16. kesä, 2017

Tilastokikkailua

Jaahas, se olisi sitten taas yksi viikko takana ja viikonloppu edessä. Kastel Starissa on palattu normioloihin. Eilen iski nimittäin lähes yllättäen joku kirkollinen pyhä, joka ei elämään muuten vaikuttanut kuin että pankit taisivat olla kiinni. Kuulin tästä pyhästä myöhään keskivikkona, mutta kukaan ei oikein osannut kertoa mitä juhlitaan. Ei edes kaikentietävä herra Google.

Ensi viikolla onkin sitten tapahtumia luvassa enemmän kuin lääkäri määrää sillä tiistai-iltana, jos nyt olen ihan oikein laskenut, pitäisi pari tunnin välein saapua kaksi kaveria vieraaksi vajaaksi kahdeksi viikoksi. Tästä lisää sitten ensi viikolla.

Tähän väliin varoitus! Jos teillä on vielä kesälomasuunnitelmat auki, älkää missään ihmeessä edes suunnitelko tulevanne Kroatiaan. Täällä kun sataa aina. Kirjoitin eilen, että kesä on saapunut. Ja että aurinko on paistellut muutaman viikon putkeen. Että vaikka eilen aamulla satelikin, niin kyllä se aurinko sieltä. Vaan eihän se sitten kuitenkaan. Koko päivä tuli enemmän ja vähemmän vettä. No ok, kyllä se aurinko sitten lopulta eilenkin alkoi paistaa, tosin vasta illalla joskus seitsemän aikoihin. Ja tänään pitäisi taas paistella koko päivän. Sitäpaitsi täällä on kuuma. Vaikka satelikin, lämpöä oli reippaat 28 astetta. Puhumattakaan kun aurinko paistaa...... Kello on nyt 8.30 ja tarkastetun mittauksen mukaan lämpöä on juuri nyt 23. Plussaa.

Minulta kyseltään säännöllisesti, että mitä se eläminen siellä 'palmun alla' oikeasti sitten maksaa. Olen julkaissut, ja julkaisen taas kun uusi tilasto on tullut ulos, Tilastokeskuksen julkaisuja siitä, mitä eläminen Euroopan maissa ihan oikeasti keskimäärin maksaa. Grafiikka löytyy oheisesta kuvasta, mutta vedettäköön tässä ihan lyhyesti vertailut Kroatian, Suomen ja suomalaisille tututtujen maiden, vaikkapa Viron, Espanjan ja Kreikan välillä.

Oheinen tilasto perustuu Eurostatin -hintaverteiluohjelmaan jossa on mukana yhteensä 37 maata ja 2400 tuotetta. Hinnat on kerätty vuosina 2014-2016 ja ne on päivitetty valuuttakurssien muutoksilla ja inflaation vaikutuksella. Joten siis, sukelletaanpa tilastoihin.

Euroopan keskiarvo on siis 100. Suomi saa verailussa vertailuluvun 121 joka tekee siitä Euroopan kahdeksanneksi kalleimman maan. Kroatia puolestaan jää selkeästi keskiarvon alle saaden vertailuluvukseen 66. Eli hyvin karkeasti, eläminen Kroatiassa on noin puolet halvempaa kuin Suomessa. Valitsemani verrokkimaiden vertailuluvut ovat Viro 76, Espanja 92, ja Kreikka 86. Noista luvuista voitte vetää ihan omat johtopäätökset vaikkapa siitä, mihin sitä lomalla kannattaa, ainakin noin taloudelliselta kannalta, suunnata. Tuota tutkimusta voi paloitella toki myös tarkempiin palasiin, kaikki tulokset löytyvät tuolta

Katselin eilen illalla tapani mukaan 20.30 uutisia. Siis Ylen uutisia. Nyt se on helppoa ja vaivatonta kun Areena näyttää tasaantuneen eikä kaatuile enää päivityksen jälkeen niin paljon kuin joskus talvella. Uutisissa kerrottiin ulkosuomalaisesta, joka oli tullut käymään Helsingissä asuttuaan 30 vuotta Jenkeissä käymättä kertaakaan kotimaassa. Käymään siis niissä ulkosuomalaisbileissä joihin minulle ei kutsua herunut.

Toimittaja kyseli, että onko kaupunki muuttunut, ja jos on, niin millälailla? Olihan se. HKL:n pahvinen kertalippu ei kelvannut enää raitiovaunuun. Ja Helsingistä oli tulllut kansainvälisempi. Ydinkeskusta näytti samalta kuin aikoinaan. Kaikkea sai kaupoista, joka ei välttämättä ollut ihan varmaa 30 vuotta sitten. Helsinkiläiset olivat kuitenkin kuulemma aivan yhtä töykeitä kuin 30 vuotta sitten eivätkä pyytäneet anteeksi jos vaikka vahingossa tönäisivät kadulla. I'm sorry olisi kuulemma riittänyt.

Tuo pisti minut miettimään, että mitä minä odottaisin jos, ja varmaan kun, joskus kotikaupunkiini palaan. Siis käymään. Tuskin mitään ihmeellistä. Todennäköisesti saavun kaupunkiin avoimin silmin, avoimin mielin tutkailemaan mikä on muuttunut ja mikä ei. Ja saanko sitä kotikaupunkifiilistä vielä jostain.

Paitsi jo menisin käymään Ylivieskassa. Siellä haluaisin nähdä Populan jääkiekko-ottelun. Ja syödä järjettömän määrän kärkkäreitä. Kenties nauttia seuraavana päivänä ravintola Myllyrannassa ylijuustoisen pizzan. Ja käydä moikkaamassa Prisman Alkon myymäläpäällikköä. Eiköhän se olisi sitten siinä.

Näin tämä viikko. Nyt viikonlopun viettoon ja takaisin linjoille siis taas alkuviikosta. Siihen asti oikein hyvää viikonloppua ja lämpimiä kelejä. Niitä kun kuulemma on luvassa sinne Suomeenkin.