21. huhti, 2017

Viikon viimeinen

Viikon viimeistä viedään. Monellakin eri tapaa. Blogi huilaa viikonlopun ja niin tekee kirjoittajakin. Vieraat lähtevät lauantai-aamuna ja me laskeudumme Rockyn kanssa takaisin meidän normielämään. Kunnes koirallani on ne treffit mistä kirjoitin eilen. Siis koirallani. Ja minulla ei. Hmph......

Meillä täällä on ollut viiltävän kylmää viime päivinä. Alkuviikosta satoi mutta nyt pohjoistuuli bura puhaltelee ajoittain niin että aamuisin on ollut pakko kaivaa talvella käytettyjä takkeja Roksun lenkkejä varten. Iltapäiväisin tuuli on onneksi tyyntynyt sen verran, että olemme voineet istuskella isojen poikien kanssa tuolla meidän rannalla ihan normitapaamme. Sillä eihän tästä elämästä tulisi mitään jos joutuisi vielä rutiinitkin rikkomaan.

Mutta kohti kesää mennään. Viikonloppuna lämpötila nousee jo nykyisestä 12-13 asteesta lähemmäksi kahtakymmentä. Ensi viikolla saattaa pikkaisen sadella, ennuste lupaa nimittäin sadekuurojen mahdollisuutta lähes jokaiselle päivälle. Tämä kylmä jakso on ollut kuulemma poikkeuksellinen tähän vuodenaikaan näillä meidän huudeilla. Mikä ei tietenkään lohduta yhtän niitä ihmisiä jotka ovat juuri nyt olleet 'etelän lämmössä' lomalla. Mutta mukava että lämpenee. Jos sitä taasen pääsisi takaisin shortseihin.

Täytyy ihmetellä näiden kroaatien pitkäpinnaisuutta. Tuolla rannalla istuskelee tuossa edellämainitussa isojen poikien kerhossa, tai DOM -kerhossa, miten kukin sitä nyt haluaa nimittää, tyyppejä eräästä täällä operoivasta lentoyhtiöstä. Pienestä sellaisesta. Yhtiöstä, jolla ei ole ollut juurikaan tietoa siitä, että jatkuuko toiminta tällä sesongilla vai ei. Koska rahat ovat loppu.

Ne ovat olleet jopa niin loppu, ettei henkilökunta ole saanut palkkojaan. Lentäjät, joiden kanssa minä tuolla rannalla istun, eivät ole saaneet palkkojaan marraskuusta alkaen mutta eivät omia palkkojaan ole saaneet toimistossa työskentelevät paikallisetkaan. Lentäjät ovat pääasiassa ulkomaalaisia joille tuollainen tauko palkanmaksusta ei välttämättä aiheuta hirmu suuria ongelmia mutta miettikääpäs paikallisia. Kun pitäisi se vuokra maksaa ja joku päivä olisi ihan kiva syödäkin jotain. Rahaa ei näkynyt, mutta siitä huolimatta suurin osa henkilökunnasta on kuulemma saapunut uskollisesti työpaikalleen läpi koko talven...... Käsittämätöntä. Suomessa kaikki ammattiyhdistykset, Li Andersson ja Ville Niinistö olisivat pitäneet tuollaisesta tilanteesta sellaista meteliä että oksat pois. Mutta nämä paikalliset ovat odotelleet kiltisti.

Onneksi odottelu palkitaan. Yhtiö on löytänyt uuden sijoittajan joka on satsannut rahaa jo sen verran, että osa palkkarästeistä on saatu maksettua. Joten eiköhän sitä ruokaa taas löydy myös niistä paikallisten pöydistä. Eikä minun tarvitse välttämättä maksaa pöytämme laskua ihan joka päivä kun kavereillakin on taas rahaa. Lentotoimintakin näyttäisi saatavan käytiin täksi sesongiksi. Tai sitten ei. Mikään ei ole varmaan, sillä mehän elämme Kroatiassa.....

Tämän lentoyhtiökeissin lisäksi olen seuranut erään paikallisen kaverin suunnitelmia avata ravintola tuonne meidän rannalle. Ensin odoteltiin myyjän, eli paikallisen pankin, päätöstä siitä, että myydäänkö kiinteistö kaverilleni vai ei. Lopulta päätös tuli että myydään. Nyt, itseasiassa juurikin eilen, kaveri maksoi kuulemma kauppasumman pankille. Näin ollen hän todennäköisesti sai avaimet nyt omistamaansa kiinteistöön. En ole kuullut että saiko, mutta jos/kun näin tapahtui, nyt pitäisi alkaa remontti. Joka ei ole ihan pieni. Miettikääpä, vanhasta pankkisalista pitäisi rakentaa ravintola keittiöineen ja vessoineen. Vieläpä korkeatasoinen sellainen.

Palataan asioihin taasen ensi viikolla. Ja varmaan paljon muuhinkin. Sillä koskaan et voi tietää mitä viikonloppuna tapahtuu. Vai tapahtuuko mitään. Siihen asti oikein hyvää viikonloppua!

PS. Tämän päivän kuva on nopeasti otettu kuva Tour de Croatian polkupyöräkilpailun kärkiporukasta kun polkivat eilen ohi tuosta meidän kylästä. Kisa alkoi 18.04 ja päättyy aikanaan 23.04 Zagrebiin. Ja sotkee siinä sivussa meidän liikenteen täällä ihan täysin kun poliisit sulkevat sivukadut todella aikaisin ennen pyöräilijöiden saapumista. Valitan kuva huonoa laatua, mutta tilanne tuli eteen niin nopeasti.