6. tammi, 2017

Pipo!

Nyt suhisee, ja kunnolla suhiseekin, se Kastel Starin suomalaisukkokin, joka kulkee täällä edestakaisin pienen koiransa kanssa. Äsken lenkillä Roksun kanssa oli pakko vetää niskaansa tuulipuvun housut, lämpöä pitävä paita, hanskat ja pipo! Eli lähes täysi talvivarustus. Ja suhina oli samankaltainen kuin suomalaisturisteilla Tallinnan vanhassa kaupungissa. Siellä paikalliset tunnistavat kuulemma suomalaiset tuulipukujen suhinasta.

Täällä tämänhetkinen suurin puheenaihe on sää. Tällä kertaa se ei johdu siitä, ettei olisi mitään muuta puhuttavaa, vaan siitä, että sää on todella kylmä. Voimassa on punainen varoitus Extreme Low Temperaturesta. Eli voimakkain mahdollinen varoitus kylmästä. Tuulesta varoitellaan 'vain' keltaisella varoituksella. Juuri nyt pakkasta näyttäisi olevan pari astetta huolimatta siitä, että aurinko paistaa lähes täysin siniseltä, mutta kun siihen lisätään viitsenkymmentä kilometriä, puuskissa jopa lähes sata kilometriä tunnissa puhalteva pohjoistuuli, niin vilpoista on. Ilmatieteenlaitoksen FeeReal -palvelun mukaan keli tuntuu siltä kuin olisi 14 pakkasastetta.

Tuo kova tuuli, joka itseasiassa oli kovimmillaan viime yönä, on aiheuttanut sen, että kaduilla lentelee kaikenmaailman kamaa. Äskeisellä lenkillämme näimme pyykkinarulta lähteneitä lakanoita ja roskiskista (onpa muuten vaikea sana taivuttaa) karanneita roskapusseja. Irronneita kattotiilejä ei meidän matkamme varrelle sentään osunut vaikka niitäkin on kuulemma lennellyt jossainpäin.  

Summasummarum, ei mikään ihme että päättivät sulkea joulutorit niin Splitissä kuin täällä meidän kylällä etukäteen jo keskiviikkona. Alunperinhän niiden piti olla auki aina lauantaihin asti. Mutta ei tuolla kukaan täysjärkinen vapaaehtoisesti ulkona ständillä seisoskele. Tai sitten sitä lämmintä tislettä olisi pitänyt vetää siihen malliin ettei mikään olisi tuntunut miltään. 

Tänään on loppiainen. Olin jo varautunut valittamaan sitä, että näitä juhlapyhiä on aivan liikaa tässä joulun ja uuden vuoden ympärillä, kaikki paikat ovat kiinni etc. jne. osv. Mutta ne mitään kiinni ole. Ainakin meidän kylällä kaupat olivat auki, jopa tuo meidän kulmakauppa, joka sulkee itsensä kyllä heti kun siihen on pienikin mahdollisuus, oli auki. Baarit näyttivät myös olevan auki ihan normaalisti. Tai siis ne vähäiset baarit jotka täällä nyt talvikaudella yleensäkin ovat auki.

Ihan kuin sitten olisin menossa mihinkään ja/tai tarvitsisin jotain kaupasta. Hah, eilen kaupassa käydessäni varustin jääkaapin siihen malliin, että vaikka koko maa olisi kiinni tänään, säilyisin Roksun kanssa hengissä helposti huomiseen. Kenties jopa sunnuntaihin. Eikä tuossa kelissä kauheasti tee mieli mihinkään baarinkaan..... Joten ihan turhaa se valitus olisi ollutkin.