1. maalis, 2017

Tuhkakeskiviikkoa

No ei tulut sitten lämmintä ja aurinkoista keskiviikkoa niinkuin paikalliset lehdet vielä eilen lupailivat. Sen sijaan tuli sateinen ja pilvinen päivä eikä lämpöäkään ole sen luvatun 20 asteen sijasta kuin vain 14 astetta. Mutta vielähän tuo ehtii tuosta muuttua.....

Tänään on tuhkakeskiviikko. Eli katolilaisen uskon mukaisesti ensimmäinen paastopäivä. Tätä paastoa kestää tästä päivästä eteenpäin aina pääsiäislauantaihin asti, eli kaikkineen 46 päivää. Tosiasiassa paastopäiviä ei ole kuitenkaan kuin 40 koska paastonajan sunnuntait ja palmusunnuntai eivät ole paastopäiviä. Paastoa vietetään koska sillä halutaan muistella Jeesuksen 40 päivän paastoa erämaassa ennen julkisen toiminnan alkua.

Vastoin yleisesti käytössä olevaa 'laihdutuspaastoa' jolloin vedetään vaan jotain ravinnelisävalmisteita kunhan suoli on ensin tyhjennetty, katolialainen paasto ei tarkoita syömisen lopettamista. Paaston aikaan täällä ei syödä kuin yksi kiinteä ateria päivässä eikä aterioiden väliin saa syödä kiinteitä aterioita. Tänään tuhkakeskiviikkona ja pitkäperjantaina kaikkien yli 14 -vuotiaitten pitäisi pidättäytyä lihan syönnistä. Muutoin paasto koskee kaikkia 18-59 -vuotiaita mikäli heidän terveydentilanteensa sen sallii. Eli olen siis tietämättäni paastonnut oikeastaan koko täälläoloaikani, sillä en yleensäkkään syö kuin yhden aterian päivässä.

Eilen iltapäivällä tänään alkavaan paastoon valmistauduttiin karnevaaleilla. Kuten olen aiemmin kirjoittanut, tuolla pohjoisemmassa Rijekassa karnevaalit ovat todella isot tuhansine esiintyjineen, mutta meidän rannassa eilen järjestetyt paikallinen paraati on kuitenkin jopa näitä Rijekan viritelmiä vanhempi. Että siitäs saitte!

Meidän ranta täyttyi kaikenmaailman, toinen toistaan omituimmista viritelmistä, jotka sitten marssivat pitkin rantakatua. Usealla oli kuulemma jonkinlainen vitsikäs, usein poliittinen sanoma, jota en tietenkään ymmärtänyt. Mutta nämä sanomat ovat usein niin kryptisiä etteivät edes paikalliset aina ymmärrä niitä. Joten annan itselleni hyvillä mielin vielä muutaman vuoden aikaa ennenkuin odotan ymmärtäväni esiintyjien sanomat. Kuvia näistä paraatiesiintyjistä tulee varmaan pitkin viikkoa tuohon blogikuvitukseen.

Yksi asia kiinnitti huomion. Paraatia oli seuraamassa todennäköisesti kaikki Kastelan kyläläiset jotka ikinä vaan kynnelle kykenivät, autojen parkkaus oli aika villiä. Auto oli lykätty tasan siihen mihin se sattui mahtumaan. Mietiskelin siinä vaan että minkälainen taivas meidän kylä olisi ollut Suomessa vaikuttaville parkkipirkoille. Puhumattakaan yksityisistä pysäköinninvalvojista. Sitä olisi voinut pistellä housut märkinä pysäköintivirhemaksuja ihan huolella niin paljon kuin kynästä lähtee. Veikkaisin nimittäin että noin 80% autoista oli pysäköity jollain tavalla vastoin jotain sääntöä.

Ja ihan lopuksi, onnea kaikille tasa-arvoista avioliittolakia odottaneille pariskunnille. Alkaen tästä päivästä Suomi on taas askeleen tasa-arvoisempi.  

PS. Tätä kirjoittaessani ne sadepilvet väistyivät ja aurinko alkoi paistamaan. Joten saattaahan se olla että me pääsemme vielä tänään sinne luvattuun 20 asteeseen.