14. kesä, 2017

Politiikan hullut päivät

Kirjoitin eilen 'syvääluotaavan' kirjoituksen suomalaisuudesta ja siitä mikä siihen mielestäni vaikuttaa, mistä syntyy ja/tai koostuu. Sain oikeasti todella järkyttävän palautevyöryn. Kiitos kaikista. Oli mukava huomata, että Saska Saarikoskelta lainaamani, ja hieman eteenpäin kehittelemäni ajatus suomalaisuuden syvimmästä olemukseksesta, tavoitti ja kosketti niin montaa lukijoistani. Niin ulkosuomalaisia kuin (vielä) Suomessa asuvia.

On sitten ihan turha tulla väittämään ettei täältä saisi Suomesta tuttuja tuotteita. Oheisessa kuvassa vankka todiste siitä, että jopa Tena -tuotemerkki on tuttu täällä! Tosi kyseessä on jotain taikinalevyjä, mutta voi niitäkin varmaan käyttää alkupeeräisen Tena -tarkoitukseen.....

Vaikka tämän blogin perusajatus on kertoa elämästäni täällä Kroatiassa, niin nyt en vaan pysty pidättelemään itseäni. Sen verran vauhdikas on viikonloppu suomalaisessa politiikassa ollut, että on ihan pakko muutamalla rivillä kommentoida.

Perussuomalaisten jyrkin laita junttasi ne kaikista jyrkimmät, maahanmuuttoa ja EU:ta vastustavat tyypit puoleen johtoon puoluekokuksessaan. Pääministeri Sipilä veti herneen nenään Kokoomuksen Orpon säestäessä. ”Emme kykene toimimaan arvomaailmaltaan noinkin erilaisen puolueen kanssa samassa hallituksessa. Perussuomalaiset kun ovat aivan eri puolue puoluekokouksesta ulos tullessaan kuin sinne mennessään.” Tästä Ville Niinistö, jonka Vihreät ovat gallupien mukaan saamassa vaalivoiton jos vaalit järjestettäisiin nyt, sai vettä myllyynsä ja alkoi vaatia uusia vaaleja. Voittamalla vaalit Villekin voisi yltää ministeriksi.

Maanantai meni ihmetellessä ”uutta” Perussuomalaista puoluetta. Ville Niinistö vaati uusia vaaleja. Hallitus päätti hajota. Tai ainakin heittää Persut ulos. Ruotsalaiset ja KD kärkkyivät kieli pitkällä paikkoja ministeri-Audien takapenkeillä. Ville Niinistö vaati uusia vaaleja.

Tuli tiistai. Persujen eduskuntaryhmä kokoontui ja hajosi samantien. 23 kansanedustajaa päätti lähteä ryhmästä jättäen alkuperäiseen Perussuomalaisten ryhmään vain 14 kansanedustajaa. Ville Niinistö vaati uusia vaaleja. Hallitus huomasi, että hei, mehän voimme jatkaa vanhoilla ministereillä, joten hallituskriisi ja uudet hallitusneuvottelut peruttiin. Pääministeri teki u-käännöksen matkallaan presidentin luo jättämään hallituksensa eroanomusta. Vaikka Ville Niinistö vaati yhä uusia vaaleja.

Juuri tätä kirjoittaessani hallituskriisi on siis peruttu, persut syyttelevät toisiaan että kuka petti kenet, vanhat ministerit jatkavat hallituksessa, ruotsalaiset ja KD huomaisvat ettei niitä Audin avaimia tullut vieläkään ja Ville Niinistö vaatii yhä uusia vaaleja. Miettikääpä kun koitan selittää mitä Suomessa on tapahtunut jollekin paikalliselle täällä.... Well, there is this party and Ville Niinistö....... ei ole ihan kaikkien helpoin tehtävä. Jopa Reutersin kirjeenvaihtaja Helsingissä tuskaili Twitterissä että kuinka hän saa viikonloput tapahtumat typistetyksi niin että juttu on julkaiskelpoinen. Ja sitten joku vielä väittää että politiikka olisi tylsää.

Mutta on sitä seurattu muutakin kuin suomalaista politiikkaa. On nimittäin istuskeltu yhä tuolla meidän Rivalla, vaikka lentäjäpojat ovat muualla hommissa. Nyt sitä istutaan vaan lentäjäpoikien rouvien kanssa. Siinä sivussa on tehty huomioita meidän rannan turistipopulaatiosta, joka on hiljalleen kasvamaan päin, vaikkakin ei ehkä ihan niin kovaa tahtia kuin vielä talvella odoteltiin. Jopa apartmentoissa kuulluu olevan vielä tilaa kesäkuulle. Mutta kyllähän niitä turisteja siellä liikkuu. Tässä päivänä muutamana on silmiin osunut isompia porukoita mm. Bosnia-Herzegonivasta, Saksasta ja viimeksi tänään Ruotsista. Lisäksi aivan meidän kantabaarin vieressä olevassa apartmentoissa asustelee joku 10 hengen nuorten nörttimiesten seurue, joka putkahtaa ulko-ovesta melko tarkkaan kello 15.00 jokaikinen päivä. Pyyhkeistä päätellen, ovat tuolloin menossa rannalle vaikka ovatkin kalpeita kuin joulukuussa menehtynyt ruumis.

Koska kukaan meistä ole nähnyt ketään näistä pojista muutoin kuin iltapäivisin kello kolme, olemmekin miettineet, että mitä ihmettä ne siellä huoneissaan touhuavat? Onko siellä järjettömän kokoinen peliluola pelikonsoleineen ja ulkoisine äänentoistolaitteineen? Onko huone täynnä tyhjiä pizzalaatikoita ja cokispulloja? Miksi kaverit yleensäkään ovat tulleet Kastel Stariin, jos ainoa poistuminen huoneesta tapahtuu iltapäivisin? Ja miksi heitä on kymmenen tyyppiä? Kuka heidän matkansa on maksanut? Ja miksi? Niin paljon kysymyksiä, niin vähän vastauksia.

Päätän rannan turistikyttääjien raportin tällä erää tähän. Huomenna jatketaan uusilla aiheilla, toivottavasti silloin ollaan taas enemmän näissä Kroatian tapahtumissa ja tilanteet Suomen eduskunnassa ovat rauhoittuneet.