15. maalis, 2017

Turistina

Windows päivitti eilen illalla itse itsensä. Ja OMG kuinka hidas se tänä aamuna olikaan. Jouduin buuttaamaan sen kahteen kertaan jotta ohjelmat alkoivat toimia.

Ajattelin hilpaista tänään Trogiriin. Ihan vaan siksi, että haluan tsekata josko kaupunki hiljalleen alkaisi heräillä uuteen sesonkiin. Viimeksi kun siellä kävin, taisi olla jotain marraskuuta, kaupunki oli totaalisen tyhjä. Kaduilla ei liikkunut kuin papereita ja muuta roskaa jota kuljetti järjettömän kova ja kylmä tuuli. Ei ollut turisteja mutta eipä juuri paikallisiakaan. Edes cafe/baarit eivät olleet auki enkä tuolloin löytänyt edes pizzeriaa jossa olisin voinut syödä. Jännä katsoa onko tilanne yhtään muuttunut. Ja samalla tsekata, että joko kaupungissa on turistihinnat käytössä vai vieläkö mennään talvisilla hinnoilla jotka on suunnattu lähinnä paikallisille. Trogirhan elää ihan puhtaasti turismista josta otetaan sitten kaikki mahdollinen irti sesongin aikana. Ihan pikku vinkkinä siis teille, jotka olette kaupunkiin kesällä suuntaamassa, jos haluatte ihan yhtä hyvää ruokaa/palvelua, kannattaa ottaa bussi numero 37 ja ajella sillä Kastellaan, vaikkapa Kastel Noviin tai Kastel Stariin. Hinnat laskevat samaa tahtia kuin etäisyys Trogiriin kasvaa. Ruokailu Splitissä on edullisempaa kuin Trogirissa sesongin aikana. Tuo samainen 37 vie muuten sitten ihan Splitiiin asti.

Tuo Trogir on satamakaupunki Adrianmeren rannalla. Kaupungissa asuu hieman vajaat 30.000 ihmistä ja kuten todettu, sen suurin elinkeino on turismi. Kaupungin sangen värikäs historia ulottuu aina 200 -luvulle eaa, joka näkyy vielä tänä päivänäkin kaupungin rakennuksissa.

Toinen vinkki, joka toimii ainakin Splitissä on se , että kun tarjoilija tuo teille euro -hintaisen menun, kannattaa kysäistä että löytyisikö teiltä ruokalistaa missä on kuna -hinnat. Sattumoisin ruokalistan/menun vaihtaminen saattaa pudottaa hintoja jopa kolmanneksen.

Tuo turisteilla 'rahastaminen' on mielestäni aivan ymmärrettävää. Kroatia ei ole niitä Euroopan rikkaimpia valtioita ja aika moni tyyppi tekee koko vuoden tienestinsä kesällä sesongin aikana. Ja tyhmähän ei ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa. Tai se, joka ei ota tarjottuja rahoja vastaan. Kaikesta huolimatta Kroatia ei ole Balkanin kalleimpia maita edes turisteille eikä täällä ole viety turistien 'huijaamista' ihan niin korkealle tasolle kuin vaikkapa Unkarissa. Ainakaan vielä. Budapestissä saa kuulemma olla ihan oikeasti tarkkana jos ei halua maksaa itseään sananmukaisesti kipeäksi. Vastaavasta en ole kuullut Kroatian osalta.

Hintojen sesonkinousu ei näy niin selvästi suurissa kaupungeissa. Tuo ruokalista -esimerkki on elävää elämää, mutta muutoin kaupunkien hinnat pysyvät samankaltaisina läpi vuoden. Majoitus on tietty hieman arvokkaampaa sesongin aikana, mutta se on ihan luonnollista sillä kun kysyntä nousee, myös hinnat nousevat. Sitä kutsutaan markkinataloudeksi. Trogirin kaltaisissa pikku paikoissa, jotka elävät puhtaasti turismista, hintojen nousu näkyy sitten selkeämmin. Olen nauttinut täälläoloaikani kalleimman oluen Trogisissa, tuoppi keskusaukion terassilla maksoi viime kesänä 40 kunaa. Eli peräti 5,40 euroa! Ei tuommoisia hintoja näissä meidän kylissä, eikä itseasiassa edes Spltissä, makseta edes mistään erikoisoluesta. Saattaisi olla aika hiljaista meidän pikku kyläsän baareissa jos tuoppi/pullo (0,5 ltr) maksaisi enemmän kuin 14-16 kunaa. Eli 1,90-2.15 euroa.

En mennyt eilen iltapäiväkerhoon. Sen sijaan kävimme Rockyn kanssa hieman pidemmällä lenkillä koska keli suosi, aurinko paistoi ja lämpöä oli jotain 17 astetta. Kun pääsimme kotiin, puhelimessa oli peräti kolme (3) viestiä kerholaisita, jossa kyseltiin että onhan kaikki on, missä olit ja minua kuulemma odottaa lasku heidän juomista oluista baarissa. Yeah right.....

Mukava että näillä työttömillä kavereilla riittää huumorintajua että heidän puhelimet toimivat vaikkei niiden laskuja ole maksettu. Tämä oli myös minun vastaukseni heille......

Mutta nyt kohti Trogiria. Siitä vierailusta sitten lisää huomenissa. Ja varmaan jostain muustakin mitä eteen pompsahtaa.