19. kesä, 2017

Turvallisuus

Näinä aikoina sitä tulee aivan varmasti mietityksi lomakohdetta valitessa mm. turvallisuusasioita. Joka on varsin luonnollista. Tiedotusvälineet kun ovat lähes päivittäin täynnä erilaisia terrori- tai muita välkivallantekoja. Milloin missäkin. Ja siksi ihan joka paikkaan ei välttämättä kannata tai haluta reissata.

Kurkataanpa siis Kroatian turvallisuutilanteeseen. Ennenkuin edes aloitan, haluan muistuttaa jälleen kerran, että tuleva teksti perustuu, kuten kaikki tekstini, omiin kokemuksiini ja siihen mitä olen kuullut. Se ei siis ole millään tasolla lopullinen tai ainoa totuus, mutta en myöskään kaunistele asioita.

Silmiini osui World Economy Forumin julkaisema tutkimus 'parhaista lomakohdemaista'. WEF oli listannut maat paremmusjärjestykseen perustuen mm. turisti-infraan, hintatasoon ja turvallisuuteen. Sivumennen sanoen, Suomi sijoittuu tuossa listauksessa sijalle 33 pudottuaan edellisestä vuodesta peräti 11 sijaa. Kroatia on tänä vuonna sijaa ylempänä sijalla 32. Kokonaisuudessa vertailussa oli 136 maata.

Mutta poimitaan tuosta siis turvallisuus. Tutkimuksen erillisessä turvallisuuslistauksessa Suomi sijoittuu nimittäin sijalle yksi. Kymmenen parhaan joukosta löytyy hyvinkin eksoottisia maita tyyliin Buranda ja Arabiemirikuntien liitto, joihin ainakaan minä en nyt ihan ensimmäisenä liittäisi nimikettä 'turvallisuus'. Kroatiaa ei tästä turvallisuuslistan top kympistä löydy ollenkaan.

Mietitäänpä siis hieman Kroatian turvallisuutta. Ja aloitetaan se terrorismiuhkalla. Jota ei täällä ole. Ei ainakaan sen enempää kuin Suomessa. Koskaanhan et näistä jutuista voi etukäteen tietää, mutta ei Kroatialla, ihan niinkuin ei Suomellakaan, ole sen suurempia terroristeja houkuttelevia elementtejä tai asioita. No joo, Kroatia on Nato -maa mutta siinä se sitten onkin. Täällä ei myöskään ole juuri minkäänlaista muslimivähemmistöä radikalisoitumaan.

Normirikollisuus on täällä tavanomaista. Eli pitkälti samankaltaista kuin Suomessa. Minkäänlaista villiä länttä et täältä löydä eikä täällä ihmisiä ryövätä kirkkaassa päivänpaisteessa tai edes yön pimeimpinä tunteina. Ei ainakaan sen enempää kuin missään muuallakaan. Joten verrattain rauhassa ja ilman sen suurempaa riskiä saat horjua takaisin hotelliin sieltä cafe-baarista pitkäksi venähtäneen illan jälkeen. En ole myöskään kuullut taskuvarkaista edes Splitissä. Tarkkana kannattaa kuitenkin olla, ihan sillä tavanomaisella tasolla.

Yksi tuon edellämainitun tutkimuksen turvallisuuteen vaikuttava tekijä oli poliisien toiminta. Korruptunoitunutta vai ei? Luotettavaa vai ei? Oman kokemukseni mukaan poliisi toimii täällä nykyään ihan sääntöjen mukaan, ilman mitään sen suurempia hämäräbisneksiä. Eli jos joudut heidän kanssaan tekemisiin, voit luottaa pitkälti saavasi asiallista ja laillista palvelua. Älä ainakaan ala ihan ensimmäiseksi yrittämään ratkaista asiaa rahalla tiskin alta. Kyllä ne kaverit toimivat ihan lain mukaan vaikka sinulle sen sakon kirjoittavatkin.

Kaupoissa hinnat ovat esillä ja samat ihan kaikille. Samoin baareista ja ravintoloista löytyy menu ja hinnat ovat samat kaikille. Yleensä et siis törmää minkäänlaiseen turistihinnoitteluun. Paitsi jos sinulle tuodaan ravintolassa eurohintainen menu. Pistä se samantien takaisin ja kerro että se laitonta. Tämän maan valuutta on kuna ja hinnat pitää esittää kunissa. Tuo eurokikkailu ei todellakaan ole yleistä mutta sitä kuulemma tapahtuu aika ajoin.

Liikenneturvallisuus. Kuten olen kirjoittanut aiemminkin, ei se liikenne täällä sen kummempaa ole kuin missään muuallakaan. Suurissa kaupungeissa liikennettä saattaa olla paljon mutta kyllä se eteenpäin rullaa. Kunhan varot mopoja, moottoripyöriä ja skoottereita. Niitä ei koska minkäänlaiset liikennesäännöt ja ne suihkivat ihan miten sattuu ja mistä sattuu.

Summasummarum, Kroatia on turvallinen maa. Ei täällä ole sen vaarallisempaa, tai toisaalta turvallisempaa, kuin missään muuallakaan. Henkilökohtaisesti en ole ikinä pelännyt täällä mitään, en liikkumista yöllä, en liikkumista autolla tai mitään muutakaan. Kunhan pidät terveen järjen päässä. Se ei ikinä ole, ei missään maailmankolkassa, hyvä idea mennä kolmen promillen kännissä haastamaan riitaa jollekin poikaporukalle kahdelta aamuyöstä. Siinä voi tulla nimittäin nenä kipeäksi. Ja sitten on ihan turha huudella jälkeenpäin kuinka kauhean vaarallinen se-ja-se paikka olikaan, minäkin sain siellä kuonooni.