astetta plussaa.

Paikallisia tuntuu kiinnostavan kovasti mitä mieltä minä olen tästä paikallisesta talvesta. 'Sinähän olet tottunut kylmään kun tulet Suomesta, eikö vaan?' on melkoisen usein kuultu lause. Ja juu, ei tuo hieman nollan yläpuolella oleva lämpötila ole paha rasti ollenkaan. Mutta kun siihen lisätään tuo edellä mainittu tuulli, se muuttaa tilannetta hieman. Kunnon pohjoispuuska ja pari astetta lämpöä, se tuntuu kylmältä, tuntuu vaikka 'olisitkin kotoisin kylmästä Suomesta'. Mutta ei muuta kuin tuultapitävää päälle niin ongelma on ratkaistu. Ihan tuulipukuun en ole vielä sentään sortunut. Suomalainen ei siis suhise täällä niinkuin se tekee Tallinnassa paikallisten mukaan.

Niin tuosta pizzasta jota en siis Trogirista löytänyt. Ajelin kotiopäin ja ajattelin käväistä yhdessä paikallisravintolassa katsomassa saisiko sieltä pizzaa kun en ollut tuossa paikassa vielä käynyt. Ja saihan sieltä. Ravintola Baletna Skola tarjoili ihan peruspizzan ja puolen litran oluttuopin hintaan 58 kunaa. Eli 7,70 euroa. Näihin hintoihin ei vaan totu.....