8. maalis, 2017

Naistenpäivää!

Hyvää naistenpäivää. Ihan kaikille. Niin naisille, miehille kuin kaikille niille, jotka eivät koe olevansa kumpikaan. Ja sitten tämän päivän agendaan.

Suunnitteletko lomamatkaa tälle vuodelle? Älä vaan missään nimessä tule Kroatiaan! Täällä sataa ihan jatkuvasti. Sunnuntaina satoi, maanantaina satoi aamulla ja eilen tiistaina satoi koko päivän. Ei siis kannata tulla tänne. Jos ei pidä sateesta. Tänään keskiviikkona ei sitten kylläkään sada. Eikä huomenna. Sateesta lisää tuolla hieman myöhemmin.

Säästä puheenollen, käydäänpä läpi vielä kerran kesän keskimääräiset, kyselyjä keleistä kun tuntuu taas tulevan. Korostan, ihan niinkuin Paavo M. Petäjä aikoinaan, että kysymyksessä on vain keskiarvot enkä kykene takaamaan että kelit ensi kesänä, tai sitä seuraavana, olisivat juuri tuollaiset. Mutta keskimäärin siis. Lainaan itseäni tammikuun puolesta välistä.

 ”Jos aloitetaan huhtikuusta, joka on ehkä ensimmäinen kuukausi jolloin ihmiset saattavat lomille suunnata. Huhtikuun keskilämpötila Splitissä on 13, Helsingissä neljä astetta. Siis vuorokauden keskilämpötila. Toukokuussa samaiset luvut ovat 18 ja 10. Tähän väliin on pakko todeta, että viime vuonna tänne saapuessani pistin shortsit jalkaan 10.05. enkä kertaakaan palellut. Luovuin niistä sitten joskus syyskuussa. 

Kesäkuu, vilkas lomakuukausi Suomessa mutta ei se kaikkein kiirein kuukausi vielä täällä, vietetään Splitissä keskimäärin 21 asteessa, Helsingissä 14 asteessa. Ja se kaikkein villkain kuukausi, eli heinäkuu, mennään täällä 25 asteessa, Helsingissä 17 asteessa. Ja taas omia kokemuksia, heinäkuu saattaa olla täällä todella tukahduttavan kuuma. Elokuussa mennään jo syksyä kohti ja koko Dalmatia on täynnä turisteja lämpötilojen ollessa Splitissä 24 ja Helsingissä 15. Syyskuu, joka on vielä aivan täysi lomakuukausi, itseasiassa minun mielestäni melkein se paras, ollaan sitten Splitin osalta samoissa luvissa kuin kesäkuussa eli 21 asteessa, Helsingissä on sitten enää 10 astetta.”

Siinä siis muistutukseksi hieman noista lämpötiloista niin ei tarvitse välttämättä plärätä blogia hirvittävän kauas. Vedet eivät luonnollisestikaan ole kauhean lämpimiä vielä huhti/toukokuussa, mutta lämpenevät samaa tahtia ilmojen kanssa. Eli jos haluat tulla tänne uimaan, tule vasta kesäkuun jälkeen. Tai karaise itsesi!

Tutkailin myös kuinka paljon sadepäiviä kesään mahtuu kun niistäkin on kyselty. Ja jälleen kerran keskiarvoisesti kerrottuna, touko- ja kesäkuussa niitä on about kymmenen, heinä- ja elokuussa selkeästi alle kymmenen ja taas syyskuussa hieman reilut kymmenen. Nuo päivät eivät toki ole sellaisia että koko päivä sataisi, mutta jonkun verran kuitenkin. Eli jos oikein hyvä tsäkä käy, niin viikon lomalla alku- tai loppukesästä saattaa sataa joka päivä. Joten onnea vaan valinnoille! Tosin esimerkiksi viime kesänä satoi todella vähän. Kukaan vaan ei osaa vielä kauheasti kertoa miten ensi kesänä tulee käymään. 

Ja ihan lopuksi, Kroatia on edullinen maa. Tämä ei kuitenkaan ole ilmainen maa, eli kyllä täälläkin asioista joutuu maksamaan. Suomeen verrattuna toki vähemmän, mutta ei eläminen tai lomailu täälläkään täysin ilmaista ole. Tämä on hyvä pitää mielessä kun sitä lomaa suunnittelee. Majoitus maksaa, ravintolaruoka maksaa, palvelut maksavat. Jos suunnittelet tulevasi tänne 'rikkaana länsimaalaisena' pullistelemaan rahoillasi, niin älä tule. Mene jonnekin muualle. Kiitos.

Ai niin, kävin tänään pankissa juttelemassa Miian, jolla oli aivan liian vaikea sukunimi, kanssa. Siitä lisää huomenna. Ja tämän päiväinen kuva on jostain varastettu kuva meidän rannasta.