18. helmi, 2017

Suomalaisista

Että semmoinen herätys sitten tällä kertaa. Ensin heräsin siihen kun ulkona räiskyi ja paukkui. Meni ukkonen kylän päältä jossain välissä aamuyöstä. Makkari oli  valoisa kuin päivällä aina välillä ja nukkumisesta ei tullut jyrinän takia yhtään mitään. Kun vihdoin sain unen päästä uudestaan kiinni, pojat tulivat tyhjentämään roskiksia. Ja kun niitä tyhjennetään täällä, niitä todellakin tyhjennetään. Sitä metalliroskista ryskätään siihen auton tyhjennyslaitteeseen riittävän monta kertaa että varmasti tyhjenee. Äänestä tai kellonajasta riippumatta. Saatatte kuvitella mikä ääni lähtee kun metalliroskis paukkuu auton hydrauliseen tyhjennyspuomiin. Tai johonkin. Eihän siinä auttanut muuta kuin pistää Rocky narunpäähän ja lähteä varhennettulle aamulenkille. Ja lenkin jälkeen painua takaisin sänkyyn. Ja herätä kello 11. Pihalla kuin lumiukko.

Minulta on kysytty minkälaisia, kuinka paljon ja missäpäin maata suomalaisia heimoveljiä täällä asuu. Joka onkin melko vaikea kysymys koska suomalaiset eivät ole mikään järin homogeeninen ryhmä Kroatiassa. Kukaan tuskin tietää tarkasti edes sitä, kuinka paljon meitä täällä asuu vakituisesti. Valistunut arvaus pyörii jossain 70-80 hengen välillä. Eikä täällä ole mitään varsinaista suomalaiskeskittymää kuten vaikkapa Espanjan aurinkorannikolla. Suurin ryhmä löytynee Zagrebista, joka on luonnollista koska siellä sijaitsee suurlähetystö ja Zagreb on pääkaupunki. Muuten meitä asuu pitkin poikin maata vähän niinkuin haulikolla räiskittynä. 

Ja mitä maamiehet täällä sitten tekevät? Ja miksi he ovat täällä? En minä tiedä. En todellakaan tiedä. Täällä on ihmisiä jotka on tänne naituja, täältä naituja tai täällä naivia. Löytyy eläkeläisiä, löytyy töissä käyviä, löytyy kotirouvia ja leskiä. Aviomiehiä ja -naisia. Ja kaikkia näiden alalajeja. Miehiä ja naisia. Lapsia. Ja koiria. Kaiken päälle suomalaisten ympärillä pyörii kroaattien muodostama hang-around-osasto, jotka ovat siis paikallisia joilla on jonkinlainen side Suomeen tai suomalaisiin. Tai sitten he pitävät vaan meitä suomalaismiehiä vastustamattomina. Mikä ei olisi mikään ihme. 

Eli summasummarum, ei ole mitään tyypillistä Kroatiassa asuvaa suomalaista. Meitä löytyy ihan joka junaan. Mutta jos suunnittelet muuttoa jonnekin Suomen loskasta ja pimeydestä, kannattaa pitää Kroatia ainakin yhtenä vaihtoehtona. Maa on helppo, paitsi kielen puolesta, ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia, eläminen on edullista ja kun tottuu pieniin ihmeellisyyksiin, mitään suurempia ongelmia ei pitäisi ilmetä. Ja me täällä jo valmiiksi asuvat autamme mielellämme.

Minä olen ylpeä itsestäni. Kävin isossa kaupassa, Kauflandissa, ilman ennalta laadittua ostoslistaa enkä sortunut heräteostoksiin. Kuten yleensä teen. Nyt pysyin tiukasti autossa kauppaan ajellessani laatimassani ostosajatuksista. Eikä yhtään herätettä. Rahaa meni 150 kunaa, eli 20 euroa ja nyt meillä on ruokaa molemmille äijille ehkä tuonne viikon puoleen väliin. En sortunut edes Kauflandin erinomaiseen valmiiksi paistettuun broileriin!

Näin tällä viikolla. Viikonlopuksi ei ole mitään suurempia suunnitelmia, huomenna pitäisi kuulemma käydä kavereiden kanssa ulkona. Ja miksipä ei. Mutta palataan linjoille taas maanantain. Hyvää viikonloppua!