5. tammi, 2017

Suljettu kaupunki

Kuten eilen kerroin, käväisin tänään Splitissä. Joka oli kiinni. Yllättävän monella ravintolalla ja jopa myymälällä oli lappu ovessa, jossa kerrottiin paikan olevan suljettu uudesta vuodesta ensi maanantaihin. Jotkut näyttivät olevan kiinni jopa tammikuun puoleen väliin asti. Kun ei ole turistiaika niin silloin ei ole turistiaika. Eikä paikallisia asiakkaita ole riitämiin ylläpitämään paikkoja kannattavina. Tästä huomaa sen, ettei Kroatia ole, ainakaan vielä, venäläisturistien ykköslomailukohde. Suomessahan kassakoneet kilisevät punaisina kun venäläiset ovat jälleen palanneet ja pistävät ruplaa jonoon.

Täällä on viime päiviä hallinnut yksi uutisaihe. Dalmatiaan, eli tähän meidän piirikuntaan (tai what ever) on nimittäin luvattu jopa ennätyskylmiä kelejä. Tuonne sisämaahan ja vuorille on luvassa jopa kahdenkymmenen asteen pakkasia, tänne rannikollekin lupailevat öisin semmoisia kahdeksan-kymmenen asteen pakkasia. Siihen kun lisätään tämä meidän pohjoistuuli eli bura, jonka voimakkuudeksi on lupailtu 50-95 km/h, puuskissa jopa 110-180 km/h, niin voin kertoa, että melkoisen vilpoisaa on. Mutta niin se taitaa olla Suomessakin, ainakin eilisiä uutisia katsellessa huomasin että Muoniossa oli ollut semmoiset kevyet 41,7 astetta pakkasta.

Paikalliset ottavat tuon luvatun kylmän rintaman kyllä aivan tosissaan. Monet mandariini-, sitrus- ja muut puskat ovat pihoilla peittojen alla, ulkoiset vesi- ja viemäriputket on suojattu jne. Meidän talon alakerran Denniskin näytti vetelevän suojuksia vesiputkien päälle. Ja antoi siinä sivussa minulle ohjeita kuinka saan lämmityslaitteestani parhaan tehon irti. Se kun ei nimittäin lämmitä jos sen laittaa päälle kun ulkona on miinusasteita. Sinänsä mielenkiintoinen lämmityslaite.... Jos se on jo valmiiksi päällä kun lämpötila putoaa pakkaselle, silloin se kyllä pukkaa lämmintä.

Toinen asia jonka nämä paikalliset ottavan melko vakavasti, on näillä huudeilla riehuva influenssaepidemia. Splitissä on kuulemani mukaan muutama ihminen jopa kuollut hoitamattomaan influensaan. Sen välttämiseksi sain ohjeita, muista pestä kädet riittävän usein ja juo lämmintä. Kuten teetä. Tai sitten yrttiviinaa nimeltä travarica. Ajanee saman asian. Ja jos flunssa iskee, niin kun riittävästi tuota viinaa on kipannut, niin onpahan ainakin mukavampi sairastaa.

Hämmästyksekseni huomaan, että pärjään jo kummasti kroatiallani niin kaupoissa kuin baareissa. Eli pystyn suorittamaan yksinkertaiset tilaukset ja vastaamaan jopa tarkentaviin kysymyksiiin. Mutta näissä vastauksissa piilottelee myös seikka, joka syö miestä oikein kunnolla. Kun minulta kysytään kysymys, johon pitäisi vastata myöntävästi, eli da, vastaan hyvin usein ja tai jopa jaja. Eli kun minulta kysytään kysymys, johon odotetaan vastaukseksi kyllä, vastaan joko minä tai kananmuna.  Ja kun on nimittäin suomeksi minä ja jaja kananmuna......

Oliko ruoka hyvää? Minä, kananmuna. Argh!