7. kesä, 2017

Lättänä

Kirjoitin eilen kuinka pienet asiat ärsyttävät. Pankkitilijumi saatiin ratkaisutuksi jo toissapäivänä, ja eilen selviteltiin sitten lättänän renkaan ongelmaa. Ei tosin ihan niinkuin olin ajatellut, mutta kumminkin.

Suunnitelma oli siis se, että aamulla tempaisen lättänän irti autosta ja pistän tilalle vararenkaan. Sen pienen pienen rinkulan, jolla voit ajella korkeintaan lähimmälle huoltamolle. Ja ajelen sitten lähimmälle vulkanizerille (rengasasema) jossa lättänä paikataan. Vaan eihän se nyt ihan niin mennyt. Rengas, siis se lättänä, irtosi ihan lievän väkivallan jälkeen mukavasti. Mutta vararengas sieltä takapaksista, sepä ei sitten innostunut irtoamaan kiinnikkeistään millään tavalla. Ei suosuttelulla, ei väkivallalla, ei normikeinoja käyttäen. Joten suunnitelma B:hen.

Menin koputtelemaan alakerran Deniksen ovelle, että olisiko aikaa heittää minut ja lättänä lähimmälle vulkanizerille. Ja olihan hänellä. Paitsi että siellä ei ollut juuri WUCin käyttämää kokoa, ei uutena eikä varsinkaan käytettynä. Sitäpaitsi vanha rengas oli niin pahasti repeytynyt ettei sitä voinut korjata. Eli jostain pitäisi löytää käytetty rengas. Jota ei löytynyt toisestakaan vukanizerilta. Ei edes uutta. Näin Denis ehdotti, että jospa ajelisimme rengaskauppaan jota hän on käyttänyt. Joka sijaitsi 12 kilometrin päässä Trogirissa. Eikun matkaan.

Löytyi vihdoin oikea koko. Mutta uutena. Mietin siinä hetken että onko mitään järkeä ostaa WUCiin, joka elää kuitenkin elämänsä viimeisiä hetkiä, ihan uudet renkaat. Vaan eipä siinä paljon vaihtoehtoja ollut. Kaksi uutta rengasta siis, vetäviin etupyöriin. Kyllä ne takarenkaat, vaikka vähän huonommatkin ja kuluneemmat, siellä perässä tulevat. Renkaat maksoivat muuten 280 kunaa kappale alle asennettuna ja tasapainoitettuina. En todellakaan tiedä autorenkaiden hintoja Suomessa, mutta tuskinpa niitä nyt ihan 37,55€/kpl sieltä saa. Jos saa, korjatkaa. WUC ihan koko autona tuplasi siis arvonsa, varsinkin kun kävin vielä täyttämässä tankin.

Mutta nyt on siis ihan iskemättömät renkaat alla, joten retki Trogiriin tänään onnistunee. Jos WUCista ei joku muu paikka hajoa. Siitä kun ei ole mitään takeita.

Siivoilin tuossa eilen iltapäivällä. Tai en varsinaisesti siivonnut, kunhan pyyhin päällimmäiset pölyt ja lakaisin lattian. Pölyimuriahan minulla ei ole. Pistin sen jälkeen valkoiset, ne ainoat jotka omistan, sukat jalkaan. Ja käveltyäni hetken kämpässä, totesin että ehken sitten kuitenkaan siivonnut. En ainakaan kunnolla. Joten ihan vinkkinä, kun siivoatte kotona, ja luulette tehneenne todella hyvää duunia, pistäkääpä valkoiset sukat ja kävelkää sinne sun tänne semmoinen pari kolme tuntia. Sukkien pohjat kertovat totuuden.

Olen tainnut joskus kertoa, että Splitin kentälle laskeutuvat, ja osittain sieltä lähtevät, lentokoneet lentävät aivan tuosta meidän talon yli. Vielä viime kesänä, kun asia oli minulle uusi, kiinnitin niihin huomiota. Että taas joku on laskeutumassa tai nousemassa. Nyt tuskin edes huomaan niitä. Paitsi jo joku on pielessä. Sen kuulee nimittäin äänestä ja koneen sijainnista.

Kun kirjoitin pielessä, en suinkaan tarkoittanut mitään suuria ongelmia tyyliin pakkolaskua onnettomuuksista nyt puhumattakaan. Mutta ainakin kaksi-kolme kertaa on käynyt niin, että olemme istuneet tuolla meidän rannalla ja joku on sanonut että tuo kone ei muuten tule laskeutumaan. Koska korkeus/etäisyys/vauhti/jotain muuta. En minä tiedä. Mutta kun olen istunut lentäjien kanssa koko talven, jotain tietotaidosta lienee tarttunut myös minuun. Sillä nuo koneet joista on todettu, että ei muuten laskeudu, ovatkin hetken päästä nousseet uudelleen ja tehneet uuden lähestymisen. Väitän tunnistavani ne ihan itsekkin nykyään. Äänestä ja sijainnista. Eikä niitä nyt kauhean montaa ole, ja ehkä juuri siksi ne poikkeukset huomion kiinnitävätkin.

Ja ihan lopuksi hyttystiedote. Hyttyset ovat nimittäin heränneet. Jos sinulla ei ole karkoitinta makkarissa, aamulla kutisee varmasti. Niinkuin minun makkarissa tänä aamuna. Pitääkin varmaan hankkia pari karkoitinta lisää tuonne vieramakkareihin ennen seuraavien vieraiden saapumista.  Kysymyksessä on naispuoliset vieraat, joten varauduin vierailuun jo eilen ostamalla extrapakkauksen vessapaperia. Sen kulutus nimittäin kasvaa expotentiaalisesti kun asunnossasi asuu naisia. Jostain kumman syystä.