10. maalis, 2017

Miten sinne pääsee?

Kävin tuossa aamulla kaupassa. Isossa sellaisessa. Olen kirjoittanut aiemminkin jo siitä, miten tavarat kaupoissa on sijoiteltu ilman minkäänlaista logiikkaa. Mutta tänään huomasin, että aina silloin tällöin jonkinminen ajatus on varmaan jonkun päässä liikkunut kun tavaroita on hyllyyn aseteltu. Huomasin nimitttäin meidän Kauflandissa, että kuukautissuojat olivat sijoitettu siivoushyllyyn. Mikä on aivan loogista. Kun on jo valmiiksi hirvittävällä tuulella, sitähän voi siinä samalla sitten vaikka siivota. Eikö? Ja mikä parasta, käytävän toisella puolella oli suklaahylly!

Kevät keikkuen tulevi. Tai se enää mitään keiku vaikka toissapäivänä pohjoistuulen puhallellessa voi olla että ihan pientä keikkumista saattoi olla havaittavissa. Tuosta burasta, vanhan kansan mukaan kolme burapäivää johtaa kesään. Vanhojen uskomusten mukaan maaliskuussa bura puhaltelee kahdeksas, kahdeksastoista ja kahdeskymmenkahdeksan päivä. Tämän jälkeen alkaa kesä. Nyt, kuulemani mukaan todella pitkästä aikaa, bura sattui juurikin tuohon ensimmäiseen burapäivään. Niinpä sitten odottelemme josko se seuraavan kerran puhaltelisi kahdeksastoista päivä.

Vaikka en minä tiedä mihin kohtaan voi vetää sen viivan, että kesä on alkanut. Ainakin näin pohjoisesta tulleelle pojalle eilinen oli aivan täysi kesäpäivä. Lämpöä oli 18-19 astetta, tuulta ei nimeksikään ja taivas sininen. Tiedä sitten miksi tuollaista keliä pitäisi kutsua. Minä kutsun sitä mukavaksi kesäpäiväksi. Tälle päivälle on luvassa aurinkoa ja kuutisentoista astetta lämmintä. Eli kesäpäivä edelleen. Eikö? Minusta ainakin. Suomalaisen mittarin mukaan.

On kyselty että miten tänne pääsee. Ja minä vastaan, että lentäen. Jos haluat jostain ihmeen syystä mennä tuonne pohjoiseen Kroatiaan, sinun kannattaa kenties lentää joko Zagrebiin tai jopa Ljubijanaan Slovenian puolelle. Sieltä on sitten helppo valua pohjois-Kroatiaan. Mutta jos haluat tänne, keski-Kroatiaan, lennä Splitiin. Tänne lentää usea yhtiö kesäkaudella, alkaen huhtikuusta aina lokakuulle asti. En ole tehnyt minkäänlaisia hintavertailuja, mutta mitä olen kuullut, edullisimmat hinnat suorissa lennoissa Helsingistä lienevät Norwegianilla. Hintojen vertailu kannattaa ja jos sinulla on aikaa tulla useamman pompun kautta etkä ole sidottu tietyihin päiviin, hinnat saattavat olla vieläkin edullisimmat. Vertaa.fi on yksi hyvä sivu hintojen vertailuun.

Jos olet varma parisuhteesi kestävyydestä tai haluat todella testata sitä, niin toki tänne autollakin pääsee. Varaudu siihen että Itävallan läpiajo on tietullien ja tunnelimaksujen takia yllättävän kallista. Myös Kroatiassa on käytössä tiemaksut moottoriteillä, mutta hinnat eivät yllä lähellekään Itävalla tasoa. Täällä systeemi toimii vielä päinvastoin kuin missään muualla, täällä otat lipun automaatista kun ajat moottoritielle ja maksat sitten ajetun matkan perusteella. Muuallahan maksat jo kun olet moottoritielle menossa. Tai tunneliin. Kilometrejähän siinä kertyy varsinkin jos kierrät Ruotsin kautta, mutta kyllä saapuminen ja oleminen täällä korvaa kaiken. Paitsi sitä parisuhdetta. Ja Saksan läpiajossa tulet istumaan ruuhkassa, eli Staussa, vähintään kaksi-kolme kertaa. 

Missä asua? Meidän huudeilla on todella paljon erilaisia huoneistoja, joita vuokrataan matkailijoille. Lähes jokaisen talon seinässä on plakaati jossa lukee joko apartments tai sobe. Eli vaihtoehtoja löytyy ja niitä löytyy jopa täysin suomenkielisenä. Marjo pitää omaa apartmentia lähellä Splitin kenttää, lisää tietoa ja yhteystiedot löytyvät täältä.

Varsinaisia hotelleja löytyy lähinnä Splitistä, täällä meidän kylällä Kastellassa niitä ei kovin montaa ole. Ainakaan vielä. Olen kuullut useasta eri kohteesta uudesta hotellista, mutta kroatialaisten tavat tuntien, niihin saattaa mennä himppasen pidempikin aika ennenkuin alkaa olla valmista. Onhan tuota tietäkin täältä Kastellasta Splitiin rakennettu jo viitisentoista vuotta. Ja nyt se vihdoin pitäisi olla valmis toukokuun alussa. Ihan pikkaisen epäilen.

Liikkuminen Kroatiassa on helppoa. Julkinen liikenne toimii hyvin, vaikkakin hieman epämääräisellä kalustolla. Junilla ei kulje kukaan, mutta linja-autot vievät näppärästi paikasta a paikkaan b. Jopa sinne pohjois-Kroatiaan jos jostain ihme syystä edelleen haluat sinne reissata. Nuo pitkänmatkan bussit ovat ihan ok. Paikalliset sitten jotain ihan muuta.

Siinä muutama ihan yleinen neuvo. Olen vastaillut, ja vastailen edelleen, teidän spesifikoituihin kysymyksiin. Täällä blogissa en ihan yksityikohtaisiin juttuihin voi enkä halua mennä, koska tiedän että ihmiset lukevat tätä saadaakseen tietää yleistä tietoa Kroatiasta. Jos sinulla on ihan jotain yksityiskohtaista mistä haluat tietoja, ota yhteyttä joko sähköpostilla tai tuolta palautesivun kautta. Koitan vastata jos tiedän, jos en, niin koitan kaivaa tiedon jostain. Joka tapauksessa, suosittelen lämpimästi, erittäin lämpimästi, lomaa Kroatiassa. Täällä lepää niin sielu kuin ihan jokainen muukin osa ihmisestä.