12. huhti, 2017

Trogir

Lupasin eilen, että käyn kurkkaamassa tilanteen Trogirissa. Että onko kaupunki jo hiljalleen heräilemässä tälle sesongille ja kuinka paikat alkavat olla auki vai alkavatko.

Oikeastaan ensimmäistä kertaa Trogirin keskiaikaisia katuja ja kujia kuljeskessani tuli semmoinen omituinen fiilis, että ei jumankauta, ihmiset ovat eläneet, kuolleet, rakastuneet, eronneet ja vietäneet ihan tavallista normielämää näillä samoilla hoodeilla jopa 2000 vuotta sitten. Ihan näillä samoilla kujilla ja aukioilla missä minä nyt vuonna 2017 kuljeskelen ihan turistina shortseissani ja t-paidassani. Jännä tunne, todella jännä.....

Mutta muuten Trogir. Jonot kaupunkiin eivät olleet ihan kauheat vaikka ei-ikinä-valmistuvan-sillan työmaalla ei mitään tapahtunutkaan. Työmaa siellä kuitenkin oli yhä edelleen. Toki se jonkin verran hidasti matkaa kaupunkiin. Mutta ei ihan vielä niinkuin keskikesällä.

Itse kaupungissa, ennen siltaa sijaitsevassa basaarityyppisessä ostoshelvetissä eivät ihan kaikki kojut olleet vielä auki, mutta myyjät olivat jo kesämoodissa. Eli tyrkyttivät tuotteitaan kroaatiksi, enkuksi ja saksaksi, taisipa joku heistä käyttää jotain muutakin kieltä. Havainto; Trogirin myyjät ovat huomattavasti agressiivisimpia kuin myyjät vastaavalla alueella Splitissä.

Vanhassa kaupungissa näkyi vielä melko paljon kiinni olevia myymälöitä. Kahvilat, baarit ja ravintolat näyttivät kyllä olevan pääsääntöisesti auki. Joku pizzeria odotteli toki vielä varsinaista sesonkia. Muutoin kaupunki näytti melkoisen valmiilta kesää varten, varsinkin kun lämpöä oli eilenkin himpun verran yli 22 astetta.

Turisteja oli jonkinverran. Ei vielä niin paljoa kuin keskikesällä jolloin paikallista kieltä ei kuule ollenkaan, mutta kuitenkin niin paljon että havaitsi ketkä eivät välttämättä ole ihan paikallisia. Kaupungissa oli pareittain liikkuvia turistipariskuntia, siellä oli oppaan edessä kuljettaman lapun perässä kulkevia turistiryhmiä ja selkeästi ihan pihalla olevia yksittäisiä matkailijoita. Mutta kuten todettu, kroatiaa kuuli vielä ilman ponnisteluja, joten myös paikalliset olivat liikkeellä.

Yhteenvetona, Trogir on hyvää vauhtia valmistautumassa sesonkia varten. Hinnat juuri nyt eivät ole ihan vielä tapissaan, mutta eipä ole turistivirratkaan. Molemmat saadaan korjatuksi kyllä.

Nyt aamulla heitin toisen vieraani Spltiin, josta hän hyppäsi bussiin jolla matkusti heimoveljien luokse tuonne hieman pohjoisempaan. Seuduille joissa tätä meidän dalmatialaista 'suomalaista kesäsäätä' saadaan vielä odotella viitisen astetta alemmassa lämmössä ja sateessa. Mutta omapa oli valinta. Minä pukeuduin aamulla shortseihin ja t-paitaan. Hah.

Odotin ruuhkaisaa liikennettä Spltiin, varsinkin kun matkalla miehet kaivelevat kuoppia tiehen, mutta olimme varmaan liikkeellä ennen varsinaisen ruuhkan alkua sillä pääsimme noiden ruheiden ohi todella lievällä jonottamisella. Bussi oli tietysti myöhässä jo lähdössä. Ja muuten, jos matkustatte paikallisilla pitkänmatkan busseilla, huomioikaa se, että kun laitat laukkusi ruumaan, se maksaa. Yhden kassin hinta oli 7 kunaa. Eli 0,90 euroa.

Mutta kivahan se toki on nähdä tätä maata eri vinkkeleistä. Jossain on kesä ja ihmiset ystävällisiä, jossain muualla sitten sataa ja ihmiset..... No, ainakin kokkaavat paremmin kuin me täällä etelässä. Eikä niissä ihmisissäkään oikeasti ole mitään eroa. Ihan yhtä ystävällisiä nämä kroaatit ovat asuivat ne sitten pohjoisessa tai täällä etelämmässä. Ihan niinkuin me kroaatin-suomalaiset. Ainakin pääsääntöisesti. Ei meissäkään suuria eroja ole. Ei edes rikkaissa pääkaupunkilaisissa.