9. kesä, 2017

No mitä se sitten maksaa?

On se vaan jännää. Kuten olen kertonut, saan paljon kyselyjä ja tiedusteluja tämän blogin kautta. Eikä siinä mitään, antaa tulla vaan. Koitan vastailla kysymyksiinne niin yksityisesti kuin täällä julkisuudessa. Eilinen oli kuitenkin jotenkin poikkeuksellinen päivä.

Ensinnäkin tuolla Facebookin puolella joku kyseli asuinkustannuksista täällä. Ja aivan samoihin aikoihin sain vastaavan kysymyksen toiselta henkilöltä sähköpostiini. Ja juuri ennen nukkumaanmenoa, itseasiassa jo sängyssä ollessani, huomasin vielä yhden, aivan samoja kysymyksiä sisältävän mailin inboxissani. Kiinnostusta siis riittää.

Käydäänpä siis vielä kerran läpi omat kokemukseni asunnonhankinnasta, sen hinnasta, muista kuluista ja lopuksi lyhyesti lupakäytönnöistä. Nämä ovat siis minun omia kokemuksia, ja saattavat poiketa jonkun muun kokemuksista. Eivätkä ole mitään kiveen hakattuja totuuksia.

Ensinnäkin pitää määritellä minnepäin Kroatiaan haluat muuttaa. Se nimittäin helpottaa sitä asunnon hankintaan. Itse tein päätöksen että haluan tänne Splitin huudeille, en välttämättä itse kaupunkiin mutta riittävän lähelle että voin vierailla siellä aina kun haluan. Ja päädyin Kastelaan, noin 15 kiometriä Splitistä.

Asunnon löysin Njuskalo -sivustolta. Siellä pärjää ihan hyvin Google kääntäjän kanssa. Itse valitsin kämppäni sitä näkemättä, puhtaasti netin ja vuokranantajan kanssa käymäni sähköpostikeskustelun perusteella. Enkä nyt ihan kauheasti pääse valittamaan. Minulla on kolmikerroksisen talon keskikerros, 120 neliötä, kolme makuuhuonetta ja olohuone + keittiö, neljä parveketta ja äärimmäisen mukavat naapurin. Vuokra on 370 €/kk. Kukaan ei kysellyt mitään takuuvuokria muuttaessani tänne. Asunnot ovat yleisesti kalustettuja. Asunnon etsinnässä voit kääntyä jo maassa asuvien suomalaisten puoleen, me kun olemme pääsääntöisesti ihan täysjärkistä ja avuliasta porukkaa. Jopa nuo pääkaupunkilaiset. Kontakteja voi etsiä vaikka tuolta

Muita kustannuksia ovat mm. netti sisältäen muutamalla maksukanavalla varustetun television ja lankapuhelinliittymän (!). Tämä kombo kustantaa 217 kunaa/kk. Sähkölasku näyttäisi tasaantuvan vuositasolla 345 kunan/kk tasolle. Vedestä maksan alakerran Deniksen esittämien laskujen mukaan about 20 kunaa/kk. Kokonaisuudessan extrakulut asumisesta ovat siis about, hyvin karkean yhteenvedon mukaan, about 600 kunaa/kk. Eli noin 80 euroa/kk.

Autolla saat ajella suomalaisilla kilvillä vuoden. Tuon ajan maksat tietty mm. vakuutusmaksut Suomeen. Kun vuosi on mennyt, auto pitää, tai pitäisi, siirtää kroaattikilpiin ja paikallisen vakuutuksen piiriin. Normiauton vakuutusmaksut pyörivät vuositasolla täällä alkaen 1000 kunasta. Eli perusvakuutus on about 140 euroa ja siitä ylöspäin. Summa vaihtelee toki paljon autosta riippuen. Täällä autot pitää muuten katsastaa vuosittain riippumatta siitä, minkä ikäinen auto on.

Ruoka maksaa, ilman mitään sen suurempaa tieteellistä tutkimusta, ehkä noin 60% Suomen hinnoista. Osa tuotteista on selkästi edullisempia, osa jopa kalliimpia. Kun käyt kaupassa, varaudu siis siihen, että jos Suomessa meni 100 euroa, täällä samat kamat maksavat noin 60-70 egeä. Ilman alkoholia, olutta tai viinejä, jotka ovat täällä selkeästi edullisempia. Ja saatavissa ihan siitä samasta kaupasta kuin mistä ostat juustosi, lihasi tai salaattisi.

Ravintolassa syöminen on selkeästi edullisempaa kuin Suomessa. Muutama päivä sitten meitä oli kolme ihmistä syömässä, jokainen tilasi ihan tasan mitä halusi, olutta taisi mennä kuusi tai seitsemän tuoppia, ja laskun loppusumma oli jotain 260-280 kunaa. Eli about 35-40 euroa. Suosittelenkin siis, asuitte täällä tai olitte sitten lomailijoita, syömään mahdollisimman paljon ulkona. Varsinkin talviaikaan kun turisteja ei ole niin paljoa pitämässä ravintoloita pystyssä. Näin tuette paikallisia. Ja vaikka tippauskulttuuri ei ole hallussa sen enempää suomalaisilla kuin kroaateilla, pyöristäkää nyt ihmeessä se laskun loppusumma aina vähintään lähimpään kymppiin. Pieni summa teille, mutta pitkässä juoksussa iso summa sille tarjoilijalle jonka peruspalkka ei todellakaan ole huima. Mutta siis vain jos olette tyytyväisiä ruokaan/palveluun. Tippaus ei suinkaan ole pakollista.

Niistä luvista. Tarvitset oleskeluluvan Kroatiaan vaikka tulet EU:n sisältä jos meinaat asua täällä pidempään. Sen saat lähimmältä poliisilaitokselta kun rekisteröidyt täällä asuvaksi. Suomalaisella ajokortilla saa ajella. Jos muutat pysyvästi Kroatiaan, sinun pitää rekisteröityä paikalliseen kela-palveluun. Se käy 'näppärästi' paikallisen Kelan paikkalisen pääkonttorin tiloissa. Kannattaa ottaa mukaan joku paikalllinen joka puhuu kroaattia. Tämä on nimittäin ehdottomasti se vaikein rasti. Julkiset lääkäripalvelut toimivat oma lääkäri -pohjalta. Paikallisen pankkitilin voit avata lähimmässä pankissa. Suomalaiset pankkikortit toimivat automaateissa, mutta eivät välttämättä maksukortteina baareissa.

Siinä infopläjäys. Jotain jäi varmasti kertomatta, mutta kyselkää. Kyselkää, varsinkin jos teillä on jotain spesifikoituja kysymyksiä, mielummin maililla. Näin ei ne henkilökohtaiset asita lävähdä ihan kaikkien silmille.

Tähän kohtaan; oikein hyvää viikonloppua kaikille! Palataan linjoille maanantaina.