6. huhti, 2017

Matkailumainontaa

Istuskelimme eilen tuolla meidän rannassa kahvilla (buahaa) kavereiden kanssa. Joku siinä sanoi, että miettikääpäs tätäkin rantaa vaikka kymmenen vuoden päästä. Ja mehän mietimme.

Tässä blogin kuvituksena on ollut aika-ajoin kuvia meidän rannasta. Eli Rivasta. Varsinkin tähän vuodenaikaan, ennen sesongin alkua, näkymä on usein aika tyhjänoloinen. Rannalla ei liiku edes niitä kohteita joiden takia me niitä penkkejämme siirtelemme ja kaulojamme notkistelemme. Varsinkaan jos ilma ei suosi. Eilen oli sadekuurojen sävyttämä iltapäivä eikä lämpöäkään tainnut olla kuin 16-17 astetta. Näin ollen Riva oli melko tyhjä.

Mutta siitä tulevaisuudesta. Kymmenen, tai itseasiassa varmaan jo viiden vuoden päästä, näkymä rannalla lienee täysin erilainen. Nyt kun off-sesonkina ei tapahdu mitään, melko moni baari ja ravintola on vielä talvisesongin jäljiltä kiinni eikä terassejakaan ole vielä pahemmin rakenneltu, lähitulevaisuudessa saattaa rannalla tapahtua ihan eri malliin. Jopa näin huhtikuun alussa.

Viime kesä Splitin seudulla oli ennätyskesä matkustajien määrässä. Ja tulevalle kesälle on ennustettu tuonkin ennätyksen ylittäviä turistivirtoja. Pääkohde aika monelle tänne tulevalle on luonnollisesti Split. Se vetää suurimmat turistivirrat. Eikä ihme, sillä kaupunki on hieno ja siellä on paljon nähtävää ja koettavaa. Noin kolmeksi päiväksi. Loput lomasta voi sitten maata Splitin uimarantojen aurinkotuoleissa ja juoda paikallisesti kallista olutta/viiniä. Tai katsella ympärilleen mitä muuta seuduilta voisi löytyä.

Sitähän voisi käväistä vaikka Unescon maailmaperintökohde Trogirissa. Kaupungissa, joka elää ja hengittää kesäisin puhtaasti turismia. Siellä saa näppärästi kulumaan päivän. Ja aika paljon rahaa, koska Trogirissa on kesäisin käytössä sumeilemattomat turistihinnat.

Sitten voi toki ottaa irtioton varsinaisista turistikohteista ja vierailla Kastelan kaupungissa. Se sijaitsee siinä Splitin ja Trogirin välissä. Saattaa olla hieman vaikea hahmottaa itse kaupunkia sillä se koostuu rivissä olevista seitsemästä pikku kylästä. Mutta vilkku vasemmalle jos olet Splitistä tulossa ja reippaasti rantaan. Vaikka tuohon meidän Kastel Starin rantaan. Sieltä löytyy kesäisin terasseja, uimarantoja, baareja, ravintoloita ja konoboita. Ja parin suomalaisen täplittämänä paljon paikallisia. Iltapäivisin, jos sinulla käy oikein hyvä tuuri, saatat bongata jopa meidän DOM -kerhon siitä Stara Kuca -ravintolan viereiseltä Dupin -terassilta. Jos sinne löydät, tule juttelemaan. Sillä suomalainenhan tunnistaa toisen suomalaisen aina.

Nyt tämä väsynyt matkailumainos seis ja katse sinne tulevaisuuteen. Kuten olen joskus aiemminkin todennut, tämä Splitin seutu ei kärsi vielä massaturismista kuten vaikkapa Espanjan tai Kreikan kohteet. Ja todellakin toivon, ettei se massaturismi löydä tietään tänne vielä pitkiin aikoihin. Sen sijaan toivon, ja tiedän, että meidän seuduille tulee 'eksymään' tulevaisuudessa enemmän ja enemmän niitä ihmisiä, jotka haluavat lomaltaan jotain muuta kuin pelkkiä baareja ja rivissä olevia palmuja. Jotka haluavat elää ja kokea paikallista elämää. Nauttia ystävällisyydestä ilman rahastuksen makua. Nauttia kroatialaisesta elämästä.

Niinpä veikkaan, että jopa tuo meidän Riva tulee olemaan lähitulevaisuudessa täysin erinäköinen kuin se oli tänään huhtikuun alkupäivinä. Veikkaan että muutaman vuoden päästä siellä on baareja, ravintoloita ja konoboita paljon enemmän. Löytyy hotelleita ja muita majoituspaikkoja. Ja kaikki nuo ovat auki ympäri vuoden. Kenties jopa Kastelan kaupunki on herännyt ja rakentanut toimivan kävely/pyöräily -reitin läpi Kastelan kylien Splitistä Trogiriin. Tai no, ehkä ei sittenkään koska tämähän on Kroatia. Melkein unohdin.

Koko tuo edellä oleva höpötys tarkoittaa sitä, että Kastelan kylät ovat vielä nyt lähes koskemattomia kohteita joissa saat käsityksen paikallisesta elämästä. Jos haluat ostaa/vuokrata vaikkapa asunnon, nyt alkaa olla korkea aika. Sillä hinnat tulevat satavarmasti nousemaan tulevaisuudessa kun tuo näkymä tulevaisuudesta toteutuu. Ja se tulee aivan varmasti toteutumaan. Uskokaa minua.