5. kesä, 2017

Matkustusvinkkejä

Se oli sitten sellainen viikonloppu. Oli nihkeää. Hyvin nihkeää. Jos muistatte siellä Suomessa minkälaista se on, kun on niin painostava ilma, että ei tarvitse kuin ihan pikkaisen liikahtaa, olet hiestä märkä. Mikä johtaa siihen, että sinulla on koko ajan, siitä riippumatta kuinka usein käyt suihkussa, nihkeä olo. Ikäänkuin hikeä pukkaisi jatkuvasti. Niinkuin sitä tekeekin. Eikä edes meressä käyminen auta, siitä rannalla kun koitat kuivatella itseäsi, nihkeys iskee takaisin koska aurinko paistaa jo niin kuumasti. Eikä kesä ole vielä edes alkanut, nyt on ollut vain sellaisia 25-27 asteen lämpötiloja. Asia on vielä selkästi pahempi kun mennään neljänkymmenen celsiuksen kieppeillä tuolla heinä-elokuussa. Mutta ilmastointi ei ole vielä ollut päällä. Säästän sitä siihen kun on todella lämmin.

Viikkonloppuna ukkospilvet kierteli ja kaarteli, murisivat tuossa vuorien päällä mutta eivät jaksaneet tänne meille asti. Niinpä painostava ilma senkus vain jatkuu....

Vaikka kelit ovat siis lomalaisille kohdallaan, kesä tuntuu olevan jotenkin myöhässä. Sen huomaa vaikkapa siitä, että juuri nyt tuolla meidän rannalla ei näyttäisi olevan iltaisin, edes auringon laskettua, vielä ihan kauheaa ruuhkaa. Ja majoituspaikoissakin kuuluu olevan vielä hyvin tilaa kesäkuulle. Tämä siis täällä meillä, Kastelassa ja Kastel Starissa. Olin perjantai-iltana Splitissä ja ainakin vanhassa kaupungissa näytti olevan ihmisiä liikkeellä lähes ruuhkaksi asti. Olenkin kuullut, että jos olette juuri nyt suuntaamassa lomalle tänne Splitin seudulle, itse Split saatta olla 'täynnä', joka tarkoittaa siis sitä, että majapaikkan löytää kyllä, mutta sen löytämiseen kannattaa varata aikaa. Sen sijaan suosittelen harkittavaksi hakea se majoitus vaikka näiltä meidän huudeilta, Kastelasta. On nimittäin valinnanvaraa ja hinnat selkeästi edullisemmat kuin Splitssä. Eikä matkaa kaupunkiin ole kuin 10-15 km. Ja julkinen liikenne toimii todella hyvin.

Yksi hämmennyksen aihe. Minulla on muutama kaveri suunnittelemassa retkeä tänne loppusyksystä. Kurkkasin huvikseni Norwegian sivuja ja hämmästyin että ainakin tällä hetkellä, heidän hintansa ovat edullisemmat elokuussa kuin syyskuussa. Miksi, en tiedä. Täällä elokuu kun on vielä ihan täysi lomakuukausi ja joka paikka on täynnä turisteja.Syyskuu on ihan hyvä lomakuukausi, mutta ei enää high sesonkia. Jopa ravintoloiden hinnat saattavat laskea syyskuulle. Ihan vinkkinä siis, jos olet suunnittelemassa lomaa Splitin seuduilla, kannattaa tsekata melko nopeasti Norwegianin sivut ja buukata. Ja miettiä että oisko se elokuu vai syyskuu. Jos pääset Helsingistä Splitiin ja takaisin alle 200 eurolla, se ei ole paha hinta. Kunhan muistat ettet lennä lauantaisin, tuolloin hinnat ovat pilvissä. Se kun on perinteinen turistien 'vaihtopäivä' täällä. Norwegian lentää tänne muuten suoraan Helsingistä aina lokakuun loppuun asti.

Muutoin viikonloppu meni kavereita tapaillessa. Ilmassa oli kaikenlaista ongelmaa, oli parisuhteen päättämismietintöjä, oli keskusteluja pettämisestä, mistä se johtuu ja mihin se saattaa johtaa. Eli parisuhdeasioissa liikuttiin, mutta pitäähän sitä kavereita koittaa avittaa. Tiedä sitten oliko neuvoista hyötyä ja mihin lopputulokseen tyypit päätyivät, mutta se ainakin on varmaa että monet naurut noistakin tilanteista on vielä luvassa. Koska jo nyt, vaikka 'vakavana' asioita pohdimmekin, vatsa on kipeänä nauramisesta. Sillä eihän tämä elämä nyt niin kauhean vakavaa loppujen lopuksi ole.

Viikonloppuna julkisuuteen pompsahti myös suomalaispoliisien salattu Facebook -ryhmä, joka on avoimen rasistinen. Eikä siinä mitään, yksittäinen poliisimies on yksityisihminen ja vastaa jutuistaan ihan henkilökohtaisesti. Mielenkiintoiseksi tämän ryhmän tekee se, että sen moderaattorina on toiminut pitkään nettipoliiksi profiloitunut Marko Fobba Forss. Hänen mielestään on siis oleelisimpaa puuttua 15 -vuotiaan teinin ”näytä tissit” viestiin kuin siihen, että kollegat kirjoittelevat, että eihän nuo maahanmuuttajat osaa edes itsemurhaa tehdä. Paskoja ovat joka asiassa. Olisi kiva kuulla minkälaisena Fobba kokee asemansa juuri nyt.

Ja lopuksi, eilen oli Suomessa Puolustusvoimien lippujuhlapäivä. Ja pakko se on tunnustaa, että kun sotilassoittokunta aloittaa paraatissa Jääkärimarssin, niin kyllähän se yhä edelleen nostaa kaikki mahdolliset karvat pystyyn. On se vaan niin hieno. Ja on se tullut niin monta kertaa kuultua siellä kuorma-auton lavalla aikoinaan kun paraateihin osallistuttiin tykki perässä. Tai vastaanotettiin kenraali Nenosen palkinto Rovajärven tykistöleirin päätteeksi.