23. touko, 2017

Poliisit

Meillä oli paikallisvaalit täällä sunnuntaina. Olen kirjoitellut aiemminkin jo siitä, että kroaatit ovat kurkkuaan myöten täynnä vaaleja ja politiikkaa, eikä sitä tosiasiaa muuta edes se, että risteys tuossa meidän nurkilla saatiin valmiiksi ennätysajassa koska nämä paikallisvaalit. Vaaleissa valittiin kunnanvaltuusto tai joku muu paikallinen elin, ja pormestari. Älkää kysykö kuka tuli valituksi, toivottavasti joku joka ymmärtää minkälaisen turistikohteen hän saa johdettavakseen. Ja myös panostaa siihen.

Noiden vaalien äänestysprosentti oli 10,93%. Siis himpun alle 11 prosenttia! Ja Suomessa ollaan huolestuneita siitä jos prosentti putoaa lähelle kuuttakymmentä..... Mutta jos/kun Suomessakin aletaan järjestää eduskunta-, presidentti- ja kunnallisvaalien lisäksi vielä jotkut maakuntavaalit, niin kyllä ne suomalaisetkin kylllästyvät. Sanokaa minun sanoneen.

Aloitin eilen taas kroaattiopinnot. Ja olin pihalla kuin se kuuluisa tamponin naru. Kyllä se vaan on niin, että jos haluat tämän kielen oppia, sinun pitää a) käyttää kieltä koko ajan, b) puhua mahdollisimman vähän englantia ja c) kerrata 'vapaapäivinä' mitä tunneilla ja muualla on hihaan tarttunut. Ja kuunnella hyvinkin tarkkaan mitä ope sinulle kertoo. Tai sitten ottaa se pohjoisen Annan ohje käyttöön; kielen oppii parhaiten sängyssä. Mutta tuskin yksin kuitenkaan.

Istuskelin tunnin jälkeen tuolla meidän rannalla miedän kantapaikassa. Siinä aivan vieressä on uusi ruokaravintola jossa istui kaksi saksalaispariskuntaa. Kuuntelin toisella korvalla heidän juttujaan, ja korviin tarttui heidän luonnehdintansa tästä meidän kylästä, Kastel Starista. Tämä on kuulemma siisti, kaunis ja hiljainen pieni kylä. Jossa vesi on uskomattoman puhdasta. Ja ruoka hyvää ja edullista. Allekirjoitan tämän kaiken. Paitsi että olivat turisteja. Mitä ne täällä meidän kotikaupungissa tekevät? Jättäisivät rahansa vaan ja menisivät kotiinsa......

Meidän portin takana oli kaksi poliisia eilen. Satuin menemään parvekkeelle ja tuossa ne kadulla seisoivat ja katselivat meidän taloa. En varmaan osaa oikein selittää tunnetta, mutta kun olet vieraassa maassa, ja vaikka kuinka tiedät että kaikki asiasi ovat aivan varmasti kunnossa, aina se himppasen säväyttää kun poliisi seisoo sinun portillasi. Että jos sitten jotain.....

Poliisit seisoskelivat tuossa kadulla koska eivät uskaltaneet tulla pihalle. Meidän pihaa kun hallitsee Rex, pitkäkarvainen saksanpaimenkoira. Rex on iso, mutta niin kiltti että tuskin tekisi kenellekään yhtään mitään. Sitäpaitsi Rex on hieman höntti. Sen saa puolelleen kun pikkaisen höpöttää sille. Eikä kielelläkään ole väliä. Mutta hyvä että vahtii, eipähän tule epätoivottuja tai kutsumattomia vieraita.

Poliisien käynti liittyi lopulta sitten johonkin yläkerran naapuri Marcon duunijuttuihin joissa kuulemma on ollut jotain häikkää. Marcoa on uhkailtu jonkun irtisanotun työntekijän toimesta ja nyt hän on ns. 'poliisin suojelussa'. Eli että kävivät ainaki kurkkaamassa missä Marco asuu. Kaveri kuulemma otettiin kuulusteluihin eilen illalla, mutta Kroatian tavan mukaan häntä ei voida pitää kiinniotettuna koska hän ei (vielä) ole tehnyt mitään. Tai jotain. En minä tiedä. Ei kait sitä pelkkien uhkauksien perusteella ketään voi Suomessakaan pidättää/vangita.

Lupaan pitää teidät ajantasalla mitä tässä oman elämäni jännityssarjassa ikinä tapahtuukin. Jos nämä jutut sitten loppuvat yllättäen, olen unohtanut varmaan lukita ulko-oveni...... Mutta nyt hilpaisen paikkallisoppaan ominaisuudessa Splitin kautta Trogiriin. Pari tuttavaa kun kaipaa 'asiantuntevaa' opasta! Hah.