21. kesä, 2017

Uhka

Kas niin, vieraat on saatu kunnialla kotiin ja eka yö on takana. Tätä kirjoittaessa ei paljon muuta ole ehditty tekemään kuin majoittua illalla ja hieman suunnittelemaan edessäolevia päiviä. Nyt nautitaan aamiainen ja sitten kohti päivän haasteita. Niistä sitten lisää tuonnempana, mutta lähtökohtana voitte pitää sellaista hieman yli 30 asteen lämpöä jossa tyttöjen kanssa pitäisi tarpoa. Ja kun kirjoitan 'tytöt', se ei ole 'tyttöttelyä' sanan varsinaisessa merkityksessä, käytän ilmaisua paremman puutteessa. Toinen tytöistä on rouva, toinen ei, joten rouvatkaan ei ole sovelias ilmaisu. Eikä naiset, sillä nämähän ovat vielä aivan täysiä tyttöjä. Ihan vaan selitykseksi jos joku vetää tuosta herneen tai jonkun muun palkokasvien lahkoon kuuluvan vihanneksen nenäänsä tai johonkin muuhun ruumiinaukkoon.

Tuon dramaattisen otsikon takana väijyy todellinen uhka. Kantabaarimme Dupin aloittaa bistro -toimintansa tänään, eli alkaa tarjoilla myös ruokaa. Pääsimme kurkkaamaan tulevaa menua jo eilen ja ihan hyvältähän se näytti. Mutta sieltä löytyi myös yllätys, ja tuo yllätys luo juurikin tuon uhan mistä otsikoin.

Kuten olen kertonut, minulla on kaverina kanadalainen pariskunta. Pariskunnan miespuolinen jäsen on suuri t-bone steakin, eli t-luupihvin, ystävä ja on koittanut löytää edes siedettävää t-bonea täältä. Onnistumatta kertaakaan. Suurin osa niistä on ollut kuulemma puhtaasti syömäkelvottomia. Jopa ne pihvit, joita hän yritti itse valmistaa omassa grillissään. Paikallinen liha ei vaan kuulemma taivu kunnon t-bone steakiin. Blane on juuri nyt Kanadassa, mutta kun viestimme hänelle vaimonsa kanssa, että Dupinin listalta löytyy t-bone steak, hänen ensimmäinen reaktio oli, että käskekää heidän ottaa se pois sieltä. Ne kun ei saa siitä kuitenkaan kunnollista ja saavat näin ollen ihan turhaan huonon maineen ruuastaan.

Juttelimme baarin omistajan kanssa asiasta, ja hän vakuutti että heidän kokkinsa, joka on aiemmin työskennellyt Splitissä ja tehnyt useita t-bone steakeja, osaa hommansa. Mutta Helen, siis Blanen vaimo, saa kuulemma testata pihvin tänään tai huomenna ja jos se ei ole hyvä, se vedetään listalta pois.

Dupin nostaa ruokatarjoilun alkaessa myös hieman hintojaan ja hanaoluen hinta nousee 16 kunasta 19 kunaan (2,15-2,55€) Ei suuri korotus, vaan eipä koske meitä. Meidän kantaporukka maksaa kuulemma edelleen 16 kunaa. Joten jotain hyötyä siitä että olemme istuneet heidän terassillaan koko talven ja pitäneet paikan avoinna sinne kantamillamme rahoillamme. Laskimme kerran että jätimme Duppiniin talven aikana noin 300€ puhdasta voittoa joka kuukausi. Eli käytännössä maksoimme heidän palkansa läpi talven. Kyllä tuosta hyvästä muutaman ilmaisen oluen/ruuan katson ansainneeni. Ja alennetun hinnan oluelle.

Mutta joo siis, Dupinin ruokatarjonta pitää tietysti testata aivan lähitulevaisuudessa. Ja kritiikki löytyy sitten näiltä sivuilta. Kuka tietää tuleeko se testattua jo tänään, vähän riippuu siitä mitä tytöt haluavat tehdä.

Meillä on täällä Kroatiassa riehunut metsäpalo tuolla Makarskan seuduilla, vajaat sata kilometriä täältä meiltä etelään. Palo ei ole ollut lähellekään samaa tasoa kuin Portugalin metsäpalot, mutta sen verran riehakas tämä meidänkin palo on kuulemma ollut että muutama hotelli on jouduttu evakuoimaan. Lähinnä kait varmistuksen varmistamiseksi, mutta kuitenkin. Moinen palo ei juurikaan yllätä, sen verran kuivaa ja kuumaa täällä on ollut viime aikoina, että eipä siihen paljoa tarvita että leimahtaa. Huolimaton tupakanstumppi tai salama, kuten Portugalissa, ja niin johan palaa. Silti, yllätävän vähän noita metsäpaloja on silmiini osunut. Tai sitten ne ovat olleet vaan niin pieniä ja paikallisia ettei niistä ole juurikaan uutisoitu. Tai uutiset eivät ole vain osuneet silmiin.

No niin, nyt takaisin isännän rooliin ja tyttöjen kanssa reissuun. Palataan huomenna vaikkapa siihen, mitä näimme, koimme ja teimme.