27. huhti, 2017

Ravintolassa

On se aina vaan yhtä mukavaa tavata lajitovereita. Suomalaisia sellaisia. Varsinkin jos tuliaisiksi tulee karjalanpiirakoita. Niinkuin eilen tapahtui. Innostuin siinä sitten illalla tekemään piirakoiden kyytipojaksi jopa munavoita. Ja kylläpä maistui. Kaikki hävisi yhdellä seisomisella. Pitänee olla yhteydessä meidän suomalaisten piirakkatehtaaseen tuolla Splitin kyljessä kunhan kyseinen tehdas palaa Suomen reissultaan.... Jos sitä tekisi vaikka jonkinmoisen diilin. Että terveisiä vaan Merjalle.

Piirakoista tuli mieleen ravintolakäyttäytyminen, asia josta minulta on kyselty. Täältä löytyy baareja ja ravintoloita joka lähtöön, olkookin että etniset ravintolat eivät ole vielä oikein löytäneet tietään ainakaan tänne meidän seuduille. Eikä meillä ole Burger Kingiä joka on suuri puute minulle henkilökohtaisella tasolla. KFC sen sijaan on kuulemani mukaan tulossa Splitiin jollain aikataululla. Ja mitä pienemmälle paikkakunnalle menet, sen varmemmin saat varautua ihan paikallisravintoloihin. Jotka toki saattavat yllättää tasollaan. Kunhan muistat sen, että pihviä tilatessa otat riskin. Kuten olen useasti kirjoittanut, kroaatit eivät välttämättä ole pihvikansaa ja näin sen pihvin kanssa, joka siihen pöytään kannetaan, saattaa olla vähän niin ja näin.

Ravintoloissa pyöriessä kannattaa pitää mielessä se tosiasia, että cafe/bareissa kortit eivät välttämättä käy. Ei ainakaan meidän pikku kylissä. Kannattaa siis joko kysyä asiasta etukäteen tai varata käteistä mukaan. Käteisellä tarkoitan paikallisvaluutta kunaa, en euroja. Splitistä saattaa löytyä joku ravintola missä voit maksaa euroilla, mutta pääsääntö on se, että Kroatian valuutta on kuna ja sillä maksetaan. Sitäpaitsi, jos vaikka eurot hyväksyvä ravintola löytyisikin, se on varma että hinnat siinä kapakassa ovat aivan tapissa. Sillä se ei ole tyhmä joka pyytää vaan...... Kunia saat seinästä ihan sillä omalla suomalaisella pankkikortillasi. Tiliäsi luonnollisesti veloitetaan euroissa.

Tipatako vai ei? Siinäpä pulma. Täällä ei ravintolaetikettiin välttämättä kuullu tipin jättäminen, mutta jos olet tyytyväinen palveluun ja/tai ruokaan, ei sitä kukaan kielläkään. Onhan se mukava palkanlisä sinua (hyvin) palvelleelle tarjoilijalle. Itse toimin niin, että jos palvelu ja ruoka ovat olleet hyviä, voin jättää tipin. Yleensä about 10% laskun loppusummasta. En tee näin edes ihan jokainen kerta, mutta niinkuin sanottu, jos olet tyytyväinen kokonaisuuteen, niin mikset tippaisi. Kahvilla/kaljalla käydessäni jossain cafe/baarissa en tippaa oikeastaan koskaan. Paitsi jos ilta on venähtänyt, olutta on mennyt yli säädetyn ja sinulle on kenties kannettu pöytään tilaamattomia (ilmaisia) juomia, silloin voi tippi irrota. Ihan vaan siksi, että on ollut niin kivaa.

Yhtä asiaa täällä ei osata. Ja se on lisämyynti jo ravintolassa istuvalle asiakkaalle. Tarjoilija saattaa käydä kysymässä että onko kaikki ok, mutta siinä samassa lisämyynnin tekemnen ei ihan vielä onnistu. Hyvin harvassa paikassa minulta on kysytty, että saako olla lisää viiniä/olutta tai jotain muuta, ikinä ei ole kysytty ruokailun jälkeen että saisiko olla vaikkapa jälkiruokaa. Vaikka tämä myynti olisi maailman helpointa kun se asiakas istuu jo siinä ravintolassasi. Mutta opetellaan....

Eilen pelattiin taas ykkösdivarin MM -kiekkoa. Kroatia voitti vihdoin ja viimein, Hollanti jäi jyrän alle lukemin 6-2. Tämä varmisti todennäköisesti sen, että Kroatia pelaa ensi vuonnakin tässä samassa sarjassa sillä juurikin Hollanti, sarjajumbo tuntuu jäävän kelkasta.

Kastel Stari suuntaa tänään kohti sateista ja ukkoskuurojen värittämää päivää. Kaikki tämä vielä melkoisen rapsakan tuulen säestyksellä. Tällä hetkellä vielä aurinko tosin paistelee puolipilviseltä ja lämpöä on aamuhetkestä huolimatta jo 16 astetta.