22. kesä, 2017

Turistina kotikaupungissa

Meni sitten eilinen päivä opashommissa. Ja sama jatkuu tänään. Tämän päivän kohteena on Split, eilen olimme ensin Trogirissa, sen jälkeen meidän rannalla ja illalla vielä syömässä naapurikylän Baletna Skolnassa.

Trogir on, kuten taisin jo edellisen siellä vierailun jälkeen todeta, täynnä turisteja. Ja hinnat sen mukaiset. Parkkimaksu, joka on off sesonkina 5 kunaa/tunti, on nyt kesällä korotettu rapsakasti kymppiin. Samoin ravintolahinnat ovat turistiasennossa, olkookin että kun siirryt ihan pikkaisen pois pääväyliltä, hinnat putoavat selkeästi. Pahin paikka on luonnollisesti keskusaukio, jonka terdet osaavat hinnoittelunsa kyllä.

Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita se, että kaverini, kolme tyyppiä, olivat toissailtana käyneet pizzalla Trogirissa ja maksaneet kahdesta pizzasta 180 kunaa (24,20 €). Ilman alkoholipitoisia juomia, olivat kuulemma juoneet vain vettä. Pizzat olivat tosin ollut todella hyviä, mutta 90 kunaa (12,10 €) pizzasta on riistohinta. Oli paikka sitten kuinka turistirysä tahansa.

Me kävimme tyttöjen kanssa illalla täällä meidän rannalla syömässä. Pizza, pasta- ja lasagne-annokset juomineen (kolme olutta, pullo talon viiniä) ja kaksi jälkiruokaa, kaikki yhteensä 316 kunaa (43 €). Vaikka täällä meilläkin on turistikausi selkeästi päällänsä. Piti oikein tarkistaa että laskussa oli varmasti kaikki tilaamamme asiat.

Meidän rannan suosituin ravintola oli täynnä koko illan kun koitin varata meille pöytää sieltä noin kolmen aikoihin iltapäivällä. Kyseessä on ravintola Intrada, eli juurikin se paikka missä olen pettynyt ruokatarjontaan nyt kaksi kertaa peräkkäin. Mutta kun ystävät suosittelivat sitä niin voimakkaasti, kuulin peräti kolmen täällä asuvan tyypin todistuksen siitä kuinka he ovat syöneet parhaimmat ateriansa juurikin Intradassa, päätin antaa kyseiselle paikalle vielä yhden tilaisuuden. Kunhan vaan saamme sieltä pöydän joksikin illaksi.

Ruoka eilisessä ravintolassa, Baletna Skolnassa, oli hyvää, ei suinkaan loistavaa tai hattuja ilmaan, mutta arvosanaksi voi huoletta antaa 'hyvä plus'. Ja ai niin, kantakuppilani Dupin ei sitten alkanut vielä ruokatarjontaansa, homma alkaa kuulemma tänään. Mutta saa nyt nähdä. Me kuitenkin asumme Kroatiassa, missä mikään ei ole varmaan kunnes se on varmaa. Eikä oikein vielä silloinkaan.

Kärsin edelleen opassyndroomasta josta olen kirjoitellut aiemminkin. Eli siitä, kuinka osaan löytää ja näyttää vierailleni ne mukavimmat ja kauneimmat paikat tästä minun ympäristöstäni. Minä kun asun keskellä niitä. Enkä välttämättä osaa nähdä asioita ja paikkoja niinkuin täällä lomailevat ne näkevät. Tosin jonkinverran tyydytystä antaa se, kun näen vieraideni ihan aidosti nauttivat näkemästään ja kokemastaan. Jotenkin tuntuu että olen sitten osannut viedä heidät oikeisiin paikkoihin.

Mutta nyt siis nokka kohti Splitiä. Suunnitelmissa on reissu myyntikojujen ja greenmarketin kautta satamaan, sieltä Rivalle josta vanhan kaupungin kieppi. Kenties pizza jossain tutussa ravintolassa, jollemme sitten innostu syömään hieman paremmin Corto Maltesessa, ravintolassa jossa olen syönyt täällä oloaikani parhaan pihvini. Mutta näistä lisää sitten taas huomenna. Nyt hikoilemaan suurkaupunkiin. Tuohon naapuriin siis.