16. tammi, 2017

Sääkartoilta päivää

Jaahas, taitaa olla se aika vuodesta kun duunipaikoilla Suomessa jaetaan ensi kesän lomalistat. Ja ihmiset alkavat miettiä tulevia lomiaan. Ainakin siitä päätellen kuinka paljon tiedusteluja minä sain viikonloppuna. Mutta en valita, olenhan ihan itse kertonut että yritän auttaa sen minkä voin. Joten antaa tulla lisää vaan. Se on mukavaa.

Lämpötilat tuntuvat olevan hieman hakusessa ja yleinen kysymysaihe. Ei oikein tiedätä minkälaiset kelit täällä on milloinkin. No, koitetaan selventää asiaa keskimääräisillä lämpötiloilla, jotka eivät suinkaan kerro lopullista totuutta, mutta antavat jonkinlaisen käsityksen. Otin vertailukohteiksi Spltin ja Helsingin.

Jos aloitetaan huhtikuusta, joka on ehkä ensimmäinen kuukausi jolloin ihmiset saattavat lomille suunnata. Huhtikuun keskilämpötila Spltissä on 13, ja Helsingissä neljä astetta. Siis vuorokauden keskilämpötila. Toukokuussa samaiset luvut ovat 18 ja 10. Tähän väliin on pakko todeta, että viime vuonna tänne saapuessani pistin shortsit jalkaan 10.05. enkä kertaakaan palellut. Luovuin niistä sitten joskus syyskuussa. 

Kesäkuu, vilkas lomakuukausi Suomessa mutta ei se kaikkein kiirein kuukausi vielä täällä, vietetään Splitissä keskimäärin 21 asteessa, Helsingissä 14 asteessa. Ja se kaikkein villkain kuukausi, eli heinäkuu, mennään täällä 25 asteessa, Helsingissä 17 asteessa. Ja taas omia kokemuksia, heinäkuu saattaa olla täällä todella tukahduttavan kuuma. Elokuussa mennään jo syksyä kohti ja koko Dalmatia on täynnä turisteja lämpötilojen ollessa Splitissä 24 ja Helsingissä 15. Syyskuu, joka on vielä aivan täysi lomakuukausi, itseasiassa minun mielestäni melkein se paras, ollaan sitten Splitin osalta samoissa luvissa kuin kesäkuussa eli 21 asteessa, Helsingissä on sitten enää 10 astetta.

Vesien lämpötila löytyy tuosta oheisesta kuvasta. Toivottavasti näistä tiedoista on apuja kun niitä reissuja suunnittelette. Kuten huomaatte, loman ei välttämättä tarvitse kelien puolesta osua siihen pahimpaan lomakauteen, sen voi aivan hyvin viettää vaikkapa syyskuussa. Varsinkaan jo ei pidä suurista turistimassoista. 

Ja sitten vielä kerrataan nämä minun majoitusvaihtoehtoni. Kuten useasti todettu, minun luokseni mahtuu majoittumaan kyllä. Kuitenkin muutamalla reunaehdolla. Joista tärkein on se, että vaikka olsimme sopineet että tervetuloa vaan ja minä tulen hakemaan kentältä jne., jos minun omat lapseni ilmoittavat tulevansa samaan aikaan, he ajavat kaikkien ohi. Tämä lienee aivan ymmärrettävää. Siinä tapauksessa sitten etsimme sinulle uuden majapaikan.

Minulla on toki muutama sellainen 'ankkurimajoitus' sovittuna, jotka on tehty yleensä hyvin kauan aikaa sitten ja jotka olevat ja pitävät, no matter what. Nämä ankurimajoittujat tietävät keitä he ovat.

Nyt siis niitä lomia suunnittelemaan, hopi hopi! Nuo yllä esitetyt säätiedot ovat keskiarvoja eikä niitä voi lopullisena totuutena pitää. Varsinkaan kun tämä vuosi on täällä kelien puolesta ollut ihmeellinen jopa paikallisten mielestä. Kaikenlaisia kylmyys ja kuivuus etc. ennätyksiä on rikottu, mutta jos yleisesti mietitään, niin kyllähän nuo luvut nyt jonkinlaisen käsityksen antavat.