27. joulu, 2016

Joulun jälkeistä elämää

Välipäivät ja välipäivien aikataulut. Blogikin näyttää ilmestyvän ihan milloin sattuu..... Ensimmäinen jouluni täällä on sitten onnellisesti ohitse. Käydäänpä siis läpi hieman mitä siihen kuului ja miten se sitten loppujen lopuksi meni.

Jouluaatto alkoi syöden, olin tehnyt sellaisen suomalaista jouluateriaa kaukaisesti muistuttavan ruokakokonaisuuden kaloineen, laatikoineen ja 'kinkkuineen'. Ai niin muuten, se keskustelua herättänyt imelletty perunalaatikko onnistui sitten noin 75%:sti. Se oli perunalaatikkoa mutta immellytys olisi saanut hieman rankempi. Mutta kaikesta oppii, kenties jo ensi vuonna ollaan lähempänä alkuperäistä.

Ruokailun jälkeen 'esiinnyin' Radio Suomen Ilmasilta -ohjelmassa, joka on ohjelma ulkosuomalaisille terveisten lähettämistä varten. Lähettelin niitä sitten niin Suomeen kuin täällä Kroatiassa asuville maanmiehilleni. Olivatpa jotkut jopa kuulleetkin höpinäni! Toivebiisinä oli tietysti Sladen Marry Xmas Everybody, joulu kun ei vaan ilman sitä lähde käyntiin.  

Loppuilta meni sitten suunnitelmien mukaisesti tuolla meidän joulutorilla. Siellä oli suhteellisen hiljaista alkuillasta, mutta joskus puolenyön aikaan, ihmisten palaillessa kirkosta, meno yltyi taas aivan normimenoksi. Mukavaa, ja hieman erilaista aattoa siis.

Joulupäivänä oli vuorossa sitten joululounas kavereiden luona. Kalkkunaa kaikkine tykötarpeineen, lopuksi kakkuja. Seurauksena täysin odotettu ähky. Left overit löytyvät tuolta minun jääkaapista omien left overien rinnalta. Syön näitä jouluruokia varmaan vielä helmikuussakin.

Meidän kylä oli todella kuollut joulupäivänä. Kaikki paikat olivat suljettu, ihan paria baaria ja huoltoasemia lukuunottamatta. Tämän suhteen meno oli kuin kotona Suomessa aikoinaan, nykyäänhän siellä kaupat saavat olla auki ihan milloin tahansa. Mutta onneksi joulutori oli auki. Ja siellä meno katossa. Tällä kertaa jaksoin kolmeen asti vaikka tori oli vielä silloinkin aivan täynnä porukkaa. Oli hieman erilainen joulupäivä, erilainen mihin olen tottunut, mutta mukava.  

Tapaninpäivänä alkoi sitten minun välipäivät. Ei joulutoria, sillä sinne pitänee mennä taasen viikonloppuna, uuden vuoden aatosta puhumattakaan. Käväisin tuolla meidän rannalla jossa lämpöä oli 17 astetta eikä tuulen virettäkään. Ilma oli kuin se on ihan parhaimmillaan joskus huhtikuun lopuilla Suomessa. Istuskelin terassilla ja nautiskelin. Ihmiset näyttivät jopa käyvän uimassa. Ruuaksi oli joulun left overeita. Ettekä ikinä arvaa mitä syön tänään....

Semmoinen pääpiirteissään oli ensimmäinen joulu Kastel Starissa. Tiedä sitten muodostuuko tuosta minkäänlaisia perinteitä, mutta olihan se nyt himppasen erilainen kuin joulut Suomessa. Ei pahemmin lennelly veljiä varpusten muodossa pihamaalla eikä muutoinkaan soineet hämmentävän synkeät suomalaiset joululaulut...... Ensi vuoden jouluksi ajattelin nostaa sitten hieman vaikeuskerrointa, kutsuin nimittäin kaverit minun luokseni suomalaiselle jouluaterialle! Niinpä sitä sitten ensi talvena väännetään laatikoita ja suolataan kinkkua ihan tosisaan... Onneksi sinne on vuosi aikaa, joten ei tarvitse stressailla vielä pahemmin.