9. helmi, 2017

Kuulen ääniä!

Se on nyt kuulkaas niin, että pelkästään ulkona paistava aurinko ja selkeä kevään tuoksu ei enää riitä. Olen alkanut kuulla myös kesän ääniä! Mikä ei oikeastaan ole niin kauhean huolestuttavaa kuin miltä se saattaa äkkipäitään kuullostaa. Ainahan minä vähän hullu olen ollut. 

Asun siis noin 20 kilometrin päässä Splitin lentokentästä. Joka sivumennen sanoen on jossain naurettavuuden ja säälittävyyden välimaastossa tilojensa ja kokonsa suhteen. Ainakin jos sitä heijastellaan matkustajamääriin mitä sen pitäisi käsitellä. Kentän laajentamisesta ja uusimisesta on kuulemma ollut puhetta, mutta nekin rahat valuivat pääkaupunkiin Zagrebiin, jossa on uutuuttaan hohtava, suuri ja nykyaikanen lentokenttä. Ihan hyvä siis zagrebilaisille. Rikkaille pääkaupunkilaisille...... hmph!

Mutta siis. Tuolta Splitin kentältä lähtee ja sille tulee kiireisimpinä kesävuorokausina reippaasti yli sata konetta. Eli liikenne on melkoisen vilkasta. Ja koska kentällä ei ole kuin yksi kiitorata, koneet lentävät kahta eri reittiä kentälle/kentältä. Joista toinen reitti kulkee aivan meidän kylän yli. Eli kesäisin lentokoneiden äänet, niin nousu- kuin laskuäänet, kuuluvat saumattomasti äänimaisemaan. Ja näitä ääniä on nyt alkanut kuulua aina silloin tällöin. Ei niitä koneita ihan ruuhkaksi asti vielä ole näkynyt, mutta aina silloin tällöin joku laskee tai nousee. Ja se kuullostaa ihan kesältä.

Suomesta kuului uutisia. Dingo -yhtye kokoontuu kuulemma alkuperäisessä kokoonpanossa ja heittää kesällä keikkarundin. Hmph. Vanhoja miehiä, jotka ovat päättäneet rahastaa vielä kerran yhtyeensä nimellä sanon minä. Eikö sitä Neumannin vonkaavaa ääntä ole kuultu jo ihan tarpeeksi? Ja jos sitä tulee ikävä, menkää Spotifyhin. Sieltä se löytyy ja on kuultavissa. 

Ja lopuksi. Kuuntelen aika usein Radio Suomen nettiradiota. Ehdottomaksi suosikiksi on noussut 'Säätiedotus merenkulkijoille.' "Kuuskajaskari miinus kuusitoista, koillinen kaksikymmentä, neljäkymmentä kuusi." Ja muistakaa: Aluksen, joka on matkalla Pohjanlahden satamaan, jossa on voimassa liikennerajoitus, on ylittäessään leveysasteen 60°00'N tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus ICE INFO:lle VHF-kanavalla 78. Ettäs tiedätte.