26. huhti, 2017

Ennusteita

Tunnen, tai ainakin tiedän, monta tyyppiä jotka ovat tulossa tänne lomalle lähiaikoina. Lisäksi olen varma että moni minulle tuntematon lukijani miettii omia reissujaan. Lienee siis syytä olla, jälleen kerran, oman elämäni Pekka Pouta tai Kerttu Kotakorpi ja ennustaa minkälaista säätä täällä Keski-Dalmatiassa saattaa olla odotettavissa. Paino sanalla 'saattaa', sillä meidän säätila on ollut sekaisin jo pitkään. Talvi oli ennätyksellisen kylmä ja sama meno on jatkunut nyt koko kevään ainakin tähän asti. Kylmää on siis ollut. Niinpä seuraavaksi esitetyt keskiarvot ovat vain keskiarvoja, ne eivät lupaa minkäänlaista varmuutta mistään.

Tälle päivälle on luvassa puolipilvinen keli. Torstaista alkaen sade- ja ukkoskuuroja, joista osan varoitetaan olevan vielä melko rajuja. Varsinkin perjantaina. Lämpötila pyörii 18 ja 20 paikkeilla. Toukokuun ensimmäiselle viikolle povataan sitten aurinkoa ja yli 20 asteen lämpötiloja. Tämä säätila pitäisi jatkua reippaasti yli toukokuun puolenvälin muutamilla sadekuuron säestämillä päivillä ryyditettynä. Eli juuri nyt näyttäisi siltä, että ensi kuun alussa siirrytään normaalikeliin, pääasiassa aurinkoiseen ja kohtuullisen lämpimään sellaiseen. Keskilämpötila pyörinee 20-23 asteessa. Kesäkuussa sen ennustetaankin sitten pomppaavan 27 asteeseen, joka tarkoittaa sitä, että tuulettomina päivinä on verrattain kuuma. Hyvin kuuma.

Uimavedet eivät ole vielä, johtuen kylmästä alkuvuodesta, lähellekkään uimakelpoisia, jollet ole sitten harrastanut vaikkapa avantouintia. Splitin suurimmat biitsit aukeavat toukokuun alussa. Nämä meidän kylien omat pikku rannat täällä ovat aina auki, mutta en ole kyllä nähnyt ensimmäistäkään auringonottajaa siellä. Splitissä moista olen kyllä päässyt jo todistamaan.

Mutta sitten aivan muihin asioihin. Suomessa on ollut paljon puhetta siitä pitäisikö alkoholi vapauttaa, pitää sen saaminen entisellään vai jopa kiristää sitä. Täältä kaukaa katsottuna koko keskustelu kuullostaa ja näyttää vähintäänkin absurdilta sillä Kroatiassa ei moisia rajoituksia ole. Eikä täällä siitä huolimatta näe humalassa toikkaroivia paikallisia iltaisin. Ei vaikka viina on vapaata. Tässä lienee aivan jauhaa yhtään enempää tuosta Suomen naurettavasta systeemistä ja/tai niistä pekkapuskista jotka ovat niin kovin huolissaan suomalaisten viinanjuonnista. En todellakaan usko että suomalaisilla olisi jonkinlainen alkoholigeeni joka tekisi meistä sen enempää viinaan meneviä kuin mistä muustakaan kansasta. Vaikka tämmöistäkin olen lukenut väitettävän.

Mutta osataan sitä muuallakin. Esimerkiksi Kanadassa liikkeellä olevassa autossa ei saa olla avattua olutpakettia vaikka kuski ja kaikki muut autossa olevat olisivat vesiselviä. Jos autosta löytyy avattu olutkeissi, kuskille napsahtaa sakot. Jostain syystä.... Lisäksi ao. maassa viinaa, ei siis edes olutta, saa myydä ennen kymmentä aamupäivisin. Etkä kymmenen jälkeen iltaisin. Ihan pienemmissä paikoissa et edes kykene ostamaan viinaa sunnuntaisin koska kaikki paikat ovat kiinni. Et edes ravintoloista. Joka on sitten mahdollistanut pimeät markkinat. Aina löytyy joku joka myy vaikkapa olutta takaovensa kautta.

Jääkiekkopäivitys. Kroatia ei pelannut eilen jääkiekon MM -kisojen 1.divisioonan B-sarjassa, tänään vastan asettuu Hollanti otteluun, joka pitäisi voittaa.