3. maalis, 2017

Rahat hukassa

Mennäänpä vielä tämä päivä kuvalla meidän tiistaisesta karnevaalista. Huomiselle, viikon viimeiseen blogiin, koitan löytää sitten jo uuden aiheen. 

Meillä on tänään taas kunnon kesäpäivä tuloillaan. Aurinko paistaa täysin siniseltä eikä tuule lainkaan. Lämpöä on juuri nyt 14 astetta ja se nousee vielä aivan varmasti iltapäivään mentäessä. On siis ihan pakko ulottaa iltapäivälenkki tuonne meidän rantaan asti. Jälleen.

Tämän päiväinen otsikko viittaa siihen kuinka ihmeellisiä ovat rahan tiet. Minulle tulee eläke joka kuukauden ensimmäinen päivä ja se siirtyy sitten tänne paikallisille tileille. Minullahan on täällä kaksi tiliä, toinen eurotili ja toinen sitten luonnollisesti paikallinen kunatili. Rahat tulevat euromääräisinä eurotilille josta sitten ihan omin pikku kätöisin siirrän ne kunatilille. Jos tulevat. Normaalisti Suomessa siis kuukauden esimmäinen päivä maksuunpantu suoritus on näkynyt tililläni kuukauden toinen päivä, yleensä iltapäivällä. Mutta nyt on jo kolmas päivä eikä killinkiäkään ole vielä siirtynyt. Ihmettelen pikkaisen että missä ne tällä kertaa luuhaavat. Lähtikö joku Suomesta ajamaan kohti Kroatiaa minun pikku eläke käteisenä jossain kenkälaatikossa auton tavaratilassa? Ja nyt on auto hajonnut? Vai mitä on tapahtunut?

Kroatiassa keskustellaan. Täällä keskustellaan ensinnäkin siitä, että konservatiivihallitus, niin sanottu sininen puoli, suunnittelee huhujen mukaan abortin kieltämistä. Joka on siis sallittu nykyisin vaikka katolialainen maa onkin kysymyksessä. Vaikka kysymyksessä on vielä huhu, punainen puoli eli SDP on ehtinyt jo ilmoittamaan, ettei se tue näitä suunnitelmia eikä tule hyväksymään kieltoa. Perusteina ovat aivan ne samat periaatteet mitkä nousevat esiin aina kun tästä asiasta keskustellaan; naisen oikeus määrätä omasta ruumiistaan abortin puolustajilla ja elämän 'suojelu' abortin vastustajilla.  

Toinen asia joka nousi keskusteluun tänään, on se mistä tuotua ruokaa täällä syödään. Eräs verkkosivu on käynyt nimittäin Zagrebissa kuudessa suuressa kauppaketjun myymälässä myymälöiden tarjontaa. Ja totesi, että myynnissä oli mm. puolalaista perunaa, hollantilaista purjoa, itävaltalaista ja italialaista omenaa ja jopa ruotsalaisia katkarapuja. Ruotsalaisia katkarapua? Siis häh?

Myös lihaa tuodaan jopa kymmenestä eri maasta. Tämä johtuu mm. siitä, että maan oma lihatuotanto on laskusuunnassa ja tuontiliha on edullisempaa. Kuluttajat haluavat kuitenkin ostaa kotimaista lihaa ja siksi täälläkin on lanseerattu kotimaisen lihan -merkki. Tämä kotimaisuus tosin saattaa tarkoittaa sitä, että eläin on syntynyt jossain muussa maassa, mutta se on kasvatettu ja teurastettu täällä. 

Jos olen ihan rehellinen, minulla ei ole harmainta aavistustakaan minkämaalaista lihaa olen tähän asti täällä popsinut. Kuten olen aiemmin kertonut, koitan ostaa lihani niin paljon kuin  mahdollista paikallisista Mescinoista eli lihakaupoista. Niissähän ei mitään lihan alkuperämerkintöitä ole koska niissä myydään irtolihaa. Olen ollut jopa siinä uskossa että Mescinasta ostettu liha olisi jotenkin tuoreempaa kuin markettien pakatut lihat. Tiedä häntä. 

Mutta nyt jatkuu päivä normiaikataulun mukaan. Kohta iltapäivälehdet netistä, sitten lounas, päiväunet, iltapäivälenkki ja illanviettoon. Odotettavissa olisi televisiota ja radiota. Eli ei mitään ihmeellistä. Aivan normaalia eläkeläiselämää.