4. touko, 2017

Laskuja

Ennenkuin mennään siihen kuinka eilen tuli maksettua laskuja, kerrotaan siitä kuinka eilen tuli tutkittua asioita. Ensin aamulla ajelin Splitiin, koska kauppa jonne olin alunperin menossa, oli remontissa. Näin ollen jatkoin 10 kilometriä eteenpäin, ihan vain siksi ettei ollut pahemmin muutakaan tekemistä. Tutkailin ensin piilolasivalikoimaa ja niiden hintoja. Päivittäin vaihdettavat linssit, 30 parin pakkaus, maksaa 220 kunaa. Eli 29,50 euroa. Joka lienee jopa hieman enemmän mitä moiset piilarit maksavat Suomessa. Jollen nyt ihan väärin muista.

Seuraava tutkinnan aihe oli eilen mainostamani Kentycky Fried Chicken, uusi ravintola Splitissä joka on ollut auki nyt muutaman päivän. Ensimmäinen huomio oli se, että jostain kumman syystä ao. pikaruokaketju oli valinnut juomakseen Pepsin. Joka laski pisteitä heti kättelyssä. Tilasin 'Boxin', joka sisälsi juoman (0,35), viisi friteerattua kanankoipea, kanafilehampuraisen ja ranskalaiset perunat. Kuten varmaan arvaatte, en todellakaan juonut Pepsiä. Onneksi vaihtoehtona oli mm. SevenUp. Tämä hintaan 49 kunaa, eli 6,60 euroa.

Ja arvio ateriasta. Kanankoivet olivat peruskoipia. Ei mitään ihmeellistä, ei posi- eikä negatiivista (sic). Ranskalaisia, vaikka niitä piti olla 'velika', eli isot ranskalaiset, oli säälittävän vähän. Hampurilainen ei maistunut oikeastaan miltään. Se oli kuiva, ikäänkuin siitä olisi unohtunut hampurilaiskastike ja mausteet kokonaan. Se pitää toki sanoa, että kanafile joka oli leipien välissä, oli kunnon file. Eli todella paksu. Ei jäänyt nälkä mutta ei myöskään mitään vau -efektiä. Eilinen vierailu lienee siis sekä ensimmäinen että viimeinen kyseissä ravintolassa.

Koska heiluin tuon KFC -ravintolan takia City Center One -ostoskeskuksessa, päätin tutkailla hieman myös shortsivalikoimaa. Niitä kun alkaa juuri nyt mennä ihan päivittäin. Onneksi vanha tuttuni, saksalainen C&A -ketju, tuli jälleen apuun. Löysin shortsit jotka maksoivat huimat 149 kunaa. Eli kaksikymppiä euroissa. Eiköhän sitä nyt hallussa olevilla pöksyillä tämä kesä pärjätä, vaikka juurikin tänään jouduin heittämään roskiin yhdet vanhat joiden vetskari oli irtisanoutunut. Mutta sen verran noita lyhytlahkeisia tuolta kaapeista löytyy että eiköhän näillä mennä.

Osuuspankilla meni tässä kuussa sitten 1,5 vuorokautta rahojeni siirtoon suomalaiselta tililtä kroatialaiselle tillilleni. Joka on hatunnoston arvoinen suoritus, sillä kun aikoinaan kyselin että kuinka kauan ao. siirto mahtaa kestää, vastaus oli 2-5 pankkipäivää. Kerran olen joutunut odottelemaan rahojani muutaman päivän, mutta muutoin, muina kuukausina, ne ovat siirtyneet maksimissaan kahdessa päivässä. Tästä isot kiitokset Osuuspankille.

Koska rahat siis ovat tilillä, oli laskunmaksun aika. Ja koska minulta on kysytty kuinka paljon eläminen täällä maksaa, käydään tässä nyt läpi kuukausittaiset menoni. Minulla ei ole kuin kolme maksettavaa laskua. Ensimmäinen on ylimääräinen sosiaaliturvamaksu, jolla käsittääkseni saan ilmaisen lääkärin ja alennusta lääkkeistäni. Se maksaa minulle 70 kunaa/kk, eli vajaan kympin. Makselen sen mielelläni vaikken ole siis edes ihan varma mitä tuolla rahalla saan. Internet, muutama maksukanava ja lankapuhelin, jota minulla ei edes ole, mutta joka kuuluu lähes aina näihin nettipaketteihin, kustantaa minulle 219 kunaa kuukaudessa. Eli kolmisenkymmentä euroa. Ei suurta eroa Suomen hintoihin. Ja sähkö, siitä maksan kuukausittain 261 kunaa, joka on 35 euroa. Tämä tasoitetaan vuosittain sitten tasoituslaskulla, mutta viimeisin tasoituslasku jonka maksoin muistaakseni maaliskuussa, oli tuota samaa luokkaa. Eli ei paha.

Noiden lisäsi maksan puhelimestani kuukausittain 59 kunaa, eli vajaan kahdeksan euroa, jolla saan 'ilmaisia tekstareita ja ilmaista puheaikaa' niin paljon etten ole niitä vielä tähän asti saanut kulutetuksi loppuun. Lisäksi minulla on jonkinverran nettikaistaa käytettävissäni myös puhelimessa, mutta täällä on ilmaisia wifi -verkkoja niin paljon etten ole koskaan joutunut edes miettimään tuota nettidatan käyttöäni.

Ai niin, kävin tutkailemassa myös kaverini tulevaa ravintolaa jonne hän vihdoin sai avaimet eilen. Oheinen kuva on sieltä. Tuonne pitäisi siis avata korkeatasoinen ruokaravintola puolentoista kuukauden päästä. Kierreltyäni hetken paikoissa, haluan vaan toivottaa paljon onnea. Hommia nimittäin riittää. Tulen toki pitämään myös teidät ajantasalla kuinka projekti etenee......