10. joulu, 2016

Maanjäristys

Saatiinpa sitten tälle viikolle kunnon lopetus. Saatiin nimittäin maanjäristys. Eilen tasan kello 13.57 ruokaa tehdessäni alkoi jyrinä. Samalla seinät ja lattia alkoivat heilua, astiat kilisivät kaapeissa ja keittiön kello putosi seinältä. Olin keskellä elämäni ensimmäistä maanjäristystä.

Ihan alkuun täytyy sanoa, että Kroatia ei ole kaikkein herkintä järistysaluetta. Täällä on ollut suurempi maanjäristys joskus viitisensataa vuotta sitten, joten tuo eilinen järistys tuntui tulevan vähän puskista jopa paikallisille. Pienempiä maanjäristyksiä, joita ei välttämättä edes huomaa, sattuu kuulemma silloin tällöin, mutta noin suurta kuin tuo eilinen oli huomattavasti harvemmin. Eilen järisi nimittäin 4,9 magnitudia. Järistyksen keskus on merkitty tuohon oheiseen kuvaan, minun asuinpaikkani on jotakuinkin punaisen ruksin kohdalla. Eli kohtuullisen lähellä oltiin.

Suurempia vahinkoja ei järistys sitten kuitenkaan aiheuttanut. Muutamille teille on kuvien perusteella ilmestynyt railoja tai ne ovat pikkaisen kuplineet, kaupoissa oli tavaroita tullut alas hyllyiltä mutta mitään suurempaa ei onneksi mennyt rikki tai tapahtunut. Itse jäin miettimään omalta osaltani sitä, että osaisinko toimia jos vaikkapa maanjäristyksen vuoksi pitäisi toimia? Vai jähmettyisinkö pitelemään kiinni tiskipöydän reunasta niinkuin eilen tein? Kuinka kauan minulta menisi siihen, että keksisin että nyt taitaa olla parasta lähteä vaikkapa ulos kämpästä? 

Mutta sitten aivan muihin asioihin. Vuosaaressa menehtyi tulipalossa perjantain vastaisena yönä äiti ja kolme lasta. Järkyttävä onnettomuus. Lueskelin jostain syystä keskustelupalstoista tuosta tapahtumasta ja jälleen kerran petyin ihmisiin. Kolme ihmistä on kuollut yllättäen ja keskustelijat noilla palstoilla riitelevät siitä, että olivatko uhrit maahanmuuttajia jotka olivat tehneet saunan kiukaalla jotain heidän juttujaan. Kukaan suomalainen ei kuulemma esimerkiksi kuivata vaatteitaan saunassa, ei varsinkaan jos kiuas on päällä. Ja siitä päästiin sitten taas siihen kuinka mamut tekevät sitä, tekevät tätä. Ja kuinka heitä hyysätään. Huoh..... 

Näin on saatu tämäkin viikko pakettiin. Paljon on taas sattunut, päällimmäisenä tietty tuo maanjäristys. Pikkaisen jänskättää jo että mitä kaikkea sitä tulee eteen ensi viikolla. Näistä sattumuksista lisää sitten taas maanantaista alkaen.