2. kesä, 2017

Kesäaikaa kohden

Heräsin eilen aamulla jostain kumman syystä tavallista aikaisemmin. Makailin siinä sängyssä ja ajattelin, että plaah, sitähän voi nousta samantien ilman sitä normaalia väkisinmakaamisyritystä. Niinpä olin kaikkien aamutoimien jälkeen menossa jo hieman ennen kahdeksaa. Menossa suurelle kaupalle, koska oli tämänviikkoisen kaappien täyttöretken aika.

En muista milloin viimeksi olen ollut noin aikaisin liikenteessä ja niinpä yllätyin hieman minkälaisen ruuhkan autoilijat saavat aikaan tuonne meidän kylälle. Siellähän joutui oikein seisomaan jonossa eikä liikennevaloista päässyt läpi ensimmäisillä vihreillä. Aika hyvin 6.500 ihmisen kylältä. No ookoo, suurin osa liikenteestä oli aivan varmasti läpiajoliikennettä, ihmiset olivat matkalla töihin. Lisäksi nämä meidän kadut on suunniteltu sellaisiksi, että jos sinun täytyy kääntyä vastaantulevan liikenteen kaistan yli vasemalle vaikkapa jollekin pihakadulle, niin tukit siinä vilkku päällä odotelessasi oman kaistan liikenteen täysin. Ja vaikka joku melko nopeastikin väläyttää valojaan ja päästää sinut kääntymään, jono takanasi saattaa olla jo melkoisen pitkä. Varsinkin aamuliikenteessä näemmä, kun kaikilla tuntui olevan kiirus kustannupaikalleen. Tai minne ikinä sitten olivatkaan menossa.

Muutoin kesäajan lähestymisen huomaa kaikessa. Niinkuin olen kertonut, meillä on ollut sangen lämpimät kelit päällänsä jo pitkään. Tämä näkyy siinä, että esimerkiksi meidän ranta, en puhu siis biitsistä vaan rivasta, meidän rannan kävelykadusta, on iltapäivisin melkoisen tyhjä. Paikalliset eivät juurikaan liiku tuolloin koska on liian kuuma ja turistit ovat rannoilla. Kysäisin tänään Dupinin omistajalta, että vilkastuuko meno illalla ja hän vastasi että kyllä vilkastuu. Dupin on siis meidän kantapaikka iltapäiväolueille. Paikalliset lähtevät ilman viilennettyä kahville/kaljalle rantaravintoihin, turistit taas ovat rantapäivän jälkeen käyneet suihkussa ja etsivät ruokapaikkaa. Eli kohti kesäaikaa mennään kovasti. Käyttäytymisen kesäaikaa siis, ei sitä milloin käännellään kelloja.

Eilen kuulin myös, että viimeisetkin pilottiystäväni ovat jättämässä Kroatian. Tarkemmin näistä tyypeistä voi lukea aikaisemmista kirjoituksistani. Mutta nyt ne kaksi viimeistä, jotka ovat vielä jäljellä, ovat suuntaamassa Kanadassa tapahtuvan koulutusjakson Saudi-Arabiaan palvelemaan paikallista Royal Familya. Ei varmaan paskempi kesäduuni. Lennellä nyt aivan uudella, siis ihan oikeasti suoraan tehtaalta tulevalla, kaikki herkut omaavalla vesitasolla pääkaupunki Riadin ja kuninkaan huvipurren välillä. Kuukausi duunissa, kuukausi vapaalla. Eikä palkkakaan varmaan ole ihan niitä TESsin alkupalkkoja. Yhtiö, jonka palvelukseen tyypit menevät, maksaa tietysti vielä kotimatkat niille kuukausille jolloin ei töitä tarvitse tehdä. Eli kaverit ovat hommissa kuukauden ja lentävät sitten vapaakuukaudeksi takaisin tänne. Ja saavat vieläpä palkkaa myös noilta matkustuspäiviltä. Joskus tuntuu että sitä tuli nuorena valittua ihan väärä ala.....

Lopuksi aikataulu-uutisia. Kaverini ravintola, jonka hän ihan alunperin haaveili avautuvan kesäkuun puolessa välissä, ei tule aukeamaan silloin. Kävin eilen rakenunustyömaalla, joka tosin on edennyt ihan mukavasti eikä mitään suurempaa ongelmaa ole kuulemma ilmaantunut, mutta silti aikataulu venyy. Aivan kuten aavistelinkin. Nyt tavoitteena on avata heinäkuun alussa, tarkempaa päivää ei ollut tiedossa. Kaikenlisäksi kaverin selkä on siinä kunnossa että hän hädintuskin pääsee liikkumaan. Valvo siinä sitten rakennustyömaata. Valittettavasti kulinaristinen nautinto oikeasti hyvässä ravintolassa taitaa siis jäädä väliin niiltä kavereiltani, jotka ovat kylässä luonani kesäkuun lopussa.

Mutta sen sijaan heiltä ei jää väliin tilaisuus, jonne sain kutsun eilen. Minut, ja ystäväni siinä samalla, kutsuttiin tilaisuuteen, jossa tulee esiintymään saksalainen kantribändi. Ja kenties jotain muitakin bändejä/laulajia/esiintyjiä. En todellakaan tiedä aiheesta sen enempää, mutta jo saksalainen yhtye, joka soittaa country & western -musiikkia Kroatiassa, on sen verran eksoottisen kuuloinen kokonaisuus, että pitäähän se nähdä ja kokea. Joten sinne siis aivan tappovarmasti, ihan vaan tiedoksi niille joita asia koskee. Kaikenlisäksi ennen näitä bileitä kesäkuun loppuun osuu niin Antifasistisen taistelun muistopäivä (22.06.) kuin Kansallispäivä eli valtiollisuuden päivä (25.06.). Molempia juhlittiin meidän kylillä ainakin viime kesänä, joten eiköhän me jostain jotkut bileet noillekin päiville löydetä. Ja eilen joku heitti että eikö meidän pitäisi järjestää suomalainen juhannus Splitissä silloin kun juhannus on......

Tässä tämä viikko. Viikonlopulle on luvassa kaikenlaista mukavaa, mutta niistä sitten lisää maanantaina. Siihen asti oikein hyvää viikonloppua ihan jokaikiselle.