6. joulu, 2016

Suomi ysiysi

Oikein hyvää itsenäisyyspäivää itse kullekin! Ja paljon onnea synttäreiden johdosta pojilleni Villelle ja Joonakselle. 

Näin suhteellisen tuoreena ulkosuomalaisena olen koittanut pohdiskella omaa suhdettani Suomeen. Onko se muuttunut ja jos on niin miten? Mitä minulle merkitsee loppujen lopuksi se, että pohjimmiltani olen suomalainen? Olen, ja tulen aina olemaan, oli asuinpaikkani sitten ihan missä tahansa.

Olen havainnut ettei suhteeni kotimaahan ole, ainakaan vielä, muuttunut mitenkään. Suomi on edelleen Suomi ja seuraan maan tapahtumia aivan samalla intsiteetillä kuin tein aikoinani maassa asuessani. Kenties tuohon seuraamiseen on tullut tietty uusi twisti kun sitä tekee ikäänkuin ulkopuolelta. Ehkä asiat näyttävät sittenkin hieman erilaisilta kun niitä tarkastelee muutaman tuhannen kilometrin päästä. Mutta niinkuin sanottu, Suomi on edelleen Suomi. Ja minun isänmaani.

Tänään ei ole se päivä, jolloin haluaisin vinkua epäkohdista. Enkä aio sitä tehdä muutoin kuin ilmoittamalla suuren ärsytykseni sitä väestönosaa kohtaan, joka jaksaa vinkua toistuvasti kuinka "Suomi ei ole enää itsenäinen koska Brysselin herrat määräävät" tai "haluaisin oman markan takaisin". Nämä menneisyyteen jumiutuneet tyypit eivät halua nähdä maailman kehittyvän siinä Suomen ympärillä. Ja pysyäkseen kehityksessä mukana, Suomenkin on kehityttävä. Vaikka maa ei olisi EU:n jäsen ja ostoksia makseltaisiin edelleen markoilla, ei se elämä sen parempaa olisi. Silloin olisi vain eri asiat joista valittaa ja vinkua. Samanlaisia leikkauksia, joita nyt on pakko tehdä, tehtäisiin myös silloin koska Suomen kestävyysvaje ei ole mitenkään riippuvainen Euroopan Unionista. Vanhat kunnon talvet tai kesät eivät palaisi eikä UKK olisi presidentti.  

No kylläpäs tämä nyt menee vakavaksi. Jospa palattaisiin siis normaaliin päiväjärjestykseen. Joka tosin on aivan sekaisin, sillä meidän TV tuuttaa jääkiekko-otteluita aivan ihmeellisiin aikoihin. Eilen tuli ottelu Pekingistä kello 12.30 ja tänään suuri itsenäisyyspäiväottelu kello 15.00. Se oli ja on kuulkaas tarkkaa puuhaa suunnitella päiväunet näihin uusiin aikatauluihin.

Tuo suuri itsenäisyyspäiväottelu on KHL -peli Jokerit - Medvesak Zagreb. Eli kahden kotimaan joukkueet vastakkain. Jokerit tulee pelaamaan ottelun sinivalkoisissa peliasuissa ja sotaveteraaneilla on vapaa sisäänpäsy otteluun. Hieno kunnianosoitus itsenäisyytemme kunniaksi.

Lupailin tuossa joku päivä, että tänään tapahtuu jotain. No ei tapahdu, koska tuo peli tulee. Huomenna sen sijaan tapahtuu ja siitä tulee sitten juttua ja varmaan myös kuvia torstaina tänne. Siihen asti, nautitaan itsenäisyyspäivästä, katsellaan Tuntematonta ja Linnan juhlia. Ja palataan asiaan taasen huomenna.