7. huhti, 2017

Lomalla

Olen kirjoitellut paljon siitä, mitä Kroatiassa saattaa olla vastassa jos ja kun tänne lomalle suuntaatte. Olen suositellut paikkoja, nähtävyyksiä ja alueita joissa vierailla. Olen kirjoittanut niin Kroatian hyvistä puolista kuin maan omituisuuksista. Tällä kertaa koitan keskittyä ihan yksityiskohtaisesti siihen, mitä ehkä kannattaa ottaa huomioon loman suunnittelussa. Koitan pysytellä kokonaisuuksien yksityiskohdissa. Ja antaa jopa muutama kontaktin siinä sivussa. Valitettavasti kukaan alla olevista palveluntarjoajista ei maksa minulle mitään. Vielä....

Kroatiaan, tarkemmin sanottuna tänne Splitiin, pääsee kesäkaudella suorilla lennoilla. Kesäkausi kestää huhtikuusta lokakuulle. Lentojen vertailu kannattaa, sillä oikein valituilla lentopäivillä saattaa säästää satasia. Suoria lentoja tarjoavat ainakin Norwegian, Finnair ja SAS. Varaudu siihen, että Splitin kentällä saattaa olla ruuhkaista.

Kentältä eteenpäin? Paikallislinja numero 37 on yksi vaihtoehto lentokentän, Trogirin ja Splitin välillä. Splitiin pääsee kun lähdet vasemmalle, Trogiriin oikealla. Jostain ihmeen syystä bussiyhtiö on päättänyt sijoittaa juuri tälle reitille huonoimman kalustonsa, mutta kyllä niilläkin pääsee. Liput bussiin maksavat parisenkymmentä kunaa per sivu kentältä Spltiin. Eli vajaat kolme euroa. Kallista, sanon minä. Kentältä menee toki ihan oikea lentokenttäkuljetus niin Spltiin kuin Trogiriin. Tarkemmat tiedot löytyvät kentältä.

Rahasta puheenollen, rahanvaihtopisteitä löytyy ihan riittävästi. Kursseista tai siitä, missä sitä rahaa kannattaa tai ei kannata vaihtaa, minulla ei ole minkäänlaista hajua. Epäilen ettei niissä kursseissa eri paikoissa niin merkittävää eroa ole, että se kenenkään lomabudjettia kaataisi mihinkään suuntaan. Enkä ole kuullut keneltäkään huijauksista rahanvaihdon yhteydessä. Kuitti kannattaa pyytää aina.

Jos haluat vuokrata auton kentältä, niin yksi vahva suositus on kaverini käyttämä ja suosittelema yhtiö. Tarkemmat tiedot löytyvä tuolta http://www.fleet-rent.com/en. Liikenne Kroatiassa ei ole sen kummempaa kuin Suomessakaan. Auto kannattaa muuten vuokrata suoraan kentältä. Se on edullisempaa kuin etukäteen varattuna.

Majoitus? Eli missä asua? Kastela, kaupunki ennen Splitiä, on täynnä apartment -vaihtoehtoja. Ei luulisi olevan vaikeuksia löytää majapaikkaa. Edullisia sellaista. Yksi vaihtoehto, ja jälleen vahvalla suosituksella, on tässä. https://www.facebook.com/Marjoapartments-477645362323651/?fref=ts Suomalaisen Marjon, joka on asunut täällä jo yhdeksän vuotta, ylläpitämä majoitus, josta mukavien huoneiden lisäksi saat erinomaisia vinkkejä siitä mihin kannattaa mennä ja mitä nähdä. Ihan kotimaisella vieläpä. Muutoinkin majoittuminen Kastelan kyliin on selkeästi edullisempaa kuin majoittuminen Spltissä. Eikä reissu 'suurkaupunkiin' ei ole pitkä. Ei tuolla paikallisella bussilla eikä vuokra-autolla. Vaihtoehtoja löytyy http://www.kastela-travel.com/

Ravintolat? Juu, löytyy. Kaikenlaisia. Jokaiseen makuun. Google auttaa tässäkin samoin kuin tuon majoituksen löytämisessä, mutta muutama suositus lienee paikallaan. Kastelassa, Kastel Starin kylässä kannattaa tsekata http://www.konobaintrada.com/. Parasta meidän rannalla tällä hetkellä. Ainakin siihen asti kunnes kaverini saa oma ravintolansa auki. Josta kuulette ihan varmasti. Splitissä voi käydä vaikkapa pizzeria Masilinassa http://pizzeria-maslina.hr/. Loistava ruoka Splitin vanhassa kaupungissa. Toinen vierailun arvoinen paikka ao. kaupungissa on ravintola Dvor. Hyvää ruokaa hieman ydinkeskustan ulkopuolella todella hienoissa maisemissa. https://www.facebook.com/Dvor.Split/

Mitä muuta? Hätätilanteet. Ota matkavakuutus. Saat hoitoa nopeammin ja helpommin. Poliisi. Ei välttämättä puhu mitään muuta kieltä kuin kroaatia. No, Splitissä saatetaan puhua enkkua. Normilomalla et onneksi todennäköisesti tule tarvitsemaan poliisin palveluita, sillä toistaiseksi Kroatia on verrattain turvallinen maa. Hinnat. Nousevat sesongiksi. Kuitenkin selkeästi edullisempaa kuin Suomessa. Paitsi tietyissä ravintoloissa. Kannattaa tutkia menu, unohtamatta juomamenuta, tarkkaan ennen tilaamista. Ja jos hinnat ovat euroissa, muista pyytää kunahintaista menuta.

Siinä muutama vinkki siis miten tänne pääsee, miten siitä eteenpäin ja mihin, missä syödä ja mitä tehdä jos tulee hätä. Jos, ja kun, jotain jäi kertomatta, kysykään. Ottakaa ihmeessä yhteyttä kuten olette kiitettävästi tehteetkin. Koitan selvitellä ja kertoilla sitten ihan suoraan teidän kysymyksiin vaikkapa meililla.

Blogi siirtyy taasen viikonlopun viettoon, joten oikein hyvää viikonloppua. Ensi viikolla jatketaan.