12. kesä, 2017

Lazy Finn ja instituutio

Niin ne kaverit vaan vähenee. Lauantaina lähti toiseksi viimeinen pilottikaveri Kanadan kautta Saudi-Arabiaan lentämään Saudien kuninkaan vesitasolentoja. Kanadan kautta siksi, että koulutus uuteen koneeseen tapahtuu siellä. No ok, koulutus kestää kuulemma kaksi viikkoa ja sen jälkeen tyyppi tulee takaisin tänne ennenkuin jatkaa matkaansa Saudeihin. Jäljelle jäi vielä norjalainen Hans, joka on lähdössä Malediiveille kunhan saavat ramada -kuukautensa vietettyä ja paperihommat alkavat taas kiinnostaa. Kaverit siis lähtevät, mutta minä jään heidän vaimojensa vartijaksi tänne, sillä jokainen tyypeistä on ilmoittanut palaavansa tänne. Ja jättää siksi perheensä Kroatiaan.

Olen siis tulevat kuukaudet vaimovahtina. Tyypit varmaan ajattelivat, että tuo 'Lazy-Finn' joka on yleinen kutsumanimeni heidän keskuudessa, on sen verran harmiton tyyppi, että voimme jättää vaimot sen hoteistiin. Pukki kaalimaan vartijana......

Tuo onkin melko mielenkintoinen asia tuo paluu. Niinkuin sanottu, olen tavannut melkoisen joukon näitä pilotteja ja jokaikinen on sanonut, että jos se vaan jotenkin on mahdollista, he haluaisivat säilyttää 'perusleirinsä' täällä Kroatiassa, ja ennenkaikkea meidän huudeilla Kastelassa. Nyt puhumme siis tyypeistä, joiden taustalta löytyy duuneja perusihmisten mielestä paratiisista kuten mm. Malediiveiltä tai Fiziltä. Luonnollisesti heillä on kokemusta ihan jokaisesta paikasta niin Pohjois-Amerikassa kuin Europassa. Ja silti he haluavat pitää kotipaikkansa Kroatiassa. Se kertoo mielestäni paljon siitä minkälaisessa paikassa asumme.

Yksi vinkki muuten toimintaan. Kun lähetätte postia tänne Kroatiaan, älkää lähettäkö sitä suurissa kirjekuorissa. Eli C4, se semmoinen kuori siis mihin menee A4 paperi taittelematta sisään, on aivan liian suuri täkälaisiin postilaatikoihin. Täällä kun suositaan niitä sellaisia kuoria joiden sisään mahtuu kolmeen kertaa taiteltu paperi. Eli onko se sitten viralliselta kooltaan joku C6? Jopa C5 on hieman liian suuri paikallisiin postilaatikoihin. Tämä tiedoksi siis kaikille jotka kirjeitä minulle lähettelevät. Eli lähinnä velkojilleni.

Lisää tiedotusluonteista asiaa. En ole (vielä) käynyt Helvetissä (kirjoitetaanko tuo paikannimi muuten isolla kirjaimella?) mutta saattaisin kuvitella, että kun siellä istuu autoon, fiilis on pitkälti sama kuin täällä istuessasi koko aamupäivän suorassa auringonpaisteessa olleeseen autoon. Jopa ratti on niin kuuma ettei siihen voi koskea. Penkeistä, jotka eivät edes ole kauhean tummat, puhumattakaan. Ja kuten saatatte arvata, WUCissa ilmastointi toimii avaamalla riittävä määrä ikkunoita ympäri autoa. Niinpä sitä joutuu kikkailemaan kahdella/kolmella sormella sen ratin kanssa melkoisen ajan ennenkuin se viilentynyt riittävästi. Mutta lämmintä siis riittää. Pikkuhiljaa jo vähän liiankin kanssa.

Lopuksi asiaa instituutiosta. Tiedän, että osaa ulkomailla asuvista suomalaisista ei kiinnosta kuulla esimerkiksi suomalaisesta politiikasta mitään. Eikä se minuakaan kauheasti liikuta, mitä nyt naureskelen mm. Li Anderssonille ja/tai Ville Niinistölle, jotka eivät meinanneet pysyä pöksyissään kun Persut valitsivat Jussi Halla-Ahon puheenjohtajakseen. Molempien Twitter jumitti aivan pohjaan ja viestiä pukkasi pohjalta 5-6 twiittiä tunnissa kun piti suu vaahdossa kommentoida naapuripuolueen puheenjohtajavalintaa.

Oikeastaan ainoa asia, mikä minulle suomalaisessa politiikassa enää merkitsee yhtään mitään, on presidentti-instituutio. Haluan, että lähtömaassani on presidentti, jonka kanssa voin jakaa arvot ja josta voin olla ylpeä hänen edustaessaan Suomea maailman turuilla ja toreilla. Se mitä pikku suomalaispolitiikot neppailevat kotimaassa, ei voisi vähempää kiinnostaa muutoin kuin viihdemielessä, mutta niinkuin sanottu, yksi Suomea ulkomailla tunnetuksi tekevä taho on tasavallan presidentti. Siksi katson velvollisuukseni ajella tammikuussa Zagrebiin äänestämään minun mielestäni oikea tyyppi tuohon tehtävään. Sillä kaikesta huolimatta, ja vastaväitteistä huolimatta, minulle on tärkeää minkälaisena synnyinmaani esiintyy kansainvälisillä foorumeille.