23. maalis, 2017

Hei me äänestetään!

Suomessa järjestetään kuntavaalit muutaman viikon päästä. Ennakkoäänestys taitaa alkaa jo ihan näillä näppäimillä. Asia ei kiinnosta täällä Kroatiassa juuri ollenkaan, vaikkakin niin lehdet kuin sosiaalinen media ovat täynnä innokkaiden ehdokkaiden vaalilupauksia. Kun menoa seuraa, niin ei voi muuta kuin todeta että Suomen kunnista tulee paratiisia muistuttavia paikkoja heti kunhan uudet valtuutetut pääsevät toteuttamaan kaikkea niitä kauniita asioita joita tuli luvattua kampanjan aikana. Eikä mikään ei tule muuttumaan. Jotkut puolueet juhlivat vaalivalvojaisissa ja kertovat kuinka tämä antaa suuntaa tuleviin eduskuntavaaleihin, toiset puolueet taas nieleskelevät tappioitaan. Eduskuntavaalit tosin järjestetään vasta kahden vuoden päästä keväällä, joten aika paljon ehtii muuttua niin kunnissa, Suomessa kuin koko maailmassa ennen niitä. Näin ollen ihan pikkaisen epäilen antaako vaalitulos yhtään mitään osviittaa yhtään mistään. Antti Rinteen nyt ei ainakaan kannata ihan vielä alkaa pääministeriksi.

Miksi vaalit ei kiinnosta? No vaikkapa siksi, että ulkosuomalaiset eivät ole äänioikeutettuja kunnallisvaaleissa. Meillä kun ei ole omaa kuntaa Suomessa. Saamme toki äänestää Kroatian kunnalisvaaleissa koska täällä meillä se kotikunta löytyy, mutta kun on hetken katsellut poliittista toimintaa täällä(kin), niin eipä juuri sekään innosta. Piiri pieni pyörii, hetken toinen puoli on vallassa ja seuraavissa vaaleissa vaihdetaan sitten toiselle puolelle. Siinä välissä heiluu pienempi puolue joka pyrkii, huonolla menestyksellä, jonkinlaiseksi vaa'ankielipuolueeksi. Eikä mikään muutu.

Kunnallisvaalit on ainoat vaalit, joissa me ulkosuomalaiset emme saa äänestää. Eduskuntavaaleissa olemme äänioikeutettuja vaikkemme kuulukkaan mihinkään vaalipiiriin. Vaalipiirinä toimii se kunta, josta ulkomaille muutimme. Jos tätä ei löydy, kotikuntana käytetään isän, äidin tai puolison kuntaa. Ja jos tämä kunta ei kuulu enää Suomeen, kotikuntana toimii Helsinki. Tämä siis eduskuntavaaleissa. Valtakunnallisissa vaaleissa, kuten presidentti- tai EU -vaaleissa saamme luonnollisesti äänestää ilman rajoituksia.

Josta tulikin mieleeni presidentinvaalit. Niiden ensimmäinen kierroshan järjestetään sunnuntaina 28. tammikuuta. Zagrebin suurlähetystö järjestänee meille täällä asuville tuona päivänä mahdollisuuden äänestää lähetystössä. Joka puolestaan avaa hienon tilaisuuden järjestää megabailut kaikille Kroatian suomalaisille lauantaina 27.01.! Eikö? Mikä olisikaan sen parempaa kuin järjettömän bailuyön jälkeen marssia lähetystöön punasilmäisenä valitsemaan Suomelle presidenttiä? Tuollaisen tapahtuman jälkeen emme todellakaan tarvitse enää sitä toista kierrosta...... Ping! Tyypit siellä Zagrebissa!

Vaikka kyllähän niitä bileitä riittää ennen tuotakin ajankohtaa. Suomi täyttää 100 -vuotta joulukuussa ja ihmettelen suuresti jos suurlähetystö ei tuota huomioi. Odotan vähintäänkin Linnan juhlien tasoista vastaanottoa. Smokki/frakki/tms. pingiivipuku on jo tilauksessa. Myös kättelyharjoitukset ovat jo alkaneet. Kaiken lisäksi omat poikani sattuvat täyttämään tuona samana päivänä 29 -vuotta, joten 06.12. tulee olemaan suuri juhlapäivä.

Minulta on kysytty usein kuinka se, että Kroatia on Euroopan köyhimpiä maita, näkyy täällä arjessa. Ja vastaus on, ettei mitenkään. Asun toki turistialueella enkä näin ollen tiedä elämästä yhtään mitään tuolla sisämaassa, mutta minulle ei ole auennut ollenkaan se, että mihin tämä ns. 'köyhyys' perustuu. Kun tulet tänne, et tule näkemään kerjäläisiä tai muutakaan hätää. Autokanta on täysin verrattavissa Suomeen, talot ovat.... no, rakennettu kroatialaiseen tapaan. Kaupoista saat ihan kaikkea. Jotkut penkovat roskiksia mutta niin ne jotkut tekevät Suomessakin. Tiedän tapauksia, että roskiin heitetyillä pulloilla on rahoitettu mm. koiranpentu. Keskimääräiset kuukausitulot ovat tietty aivan eri tasolla kuin mihin olemme Suomessa tottuneet, mutta niin ovat hinnatkin. Eläkkeeni on jonkinverran suurempi kuin keskimääräinen kuukausipalkka täällä, mutta en todellakaan tunne itseäni mitenkään sikarikkaaksi. Niinkuin tekisin jos asuisin todella köyhässä maassa. Pärjään kyllä, mutta niin tekevät paikallisetkin.

Eli summarum, Kroatia ei ole mikään kehitysmaa. Eikä maa, jossa voit ostaa ihan-mitä-vaan maksamatta siitä mitään. Tämä on hieno maa, varsinkin jos sitä osaa kunnioittaa. Maan omista lähtökohdista alkaen.