17. helmi, 2017

Vastauksia kysymyksiin

Kuvassa meidän rannassa sijaitsevan Gradska Kanava -baarin tarjoilijatytöt vaihtamassa vuoroaan. Ilmoittivat tosin olevansa lakossa kun eilen lenkillä Rockyn kanssa terassilla pistäydyimme, mutta kyllä me palvelua toki saatiin. Rocky osoitti kiitollisuutensa nostamalla jalkaa tyttöjen pöydänjalkaan. Ja istumalla vasemmanpuoleisen tytön sylissä.

Olen saanut jonkin verran kysymyksiä mm. eilisestä katolilaisuutta käsitelleestä jutustani. Kuinka uskonto näkyy täällä, kuinka se vaikuttaa arkipäivää jne. ? No, niinkuin aina, vastaan omalta osaltani, mitä olen kokenut ja mitä olen kuullut. Vastaukseni eivät siis ole lopullinen totuus.

Kroatian väestöstä noin 85% kuuluu roomalaiskatolliseen kirkkon, kuutisen prosenttia on ortodokseja ja alle viisi muslimeja, juutalaisia ja muita uskontokuntia. Voitanee siis sanoa, että Kroatia on katolilainen maa melko vankasti. Miten tämä sitten näkyy muualta tulleelle, ei-uskovan maahanmuuttajan elämässä?

Vastaus kuuluu, ei mitenkään. Muutoinkaan koko uskontoasia ei juurikaan näy arkielämässä, mitä nyt kirkkoja on vähän joka kulman takana. Jotka sitten soittelevat kellojaan melko tiheään. Onneksi tässä meidän lähellä ei ole kirkkoa, saattaisi nimittäin olla sangen ärsyttävää herätä vaikkapa päiväuniltaan kirkonkellojen soittoon tunnin välein. 

Kaupoissa on ihan yleisesesti myynnissä kondomeja. Aborttiasiasta en tiedä mitään. Alkoholitarjoiluun uskonto ei vaikuta mitenkään eikä ihmisten pariutumisrituaaleihin. Käsittääkseni. Minähän en ole vielä tätä kohtaa testannut, mutta mitä olen kuullut kavereilta, esimerkiksi ennen avioliittoa harrastettu seksi ja jopa avioliiton ulkopuoliset suhteet eivät ole mitään tavatonta. Ainakaan enää kun maa maallistuu yhä kiihtyvää tahtia. Sen tiedän, että joku kymmenen vuotta sitten avioero oli harvinaisuus, mutta kuten eilen kirjoitin, nykyään täällä erotaan ihan niinkuin missä muussa maassa tahansa.

Tämä asia on kieltämättä minulle hieman vieras. Epäilen nimittäin vahvasti, että minussa on joku ominaisuus joka vetää puoleensa ihmisiä, joille uskonto ei todellakaan ole se ykkösjuttu. Mietin tuossa paikallista kaveripiiriäni ja totesin, että kaikki, siis ihan kaikki kaverini, ovat tyyppejä jotka eivät todellakaan ole niitä perinteisiä katolilaisia. Eipä taida yksikään tyyppi käydä edes kirkossa. Heidän kavereissaan peruskatolilaisia sitten löytyy kyllä. Mutta eipä tuo uskonnollisuus ulospäin näy, joten enhän minä toki kaikista tapaamistani ihmisistä voi takuuseen mennä. Mutta niiden, joiden kanssa asiasta on tullut puhetta, ei uskonto näyttele suurta roolia. Osa porukasta on eronnut, osa tehnyt jopa sinkkuvauvoja jne.  

Semmoinen uskontopläys tällä kertaa. Antaa tulla vaan lisää niitä kysymyksiä, minä vastailen niihin sitten täällä. Yhteystiedot löytyvät tuolta yhteystietosivuilta, mutta näppärimmin minuun saa yhteyden sähköpostilla jarih@jarih.fi.