14. huhti, 2017

Pääsiäismuistio

Tiedän että melko moni blogini lukija on suuntaamassa Kroatiaan nyt pääsiäisen aikaan. Joten kerätäänpä tähän 'pääsiäismuistio' siitä, mitä täällä mahdollisesti on odotettavissa.

Todennäköisesti et tule edes huomaamaan että on pääsiäinen. Kirkonkellot saattavat soida useammin kuin tavallista, mikä tarkoittaa että ne soivat todella usein. Ja ihmiset saattavat vaeltaa kirkkoihin. Siinäpä se sitten lieneekin.

Varsinaiset kansalliset vapaapäivät täällä ovat ensimmäinen ja toinen pääsiäispäivä.

Tullessanne Splitin kentälle, varautukaa siihen, että se on erittäin ruuhkainen. Ei pelkästään sen takia, että puolet kentästä on suljettuna remontin takia vaan myös siksi, että Shengen -alueen ulkorajoilla tehdään tehostettu turvatarkastusta tiettyjä rekistereitä varten. Tämä saatta ottaa hieman extra-aikaa.

Kaupat, varsinkin isommat sellaiset, ovat aivan normaalisti auki niin perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina. Maanantaina ne noudattanevat sunnuntai-aukioloja. Pienet kaupat voivat joko olla kokonaan kiinni tai olla auki kuten sunnuntaisin myös maanantaina, joka tarkoittaa sitä, että menevät kiinni kello 13.-14.00. Minkäänlaisia rajoituksia minkään tuotteen myyntiin ei ole luvassa, joten olutta, viiniä ja muuta alkoholia löytyy aivan arkipäivien tapaan. Mämmiä ette tule löytämään. Splitissä siinä sataman vieressä olevat ostoskojut lienevät kiinni sunnuntaina ja maanantaina. Suuret ostoskeskukset lienevät auki aivan normaalisti. Pankit ovat joku päivä kiinni, mutta seinästä saa rahaa. Kunia. Ja rahavaihtopisteet ovat auki. Jos mukana siis sattuu olemaan jotain muuta valuuttaa. Minuun voi ottaa yhteyttä ihan jokainen päivä jos haluaa tarjota oluen tai kaksi. Yhteystiedot löytyvät yhteystietosivuilta.

Julkinen liikenne liikkuu sunnuntai-aikataulujen mukaan myös maanantaina. Meidän tapauksessa se tarkoittaa sitä, että bussi nro 37 Trogirista lentokentän kautta Splitiin ja takaisin kulkee 20 minuutin välein. Baarit, kahvilat ja ravintolat ovat auki aivan normaalisti. Blogi ilmestyy normaaliin tapaan seuraavan kerran maanantaina. Aurinko paistaa paitsi perjantaina ja lauantaina jolloin luvassa on ajoittaisia ukkoskuuroja iltapäivällä. Sunnuntaiksi on luvassa sadekuuroja. Lämpöä on 19-21 astetta eikä pahempia tuulia ole odotettavissa. Tämä siis täällä Splitin seudulla.

Huh, olipas se pläjäys..... Nyt sitten aivan jotain muuta. Tuossa kuvassa on Adidaksen kengät. Ostin ne Kokkolan Intersportista vuonna 2006. Koska olivat -50%. Ja nyt, yhdentoista vuoden jälkeen ne alkavat hajota! Miksi nykyään ei tehdä enää kestäviä tuotteita? Mihin voin valittaa? Intersporttiin? Adidakselle? Kokkolaan? Vai kirjoitanko tulenpalavan tekstin Hesarin yleisönosastoon?

Kävin parturissa kuten eilen kirjoitin. Siis siinä mihin piti tehdä ajanvaraus. Olin paikalla pohjoismaiseen tapaan tasan klo 13.30 kuten oli sovittu. Tytöt olivat tietysti myöhässä, mutta en valita. Koitin, ihan oikeasti koitin, keskittyä lukemaan puhelimestani uutisia mutta todella huonolla menestyksellä. Olivathan tyttäret muodollisestikin erittäinkin päteviä. Lopulta pääsin, ehkä noin puolen tunnin odottelun jälkeen, tuoliin ja hiukset lyhenivät. Hinta oli tällä kertaa 40 kunaa, eli 5,40 euroa. Jossa lienee kympin verran maisemalisää. Likainen vanha setä.

Sain verolaput. Hyvin meni. En ollut lainannut valtiolle liikoja eikä valtio lainannut minulle. Joudun maksamaan mätkyjä huimat 20,30 euroa. Eli 151 kunaa. Mutta eiköhän siitä selvitä.

Nyt siis pääsiäisen viettoon. Pääsiäinenhän päättää sitä edeltäneen paastoajan. Jota ei kyllä ainakaan Kastel Starissa ole huomannut mitenkään. Viettäkääpä mukava pääsiäinen joko lomalla Kroatiassa tai kotona Suomessa. Blogi palaa tähän samaan osoitteeseen taas maanantaina. Joka lienee siis toinen pääsiäispäivä.