20. huhti, 2017

Treffit!

Tämä on nyt kyllä ihan pikkaisen surullista. Ihan oikeasti. Olin eilen tapaamassa Splitin suomalaisyhteisöä, joka tosin pienenee juurikin tänään yhdellä yksilöllä kun täällä vajaan vuoden asustellut Lucas lähtee Suomeen. Tapaamisessa minulle ehdotettiin treffejä. Jopa yli yön kestäviä sellaisia. Tai jos ihan tarkkoja ollaan, minulle ei ehdotettu yhtään mitään, mutta Rocky on saamassa samanikäisen Tiuku -nimisen Jack Russel -tytön yökylään toukokuun lopulla. Surullisen näistä treffeistä tekee se tosiasia, että niiden jälkeen Rocky johtaa meidän henkilökohtaisten yötreffejä 1-0. Mikä todellakin on surullista. Ainakin minun kannalta asiaa ajateltuna.

Samalla reissulla onnistuin selvittämään yhden ongelmani. Ja jälleen kerran ihan vaan siksi, että osasin aukaista suuni oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Kysyin nimittäin maanmiehiltäni ja (melkein suomalaiselta) Ivanalta, että mahtaako kukaan ollut nähnyt sytytysnestettä missän jonkin myymälän hyllyllä. Kukaan ei ollut, mutta yhdessä arvelimme että mm. Bauhausista, jossa grillejä myydään, moista nestettä saattaisi löytyä. Niinpä päätin, Splitin liikenteestä huolimatta, josta ihan pikkaisen lisää tuossa seuraavassa kappaleessa, kurvata kotimatkallani Bauhausiin tutkailemaan josko sieltä. Ja kyllähän sieltä. Nyt minulla siis on se toinen osa mikä minulta on puuttunut hiiligrillillä grillaamiseen. Enää pitäisi löytää jostain vielä kärsivällisyys.

Siitä Splitin liikenteestä. Se alkaa nimittäin lähennellä jonkinmoista hässäkkää. Hässäkkää, joka sesongin aikana on aivan järkyttävä. Tämä johtuu siitä, että kesällä liikennemäärät kasvaa koska turistit, parkkipaikat eivät riitä koska kasvanut liikennemäärä ja kaiken tämän päälle jalankulkijat poukkoilevat sinne sun tänne karttoineen ihan miten sattuu. Ja heitä on paljon. Juu juu, tiedän, että olen kirjoittanut useasti, että täällä liikenne on aivan samanlaista kuin Suomessa. Että ei tarvitse jännittää yhtään jos täällä päättää autoa ajella.

Eikä tarvitsekkaan. Ei ainakaan maanteillä eikä pienemmissä paikoissa. Mutta suurkaupungeissa, joihin lasken Splitin kuuluvan, puhtaasti liikenteessä olevien ajoneuvojen määrä aiheuttaa ongelmia. Aiheuttaa siksi, että ne eivät vaan kerta kaikkiaan mahdu kaduille. Ja kun sinne sekaan pamahtaa yksi, kymmenen tai sata turistia, jotka eivät oikein tiedä minne ovat menossa tai miten sinne pääsee, niin tökkiihän se liikenne. Se tökkii, mutta ei se mitään villiä länttä ole. Ja siksi sitä ei tarvitse pelätä. Mutta aikaa pitää varata. Ja pitkää pinnaa. Istut vaan siinä vuokra-autossasi ja ajelet muun liikenteen mukana. Ei se sen kummosempaa ole.

Ja lopuksi yksi negaatio. Olen käyttänyt Yle Areena -palvelua, joka toimii tai ei toimi. Nyt muutaman päivän aikana se ei todellakaan ole toiminut. Voin kertoa, että se on melkoisen ärsyttävää katsella Uuden Päivän jaksoa, jossa Iris saa taas kerran todella hyvän idean saada kaikki ympäristönsä ihmiset toimimaan hänen mielensä mukaan, mutta juuri ennen kuin neito saa kerrottua ideansa, netti pätkäisee. Ei ole mukavaa, ei todellakaan. Hermo menee!