28. helmi, 2017

Liikenne

Muutaman sateisen ja pilvisen päivän jälkeen kelit on taas muuttuneet keväiseksi. Eilen iltapäivällä aurinko jo pilkisteli mutta tänään se sitten paisteleekin jo ihan täysillä. Kello ei ole vielä kymmentäkään ja lämpöäkin on jo 15 astetta. Tulee mukava karnevaalipäivä!

Niin, karnevaalit. Tai kroaatiksi krnval. Tänään iltapäivällä tuolla meidän rannalla on paraati, joka on tämän karnevaaliajan pääparaati täällä meidän seudulla. Viime sunnuntainahan tuolla hieman pohjoisemmassa Rijekassa vietettiin todella suuret karnevaalit, niissä oli kuulemani mukaan reippaasti yli sata esiintyvää porukkaa. Noihin lukuihin me täällä meidän karnevaaleissa tuskin yllämme, mutta on todella mielenkiintoista mennä katsomaan minkälaiset bileet siellä tällä kertaa on. Eilen rakentelivat ainakin esiintymislavaa. Tästä lisää huomenna blogissa. 

Minulta on tiedusteltu minkälainen liikenne Kroatiassa on. Että uskaltaako tänne tulla omalla autolla tai vuokrata auto ja ajella ympäriinsä. Vastaus on lyhyt, uskaltaa. Liikenne on ainakin minun mielestäni aivan normaaliliikennettä. Toki äänimerkkiä käytetään reippaammin kuin mihin Suomessa on totuttu, auton voi laittaa parkkiin lähes mihin tahansa, mutta muutoin liikenne soljuu ilman sen suurempia ongelmia. Tottakai suurissa kaupungeissa autoja on liikkeellä paljon ja jos ei ole ihan tarkkaan tiedossa mihin ollaan menossa tai reitti sinne on vähän hakusessa, se aiheuttaa tiettyä epävarmuutta siihen ajoon. Tämä näkyy varsinkin kesäisin kun liikenteessä on paljon turisteja.  

Yksi poikkeus suomalaiseen liikenteeseen on silmiinpistävä. Täällä se on nimittäin huomattavan joustavaa. Jos olet menossa vaikkapa sivutieltä suuremmalle tielle jossa on liikkuva jono, ei siinä kauhean kauaa tarvitse odotella kunnes joku väläyttää valojaan tai näyttää kädellään että siihen vaan. Ja tämä toimii oli sinulla ulkomaalaiset rekisterikilvet tai ei. Yleensähän vierailla kilvillä saa paljon anteeksi, mutta täällä tuo joustavuus ylettyy ihan paikallisiin asti. Moottoripyörät, mopot ja skootterit singahtelevat autojen väleissä ihan miten sattuu, mutta niidenkin kanssa oppii elämään kunhan katselee peilejä riittävästi.

Ja lopuksi jääkiekkoa. Eilen illalla, suorana jopa meidän telkkarista, tuli jääkiekko-ottelu Jokerit - Moskovan ZSKA, ottelu jossa Jokereiden kesäloma alkoi. ZSKA voitti neljännen ratkaiseva pelin jatkoerässä lukemin 0-1 ja meni jatkoon selvin 4-0 otteluvoitoin. Eikä eilinen peli jättänyt kyllä epäilyksen sijaa sille, kumpi noista joukkueista loppujen lopuksi oli parempi. Kyllä ZSKA oli pelin kaikilla osa-aluilla niin paljon Jokereita edellä että ihan oikea joukkue jatkaa taistelua Gagarin Cupista. Jokereiden osalta täytyy todeta se, että joukkueen rakennus kaudelle 2016-17 epäonnistui pahasti ja suurimmat 'syylliset' löytyvät toimiston puolelta. Mutta uusia kausia tulee. Kukaan ei vaan tiedä missä sarjassa.