1. helmi, 2017

Helmikuu 2017

Kylläpä on tyhmä otsikko. Mutta pitihän se kirjoittaa kun pääsi tuonkin kuukauden tuolla vuosiluvulla ihan ekaa kertaa kirjoittamaan. Siinä se nyt sitten on.

Koska ilmoista on aina mukava puhua, niin puhutaan ilmoista. Täällä meillä on nimittäin saatu tammikuun viralliset säätiedot ja ne vahvistavat sen mistä on ollut puhetta jo aiemminkin. Tammikuu 2017 oli Dalmatiassa kylmin tammikuu 54 vuoteen. Keskilämpötila oli 4,6 astetta, vuonna 1963 se oli ollut 4,3. Lunta täällä meillä ei ole ollut mutta uutiset kertovat että lähes kaikkialla muualla sitä on ollut. Kaiken lisäksi paikalliset kerttukotakorvet kertovat, että talvi ei ole suinkaa vielä ohi. Odotettavissa on kuulemma vielä todella kylmä rintama, joka on kaartumasta Skandinaviasta Keski-Euroopan kautta tänne joskus tuossa helmikuun puolessa välissä. Ennuste on kuitenkin vielä todella epävarma ja jos minulta kysytään, voisitte pitää ne kylmät siellä Skandinaviassa ihan tykönänne.  

Kylmyydestä puheenollen. Minun suihkukoppi, joka on varustettu mm. valoilla, radiolla, tuulettimella ja puhelimella (!), sijaitsee tuolla residenssini toisessa päässä. Jossa ovat myös makuuhuoneet. Olen tuuletellut makkareita päivisin, mutta se on aiheuttanut myös sen, että tuo suihkukylppäri on tuulettunut myös. Ja ollut aivan hyytävän kylmä. Tuntuu kuin kävisi suihkussa jääkappissa. Tai toisaalta, en ole koskaan käynyt jääkaapissa suihkussa, enkä näin ollen tarkalleen tiedä miltä se tuntuu, mutta saattaisin kuvitella että tunne on aika lähellä läpiveto-suihkuani.

Tuo sana 'läpiveto' on jostain syystä kroaattikavereitteni mielestä hauska suomalainen sana. Jostain syystä joskus aikoinaan opetin sen heille ja nykyään kun tapaan tyyppejä, aina joku jossain välissä muistaa mainita läpivedon. Se kuullostaa heidän mielestä hauskalta. Vähän niinkuin minä tykkään kroaatissa niistä sanoista missä on vokaaleja mahdollisimman vähän. Kuten esimerkiksi prts.

Ja lopuksi taas yksi huomio Kroatiasta. Maa, jossa on vettä, tuulta ja aurinkoa aivan riittämiin, tuottaa melkein puolet energiastaan Sloveniassa sijaitsevassa ydinvoimalassa tai kotimaassa sijaitsevissa, fossilisia polttoaineita käyttävissä lämpövoimaloissa. Ja vaikka paikalliset asukkaat vastustavat, uusi lämpölaitos on suunnitteilla Istriaan. Melko hyvin maalta jolla on 3600 kilometriä jokia, joka sijaitsee Adrianmeren rannalla ja jossa on mitattu Euroopan korkeimpia tuulenvoimakkuuksia. Aurinkokin paistelee keskimäärin 2600 tuntia vuodessa.  

Näillä jutuilla korkattiin helmikuu 2017. Katsellaan huomenna sitten lisää kuinka kuukausi kuluu.