23. joulu, 2016

Aatonaatto

Asiat on nyt kuulkaas sillä tolalla, että joulu saa tulla. Tai ei ihan vielä. Kaikki lahjat on hankittu, ruuat ja juomat hankittu, mutta tänään pitää vielä ihan pikkaisen siivoilla. Ei mitään syväpuhdistusta mutta pölyjen pyyhkimistä ja lattioiden luuttuamista. Sitten joulu saa tulla. Tai itseasiassa alkaa. Ei kai se mihinkään tule, itse sitä pitää lähteä tapaamaan.

Tänään mennään etsimään joulua kielikoulun joulujuhlasta. Ihan mukava tavata tyyppejä, toivottavasti hieman syvällisemmin, joita tähän asti on nähnyt vain eteisessä toisen tullessa sisään ja toisen mennessä ulos. Ja niinkuin olen kertonut, minun kroaatinkieltäni on trimmattu juurikin sitä varten että pystyn juttelemaan ihmisten kanssa. Heh heh....

Eilinen kroaatintunti meni taas siihen, että juttelimme open kanssa ihan kaikesta muusta kuin varsinaisesta aiheesta. Kävimme läpi maahanmuuttoa, Kroatian sisäpolitiikka, pakolaiskysymyksiä Euroopassa ja tietysti terrorismia. Itse kieltä emme juurikaan puhuneet saatikka opiskelleet. Mutta semmoista se on kun opettaja on samalla kaveri..... Joten eiköhän ne juttukumppanit tänä iltana löydy enimmäkseen siitä porukasta joka puhuu englantia. Onneksi kysymyksessä on kielikoulun bileet ja näin sieltä löytyy tietysti myös väkeä joka opiskelee englantia. Ja puhuu sitä mielellään. Toivottavasti.

Huomenna jouluaattona olen ajatellut mennä tuonne meidän rannan joulutorille. Siellä pitäisi olla nimittäin joulubileet. Täällähän varsinainen joulu on vasta joulupäivänä, jolloin tavataan sukulaisia ja ystäviä sekä jaetaan lahjat. Pukki tuo ne jouluyönä valmiiksi kuusen alle. Itse menen, kuten kerrottu, joulupäivänä joululounaalle kavereiden luokse.

Ai niin, sain sähköpostia eilen suurlähetystöstä Zagrebista. Toivottelivat jouluja ja kertoivat kunnallisvaaliäänestyksestä. Joka on mahdolista siis lähetystössä Zagrebissa. Paitsi minulle. Minä kun asun vakituisesti täällä, minulla ei ole äänioikeutta kunnallisvaaleissa! Apua! En kykene vaikuttamaan asioihin..... vaikka toisaalta, kysymyksessä on kunnallisvaalit, joten jos kotipaikka on Kastel Stari, lienee aika luonnollisista etten pysty äänelläni lyömään nyrkkiä pöytään minkään suomalaisen kunnan asioissa. Sen sijaan saan sitten käsittääkseni äänestää täällä paikallisissa kunnallisvaaleissa. Joka tuleekin sitten olemaan todella hauskaa! Tietämättä tai ymmärtämättä mistään paikallisista polttavista asioista yhtään mitään eikun ääni jollekulle randomisti valitulle. Eli ihan samalla tavalla kuin aikoinaan suomalaisissa vaaleissa......

Jatketaan juttua vielä huomenna ennen pientä joulutaukoa. Nyt täytynee alkaa se lattioiden luuttuaminen jotta kerkiää vielä päiväunille ajoissa. Vaikka mikäs kiire sitä mihinkään on.