22. maalis, 2017

Vielä vähän ruuasta

Pyydän anteeksi. En vaan osaa olla hehkuttamatta tätä keliä täällä juuri nyt. Tulin eilen meidän rannasta puoli kuudelta kohti kotia ja lämpöä oli vielä 20 astetta. Ja rannalla, iltapäiväkerhon kanssa istuskellessa, vieno tuuli puhalteli mereltä ja vilvoitti sen minkä sen pitikin vilvoittaa. Ei ollut liian kylmä mutta ei vielä liian kuumakaan. Oli ihana keli. Ja tästä päivästä näyttää tulevan samanlainen. En valita.

Olen aina ollut kevättyyppi. Eli pidän siitä kun luonto alkaa heräillä, päivät pitenevät ja kaikki, koko kesä on vielä edessä. Täällä tuota muutosta on himppasen haastavampaa havaita kuin Suomessa kun lumi ei sula eikä puro sano puli-puli, mutta onhan se makeeta kun aurinko paistaa, pihoilla alkaa kasvit olla istutettu, osittain jo nousemasta mullasta ja rannalla terasseja ja cafe baareja terasseineen availlaan kesää varten. Kaikki on täälläkin edessä. Kesä, helteet ja turistit ovat tuloillaan. Elämme hienoja aikoja juuri nyt! Eikä tätä tunnetta yhtään vähennä se, että Suomessa kuulemma tuuli ja satoi jäähileitä. Vieläkö minun pitää jollekulle kerrata se syy miksi muutin tänne?

Eilinen blogikirjoitus aiheutti jonkinmoisen keskustelun siitä, mitä kukin täällä asuva kaipaa Suomesta. Puhun nyt siis ruoka- yms. aineista. Osa ei kertomansa mukaan kaipaa mitään, mutta tämä tyyppi onkin lähtöisin Järvenpään Jampasta joten eipä yllätä. Melko yleistä tuntuu olevan suklaan kaipuu. Siis suomalaisen suklaan kaipuu. Ja kun eilen kyselin kuivattujen herneiden perään, kyllähän niitä kuulemma täältä löytyy. Kaufland, tuo saksalainen kauppaketju, pelastaa tässäkin kohtaa. Sieltä löytyy kuulemma niin ne herneet kuin aiemmin kaipaamani hapankorput. Kauppalistani seuraavalle Kaufland -visiitille siis kasvaa entyisestäänkin vaikka sekunneissa tuhoamaani Fazerin suklaalevyä sieltä ei (vielä) löydykkään.

Yksi tuote ja sen saatavuus täällä on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle. Kuten olen aiemminkin kirjoitellut, täällä on tapana kun menet jonkun luokse kylään, tapana on viedä mukanaan jotain. Minä olen etsinyt, itseasiassa jo joulusta lähtien, Finlandia -vodkaa tähän tarkoitukseen. Kaikenmaailman muita vodkia olen löytänyt kyllä, mutta Finlandiaa ei silmiini ole osunut. Olen kuullut kaupoista mm. Splitissä, jossa ao. tuotetta olisi saatavilla, mutta jotenkin sitä ei ihan vodkan perässä jaksa sinne asti lähteä. Mutta mutta, eilen käydessäni meidän, tai itseasiassa naapurikylän uudessa Tommyssa, joka on siis paikallinen kauppaketju, niin siellähän se Finlandia -pullo juustotiskin takana hyllyssä möllötti. Siis kaupassa, jossa olen käynyt kymmeniä kertoja, mutta en ole vaan osannut katsoa oikeasta paikasta. Eilen juustoa u komandu (palana) odotellessani huomasin, että väkevät viinat, ja näin ollen myös vodkat, ovat osittain palvelutiskillä. Joten nyt kun seuraava kutsu jonnekin tulee, tuliaisena tulen viemään Finlandia -vodkapullon, olisiko ollu 0,75 kokoinen puteli hintaan 99 kunaa. Eli 13,40 euroa.

Meidän iltapäiväkerhossa on mm. kanadalaispariskunta. Eilen tuli puheeksi kroatialainen ruoka ja yhdessä totesimme, että kalat, kanat/broilerit, possut, pastat ja risotot täällä ovat ok, mutta ei nämä kroaatit mitään pihvikansaa kyllä ole. Itse en ole kuin ihan muutaman kerran koittanut syödä ravintolassa pihviä, mutta kerhossa kokemusta kuului olevan enemmänkin. Eikä mitään mairittelevaa sellaista. Kenelläkään heistä. Joten vinkki: jos ja kun haluat syödä ravintolassa hyvin etkä halua ottaa riskiä, älä tilaa pihviä. Tilaa jotain muuta. Tulet saamaan suuremmalla todennäköisyydellä hyvää ruokaa.

Ruoka on tietty mielipidekysymys, mutta aika usea kerhosta nyökytteli kun ihmettelimme pihvien, ja jopa lihan, tasoa. Kun kysymys on mielipideasiasta, yksi tyypeistä ei pitänyt edes meidän rannan kiistattomasti parhaan konoban pizzoista. Niissä kun ei kuulemma ole täytettä niinkuin jossain chigago (tms.) -tyylisissä pizzoissa on. Mutta vaiensimme tämän tyypin hyvin suurella äänienemmistöllä. Koska pizzat (ja pastat) ovat ilman muuta konoba Intradassa parasta mitä meidän ranta tarjoaa. Kanadalaiset valittivat jopa paikallisesta maissista, se kun ei kuulemma ole sellaista mihin ovat tottuneet kotona. Ihan vaan tiedoksi, perusmaissi täällä on tasan sitä samaa maissia mitä Suomessakin on myynnissä. Mutta kun ei kelpaa, niin ei kelpaa. Aikovat kuulemma kasvattaa omat maissinsa. Siitä sitten vaan...... odottelen maistiaisia 'oikeasta maissista'.