16. joulu, 2016

Kieliopintoja

En tiedä häiritseekö ketään muuta kuin minua se, etten ihan joka päivä pääse kirjoittamaan blogipäivitystä samaan aikaan kuin mihin olen tottunut. Yleensähän nämä höpinät ilmestyvät tänne siinä kello yhdeksän aikoihin meidän aikaa, kymmeneltä Suomen aikaa, mutta aina joskus silloin tällöin tulee aikataulullisia esteitä. Niinkuin tänään kun kroaatintunti oli heti aamusta. Huomenna se on vasta puoliltapäivin joten luultavammin viikon yhteenveto saadaan julki ennen sitä. 

Minulla on nyt menossa todellinen kielikylpy, sovimme juuri tänään, että pidämme kroaatin tunteja lähes päivittäin. Tämä paristakin eri syystä, ensinnäkin ope lähtee pariksi viikoksi reissuun uuden vuoden ympärillä ja toisekseen siksi, että hänen omat opiskelut vaativat panostusta lopputenttien vuoksi tammikuun alussa. Tärkein syy on kuitenkin koulun joulujuhlat 23.12. johon mennessä minun pitää kuulemma oppia tärkeimmät fraasit jotta voin sitten keskustella bileissä paikallisten kanssa. Joita vieraat pääosin kuitenkin ovat, sillä he ovat oppimassa vieraita kieliä samaisessa koulussa missä minä yritän oppia tätä paikallista. Pari olutta alle niin eiköhän se kroaatti kummasti taivu....... 

Tuolla Facebookissa Kroatian suomalaiset -ryhmässä käydään keskustelua siitä, minkälaista muuttaminen tänne on ja mitä se vaatii. Toivottavasti tämä minun blogini on antanut edes jonkinlaisia vastauksia kysymyksiinne. Olen pyrkinyt kertoilemaan ihan omista kokemuksistani ja sattumuksista joita eteeni on kotiutumisvaiheessa tullut. Suurempia ongelmia ei ole ollut, varmastikin siksi että minulla on ollut "paikallisopas", eli kroatialainen kaveri, tukena lähes alusta alkaen. Häneltä olen saanut apuja seikkailuihini byrokratian viidakoissa. Jotka nyt jälkikäteen ajatellen eivät niin kauhean kamalia sitten loppuviimeksi kuitenkaan ole olleet. Toki se, että mukana on kieltä puhuva apu, auttaa varsinkin suuremmissa toimistoissa asioidessa. Kuten paikallisessa Kelassa. Niistä kun ei aina välttämättä löydy enkunkielen taitoista virkailijaa. Tai ainakaan virkailijaa joka haluaisi puhua englantia. Vaikka osaisikin.

Samainen kaveri on ollut mukana myös perustamassa yritystä tänne. Itse yrittäjä on hollantilainen joten olen tätäkautta saanut jonkinlaisen käsityksen myös siitä, mitä ulkomaalaisen tyypin yrityksen perustaminen Kroatiaan edellyttää. Menemättä tässä nyt sen tarkemmin yksityiskohtiin niin todettakoon vain se, että se byrokratia yrityspuolella on aika jäätävää. Eikä palvelu valtion virastoissa täällä(kään) ole aina ihan asiakaslähtöistä. Mutta eipä se sitä ole missään muuallakaan. Samankalaisia byrokratian kukkasia ovat aloittavat yrittäjät kohdanneet niin Suomessa kuin Saksassa. Ja monessa muussa maassa.

Tärkein seikka tähän loppuun. Kuten eräs 'lähes puolueeton' taho tuolla Faceryhmässä totesi, se on ihme kuinka tänne Kroatiaan on pesiytynyt näinkin edustava joukko komeita suomalaismiehiä. Jotenkin se karisma vaan kasvaa täällä etelän 'lämmössä'. Kannattaa tulla tsekkaamaan.   

Ai niin, tuo kuva. Tuommoinen neitokainen oli ilmestynyt tuonne meidän rannalle. Pitänee mennä kurkkaamaan miltä neiti näyttää ilalla valaistuna. Jos jaksaa. Sillä mikäs kiire tässä mihinkään on.