11. huhti, 2017

Pihviä Splitissä

Olen kirjoitanut monen monituista kertaa siitä kuinka täällä Kroatiassa ei muka saa kunnon pihviä. Ja että kroaatit eivät ole pihvikansaa. Kaikenlaista omituista höpinää. Koska kyllähän täällä kunnon lihaa saa. Kunhan menee oikeaan paikkaan. Niinkuin minä/me teimme eilen.

Lampsittuamme vieraitteni kanssa aikamme Splitissä, esille nousi kysymys, että josko vaikka söisimme. Muistin, että joku kavereistani oli käynyt, ja TripAdvisor on antanut vahvan suosituksen, ravintolasta nimeltä Corto Maltese. Joten eikun sinne.

Vieraillani on ruokavalio, joten he valitsivat kalaa. Marinoitu tonnikala oli kuulemma erinomainen. Minä vedin kuvassa olevaa pihvin. Pihvin, joka menee heittämällä ykköseksi niistä pihveistä joita olen täällä ollessani nauttinut. Tai no, osasta niistä ei voi edes käyttää sanaa nauttia. Eilinen menee melko korkealle jopa kaikkien elämäni aikana nauttimien pihvien listalla. Vähintäänkin top kymppiin siinäkin. Erinomaisen vahva suositus käväistä kyseisessä ravintolassa. Ja tuleville vierailleni tiedoksi, että tekin tulette käymään. Halusitte tai ette.....

Niin ja niistä hinnoista. Ei välttämättä kaikkein halvin paikka, mutta kaksi kala-annosta ja tuo edellä hehkutettu pihviannos, kaksi Jägermeisteria, lasillinen viiniä, kaksi pientä ja yksi iso olut, yhteensä 495 kunaa. Eli 67 euroa. Arvioikaa itse.

Toinen vieraistani on lähdössä pohjoiseen siellä asuvien heimoveljien seuraksi joku päivä tällä viikolla. Olen koittanut selvitellä bussiaikatauluja välille Split Opatija. Mikä onkin taas tosi helppoa ja yksiselitteistä.

Ensimmäinen nettisivu antaa bussien lähtöajoiksi Splitistä 05.00, 08.00, 20.30 ja vieläpä yhden lähdön yöllä. Seuraava nettisivu antaa vain yhden lähdön päivälle ja bussiasemalta saamamme paperisen aikataulun mukaiset lähdöt sijoittuvat jotenkin kaikkien edellä mainittujen väleihin. Ota näistä nyt selvää...... Lienee viisainta siis yrittää passata itsensä (ja matkustaja) matkustuspäivänä bussiasemalle kello kahdeksaksi aamulla. Jos tuo nettisivun antama kasin bussi ei sitten kuljekaan, niin seuraavaksi olisi sitten vuorossa yksi noista väleissä olevista lähdöistä. Joista ensimmäinen taisi olla 09.30 tai jotain sinnepäin. Sittenpä sen näkee.

Meillä on aivan täysi kesä. Nyt on jo toista päivää peräkkäin reippaasti yli 20 astetta, tänään taisi olla joku 23-24. Ja edelleen täytyy ihmetellä näitä paikallisia. Ymmärrän sen, että jos olet töissä, joudut pukeutumaan pitkiin housuihin ja joskus jopa pitkähihaiseen paitaan ja pikkutakkiin. Mutta jos olet ihan vaan kävelyllä rantakadulla, sinun ei välttämättä tarvitsi pistää päällesi talvitakkia ja jalkoihin talvikenkiä. Ei, vaikka kalenterin mukaan onkin vasta huhtikuu.

Suomessa käytiin sitten kunnallisvaalit. Ja taas kerran kaikki puolueet voittivat. Paitsi Persut, joiden lukemat olivat niin rumat että niitä ei kerta kehtaa kutsua torjunta- tai miksi muuksikaan voitoksi. Ei edes käyttämällä 'vaihtoehtoista totuutta'. Ei tullut jytky, tuli lötky. Vaikka samapa tuo minulle lopujen lopuksi on.

Tänään on Trogir -päivä. Ajelemme vieraitteni kanssa meidän kylän risteyksestä oikealle. Split on siis vasemalle. Pääsen tarkastamaan kuinka hereillä Trogir on, joko paikat alkavat olla auki vai vieläkö sesongin alkua odotellaan. Ja kuinka paljon ei-ikinä-valmistuvan-sillan Ciovoon työmaa hidastaa matkaa. Siitä sitten lisää huomenissa. Ja varmaan paljosta muustakin.