1. joulu, 2016

Elämää Kroatiassa

Kirjoittelin eilen, että kaupunki nimeltä Trogir muistutti aavekaupunkia siellä vieraillessani. Ainakin jos sitä menoa vertaa menoon kesään, jolloin kaupungin kadut ja kujat täyttyvät ihmisistä. Tosin lähinnä turisteista. Mutta onneksi kaupungista löytyy kaunista katseltavaa talvellakin, kuten vaikka laivat kaupungin keskustan läpi virtaavassa joessa. Kuvassa yksi esimerkki aiheesta.

Minulta tiedustellaan aika ajoin elämästä täällä Kroatiassa. Kuinka helppoa on saada elämä 'käyntiin' täällä, mitä se vaati, minkälaista arki on, miten sosiaaliturva/lääkärijärjestelmä toimii jne.? En osaa antaa mitään kaiken tyhjentäviä vastauksia, mutta voin toki kertoa omista kokemuksistani.

Jos etsit suomalaisyhteisöä, esimerkiksi samankaltaista kuin vaikkapa Espanjan Aurinkorannikolla, Kroatia ei ole sinun paikkasi. Täältä ei löydy, ainakaan vielä, aluetta, jossa asuisi pääasiassa suomalaisia, palvelut toimisivat suomeksi ja voisit mennä syömään suomalaista ruokaa suomalaiseen ravintolaan. Sen sijaan saatat olla eräänlainen 'nähtävyys' tänne muuttaessasi. Varsinkin pienemmissä kylissä jotka eivät sijaitse aivan kuumimmalla turistivyöhykkeellä. Yleisin kysymys silloin on se, että miksi muutit juuri Kroatiaan ja miksi ihmeessä juuri tänne. Näitä kysymyksiä kun kysytään minultakin lähes viikottain, vaikka asun alueella jossa turistit pyörivät kesäisin. 

Kroatia on EU -maa, joten sosiaaliturva on periaatteessa sama kuin koti-Suomessa. Maahan 'sujahtaminen' käy helposti, varsinkin jos saat hieman apuja paikallisilta. Asiointi viranomaisten luona kun vaatii aluksi jonkinverran kroaatinkielen taitoa. Ja totta puhuakseni, myös byrokratian jota täällä esiintyy rehellisesti sanottuna himppasen Suomea enemmän, on helpompi taklata kun mukana on joku paikallinen. Sinun pitää käydä poliisin luona kertomassa että nyt sitä on sitten muutettu tänne, sosiaaliturvaviranomaisten luona avaamassa oma sosiaaliturvasi jonka jälkeen voit etsiä itsellesi oman lääkärin omalta asuinpaikkakunnaltasi. Siinäpä se.  Ai niin, pankkitilin saat auki tuon poliisikäynnin jälkeen kun olet saanut paikallisen henkilötunnusnumerosi eli OIBin.  Poliisi käy vielä hetkisen päästä kurkkaamassa, että varmasti asut siinä osoitteessa jonka heille olet ilmoittanut. 

Eläminen sinänsä ei kauheasti poikkea elämisestä Suomesta. Suurimpina eroina lienevät ilmasto ja hintataso. Ilmasto riippuu tietysti pikkaisen siitä, missäpäin asut, mutta periaatteessa se on Suomea leudompi. Varsinkin täällä rannikkoseudulla missä vallitsee välimerellinen ilmasto. Se tarkoittaa leutoja kelejä mutta talvisin myös melkoisia tuulia, joista minäkin olen kirjoittanut. Hintataso riippuu myös jonkinverran asuinpaikasta, mutta pääsääntöisesti eläminen on huomattavasti edullsempaa kuin Suomessa. Ruoka, noin yleisesti ottaen siis, on äärimmäisen karkeasti arvioiden noin 40% edullisempaa kuin Suomessa, alkoholi vielä reippaasti tuotakin enemmän. Kaikenkaikkiaan Kroatiassa pärjää pienilläkin tuloilla ihan kivasti. Eikä täällä tarvitse tuolloinkaan ihan jokaista kunaa miettiä.  

Jos jotain jäi kertomatta tai jos joku mietityttää, kyselkää. Sähköpostini on jarih@jarih.fi. En välttämättä osaa ihan kaikeen suorilta vastata, mutta lupaan kaivella vastauksia.

Ja loppuun taas Suomi-asiaa. Yle nyykähti sananvapautensa kanssa polvilleen pääministeri Sipilän edessä kun Juha pikkaisen jyrähti. Nyt Ylen päätoimittaja Pentikäinen yrittää selitellä asioita parhain päin jaettuaan ensin toimittajilleen jopa kirjallisia varoituksia siitä, että nämä uskaltavat edes suunnitella Sipilä -uutisoinnin jatkamista. Voin kertoa, että täältä sivusta seuraten asia näyttää vähintäänkin säälittävältä niin Ylen kuin suomalaisen sananvapauden kannalta.

Mutta asia jota en jaksa ymmärtää tuohon Sipilä -caseen liittyen on ammattiyhdistysten toiminta. Ne kun ovat alkaneet uhkailla poliittisilla lakoilla koska Sipilä..... Kuinka ollakkaan, lakkoaallon kärjessä on minun suosikkirikollisjärjestö PAM. PAM on sitä mieltä, että demokraattisen yhteiskunnan ja oikeusvaltion kulmakiviä ovat sanan- ja lehdistövapaus. Ja kun Sipilä ärähti Ylelle, Keskon pamilaisten pitää mennä lakkoon. Siis täh? Miksi? Miten Ylen ja pääministerin välinen riita liittyy yhtään mitenkään nimenomaan Keskon tavarankäsittelijöihin?  Ja vaikka nuo edellämainitut asiat todellakin ovat demokraattisen yhteiskunnan kulmakiviä, kuinka sitä kiveä saadaan yhtään vankemmaksi sillä, että trukit seisovat Keskon varastoissa. Tässä yhtälössä on joku mitä minä tyhmä eläkeläinen en vaan ymmärrä. Saa selittää. 

Tänään on Split -päivä. Pakkohan se minunkin on käydä kuvaamassa kotikaupunkini joulukatu kun Facebookissa kaikenmaailman pääkaupunkilaiset täällä keulivat omalla kadullaan. Lisäksi ajattelin kävistä syömässä ja muutenkin jatkaa 'turistina kotikaupungissa' -projektiani. Kelikään kun ei hullumpi noin talvikeliksi. Luvassa on 13 astetta ja puolipilvistä. Mutta tästä kaikesta lisää sitten taas huomenissa.