1. kesä, 2017

Suomi

Suomessa ei tietääkseni ole ihan kauheita helteitä vielä ollut, mutta täältä kaukaa seurattuna tuntuu että jokin on sekoittanut ihmisten päät siellä todella. Oma lukunsa on jo eilen kirjoittamani sekoilu alkoholilain uudistuksen kanssa, joka jäi nyt ainakin tällä erää tekemättä. Hallituksen asettama selvitystyöryhmä ei siis saanut päätetyksi että päästetäänkö maitokaupan hyllyille 0,8% nykyistä vahvemmat oluet vai ei. Ja toki, onhan se suuri asia. Eikö vaan? Ihan pikkaisen paikalliset kaverini joutuivat hymähtelemään kun kerroin heille asiasta.

Joensuussa puolestaan vanhemmat ovat raivoissaan. Ainakin Ilta-Sanomien mukaan. Siellä koulujen suuren päätöstilaisuuteen on kutsuttu esiintymään Robin, tuo kaikkien lasten ja esiteinien märkä uni. Häneltä on saanut toivoa kappaleita joita herra sitten tulee esittämään tilaisuudessa. Yksi näistä biiseistä on nimeltään Hula Hula, ja nyt osa vanhemmista on sitä mieltä että kappale on liian seksistinen heidän pikku pilttiensä korville. Että heidän lapsensa eivät tule osallistumaan tilaisuuteen missä nuorisoidoli laulaa lähes pornolauluja. Ovat olleet löytävinään sanoituksesta suoria viittauksia seksiaktiin ja kyselevät nyt, että 'minkälaiseen maailmaan me lapsemme kasvatamme'. Kukin voi ihan itse arvioida biisin sanojen seksistisyyden tuolta. Loppukaneettina voin kertoa, että nämä samat lapset joita ei päästetä konserttiin, kuuntelevat ihan samaa biisiä siellä omassa huoneessaan tai ainakin kaveiden luona. Eikä se 'kauhea maailma' muutu miksikään vaikka kasvattaisitte ne kakaranne pumpulissa. Ennen pitkään ne joutuvat kohtaamaan ulkopuolisen elämän joka tapauksessa. Ja se pumpuli ei todellakaan valmista heitä siihen mitenkään.

Ja sitten vielä kaiken tuon päälle, hallituksen EU -ministeri ilmoittaa eduskunnassa julkisesti kannattavansa Suomen eroäänestystä unionista. Kuinka sekaisin maa voi olla?

Täällä Krotiassa elämä sen sijaan soljuu eteenpäin ilman sen suurempia kuoppia tai mutkia. Lämmin ilmamassa, ei siis missään tapauksessa mikään helle paikallisen mittapuun mukaan, on asettunut tähän Dalmatian päälle ja näin lämpö kohoaa 26-29 asteeseen päivittäin. Kohoaa, vaikka joillekin päiville on luvassa ukkoskuuroja. Kelit näyttävät jatkuvat samankaltaisina pitkälle kesäkuun loppuun. Eli kesä on saapunut.

Olen miettinyt, että mahdetaankohan täällä jakaa posti viitenä päivänä viikossa kuten Suomessa. En nimittäin todellakaan tiedä, sillä minulle ei normioloissa suinkaan tule postia jokainen päivä. Kysyin asiasta kerran paikallisesta alkuasukkaalta, mutta hänen vastauksensa oli niin monimuotoinen ettei siitä oikein ottanut selvää. Eli kaippa se periaatteessa jaetaan, mutta käytäntö saattaa olla sitten hieman erilainen. Tai en minä tiedä. Kyllä varmaan jaetaan.

Olin melkein valmis jo kirjoittamaan että ei jaeta. Mutta nyt kun Kiinasta tilaamani tavarat yksi toisensa jälkeen alkavat saapua perille, olen tapaillut meidän postiPatea viikon ajan päivittäin. Hänelle kun pitää maksaa 4,50 kunaa per paketti siitä että kuljettaa sen ihan kotiovelle asti. Niinpä keltaisen mopon töötti on huutanut tuossa meidän aidan takana joka päivä. Jos se viimeinen paketti ehtii mopon kyytiin vielä tänään tai huomenna, niin olen omin silmin todistanut, että kyllä se postiPate polkee, tai tässä tapauksessa surruttaa mopollaan, viikon ihan jokaisena päivänä.

Kerroin eilen reissustamme tuonne naapurivuorelle. Ja lupasin että tulette näkemään sieltä otettuja kuvia. Ensimmäinen niistä löytyy tuosta ohesta. Olkaa hyvät.

Kuvasta ei saa käsitystä, livenä sen näki paremmin, kuinka pieni kaupunki Split loppujen lopuksi on. Matka ohitustieltä, siis tieltä mikä vie vaikkapa Dubrovnikiin, rannalle ja vanhaan kaupunkiin ei todellakaan ole ylitsepääsemättömän pitkä. Ja koska kaupunki sijaitsee niemellä, sen leveyskään ei ole kauhean suuri. Niinpä Splitin kykenee ottamaan haltuun helposti jopa ihan kävellen. Tärkeimmät nähtävyydet nyt ainakin ovat kaikki ihan käveltävissä. Ja niinkuin olen aiemmin jo ilmaissut, jos vietät Splitissä kolme päivää, kaikki mikä on näkemisen arvoista, on nähty. Sen jälkeen voit viettää vaikkapa rantaelämää tai tutustua lähiympäristöön. Jota suosittelen lämpimästi.