26. tammi, 2017

Elämää

Saan aika ajoin kyselyitä siitä, mitä pitäisi ottaa huomioon jos suunnittelee muuttoa Kroatiaan. Olen pyrkinyt tässä blogissa antamaan vinkkejä, tai ainakin kertomaan omia kokemuksia siitä, miten hommat täällä etenee ja mitä se vaatii. Äsken silmiini osui erään belgialaisen tänne nelisen vuotta sitten muuttaneen tyypin haastattelu Croatian Weekly -sivustolla. Kaveri vastaa kysymykseen, että mitä ohjeita hän antaisi ihmisille jotka suunnittelevat muuttoa ulkomailta tänne. Vastaus oli lyhyt; 'Se vaatii pitkää pinnaa, sietokykyä eikä turhista kannata stressata. Voisin allekirjoittaa tämän aivan suoraan.

Yksi esimerkki on aikakäsitys. Jos sinulla on treffit vaikkapa seitsemältä, kumppanisi tulee paikalla todennäköisesti aikavälillä 19.15-19.45. Joka on ihan normaalia. Puhelua siitä, että sorry, olen hieman myöhässä, on turha odottaa. Eikä muutenkaan kaikki tapahdu ihan niinkuin Suomessa ollaan totuttu. Jos joku asia pitäisi hoitaa tänään, se voidaan hoidella ihan yhtä hyvin huomenna. Tai ylihuomenna. Mutta se kaikesta huolimatta se tulee hoidetuksi. Ei ehkä ihan aikataulussa, mutta kuitenkin.

Toinen asia mistä tuo haasteltu tyyppi puhui, oli kroatialaisten käsitys itsestään ja omasta maastaan. Melko moni kroaateista ei kertakaikkiaan vaan ymmärrä, kuinka hienossa ja kauniissa maassa he asuvat ja kuinka ylpeä heidän pitäisi siitä olla. He jaksavat ihmetellä sitä, miksi ihmiset yleensäkin haluavat tulla tänne, osa jopa muuttaa pysyvästi. Minäkin saan jatkuvasti kysymyksiä paikallisilta että miksi ihmeessä juuri Kroatia? No siksi, että täällä kaunista, edullista ja ihmiset ovat ystävällisiä. Vaikka asioiden hoito vaatiikin välillä pitkää pinnaa. Ja sitä ettei stressaa turhista. Eli kyllä sitä opeteltavaa on myös minulla vaikkakin tuossa stressin poistossa ollankin jo suhteellisen pitkällä.

Meidän, siis minun ja Rockyn, elämä soljuu eteenpäin ilman suurempia kuoppia tai kupruja. Päivät koostuvat melkoisen pitälti samankaltaisista aikatauluista lenkkeineen, ruokailuineen, päiväunineen ja palloleikkeineen. Paitsi huomenna, kun on Rockyn synttärit. Tyyppi täyttää 12 vuotta, joten huomenissa pitänee käväistä joko suuremmassa kaupassa tai peräti Splitissä hankkimassa jotain herkkuja ja ostamassa lahja. Mutta siitä, ja synttäreistä lisää sitten huomenna.