12. tammi, 2017

Savua!

Taas tökkii Optima O.o.d:n nettiyhteys, mutta jos sitä ihan pikkaisen lainaisi naapurien bittejä.... Kun eivät tunnu olevan kotonakaan.

Meillä on tällä hyvinkin savuista juuri nyt. Yksi naapureista kulottaa peltoaan. Vai onko se kulottamista kun pelto on tulessa? Ei ole nuo maataloustermit ihan hanskassa. Mutta siitä tulee savua kiitettävästi. Joku on saanut lisäksi päähänsä sytyttää meidän roskispöntöt tuossa tien varressa öisin tuleen. Luulin ensin, että kyseessä olisi ollut vahinko kun yksi aamu pönttö savusi, mutta kun tänä aamuna molemmat pöntöt savusivat, ja tämä oli jo neljäs kerta, niin kysymyksessä ei liene vahinko. Enkä usko että roskispönttöjen polttaminen kuuluisi mitenkään myöskään paikalliseen jätehuoltoon kun en ole nähnyt savuavia pönttöjä missään muualla. Onneksi ovat metallipönttöjä ja melko kaukana asutuksesta niin ei liene paloista suurempaa vaaraa koituvan. Haju on vaan melko kuvoittava kun roskat kytevät palon jälkeen pöntössä.

Olin eilen illalla kavereiden kanssa ulkona. Testattiin ihan uusi ravintola, tuohon tien varteen kun on noussut saksalaistyyppinen baari. Tarjolla on saksalaisia oluita ja saksalaista makkararuokaa. Talon oma olut mitäänsanomaton litku, en muista edes sen nimeä, mutta ruokalista vaikutti sangen mielenkiintoiselta. Pitänee käydä testaamassa joku kerta kun tekee bratwurstia mieli. Tai sian potkaa. Ja hapankaalia.

Tuli puhetta ajokortin hankkimisesta siinä turistessa. Ja tietysti siitä mitä moinen kustantaa. Kortin hinta kaikkinen kirjallisineen ja ajotunteineen ja -kokeineen maksaa kuulemma karkeasti arvioiden noin tuhat eutoa. Joka on kait hieman vähemmän kuin mitä kortin ajaminen maksaa Suomessa. Täälläkin ajotunteita kertyy melko reippaasti, mutta niihin ei sisälly pimeän-, märän-, liukkaan kelin, silmät kiinni, vasenkäsi selän takana -ajon harjoittelua vai mitä kaikkea sitä nykyään Suomessa joutuukaan suorittamaan. Hieman erilaiselta tuo kuitenkin kuullostaa kuin aikoinaan se, kun minun isäni pisti minut inssiajoon yhden ainoan ajoharjoittelukerran jälkeen. Opettelimme siis opetusluvalla. Ja läpi meni. Tosin melkoisen puhuttelun jälkeen.

Mutta mutta. Kun noita hintoja vertailee, pitää aina muistaa myös tulotaso maiden välillä. Viimeisimmän tilaston mukaan Suomessa tienattiin vuoden -16 toisella quartaalilla bruttona 3.380, ja nettona 2.509 euroa. Vastaavat luvut Kroatiassa olivat (08/2016) 1032 ja 754 euroa. Tämä selittänee hintaeroja jonkinverran ja on syytä pitää mielessä kun hintoaja vertailee.

Kohta pitäisi lähteä Splitiin pizzalle. Edessä on niin vanhojen kuin uusien kavereiden tapaamista. Ja pizzaa! Mutta siitä, ja varmaan joistain muistakin asioista lisää sitten huomenissa.  

Ps. Nettiyhteyskin palasi!