23. kesä, 2017

Hyvää juhannusta!

Oikein hyvää juhannusta täältä palmujen alta sinne koti-Suomeen tai missä ikinä tätä sitten luettekaan. Koska se juhannussää kun on aina kaikilla mielessä ja kun sitä ennustetaan ja arvuutellaan viikkoja etukäteen, niin kerrottakoon että meillä täällä Kastel Starissa aurinko paistaa täysin siniseltä ja lämpötila pyörii tänään siinä 31-32 asteen tietämissä. Eikä poliisi tai mikään muukaan taho ole yhtään huolissaan hukkuvista juhlijoista. Täällä nimittäin juhannusviikonloppuna tuskin hukkuu tai kuolee yhtään sen enempää ihmisiä kuin normiviikonloppuna. Koska täällä ei juhannusta vietetä. Eikä riski ole normaalia suurempi veden varaan joutumisesta, auto-onnettomuuteen tai kaverin puukottamaksi päätymisestä. Sen sijaan Kroatian ilmatieteen laitos on antanut parille tulevalle päivälle keltaisen varoituksen lämpöaallosta, jonka aikana lämpötilan odotetaan kohoavan 32-35 asteen lukemiin. Joten ei mitenkään pöllömmät juhannuskelit.

Eilen tuli taas todistetuksi se, että mukavia asioita tapahtuu kun vaan lähtee kämpästään liikeelle. Meillä, siis minulla ja vieraillani, oli eilen jo etukäteen suunniteltu Split -päivä (vol.1). Ajelimme Splitiin, kävimme ostoskujien kautta satamassa ja sieltä Rivan, eli rantakadun, kautta vanhassa kaupungissa. Huomiona kerrotakoon, että Splitin ostoskujan pikkuputiikit ovat vähentyneet aivan radikaalisti, tai ainakin ne olivat kiinni eilen. Ostoskuja-alueella oli enemmän kojuja kiinni kuin auki. Mikä oli minulle yllätys ja osittain jopa pettymys.

Perinteisen, edellä kerrotun Split -kierroksen jälkeen käveltyämme ja ihmeteltyämme vanhaa kaupunkia aikamme, suuntasimme erään tuttavan omistamaan Fensi Smensi pubiin. Pubiin joka ei koskaan petä. Tällä kertaa vieraani löysivät sieltä oivallisen paikallisen siiderin, jota sitten lipitettiinkin ihan huolella. Eli tytöt ottivat siis ns. keskipäiväkännit. Siinä ohessa juteltiin myös Fensi Smensin omistajan kanssa. Tyypin joka on alunperin New Yorkista, mutta perittyään kiinteistön kroatialaisilta vanhemmiltaan Splitissä, päätti perustaa siihen baarin. Vieläpä sangen viihtyisän sellaisen.

Kaverilla on ensi viikolla tarkoitus pitää pubissaan muutama barbeque -ilta. Eli ilta, jonne lunastat lipun ja saat syödä ruokaa grillistä niin paljon kuin napa vetää. Vihanneksia, kalaa, lihaa etc. Baariin otetaan sisään vain rajattu määrä ihmisiä, joten sinulle löytyy varmasti istumapaikka eikä sinun näin ollen tarvitse välttämättä ladata lautastasi ylitäyteen ensimmäisellä kerralla kun käyt grillillä. Sisäänpääsy on about 20€, eli 150 kunaa. Sitä, sisältyykö hintaan juomatkin en tullut kysyneeksi, mutta saatte tietää tuon asian aivan varmasti sillä päätimme siltä istumalta osallistua yhteen noista illoista.

 Kaikkea muutakin mukavaa kyseisen pubin ympärillä on luvassa, mutta niistä lisää sitten jos näihin tapahtumiin pääsen osalliseksi.

 Mutta mitä siis juhannuksena? Tuolla Splitin toisella puolella, täältä katsottuna, kaupungin pienen pieni suomalaisyhteisö järjestää rannalla nyyttärityyppisen juhannusjuhlan tänäiltana. Itse en valitettavasti pääse osallistumaan ao. tapahtumaan, sillä meillä täällä alkaa samaan aikaan Kastelan Nostalgia -festarit, festarit joissa nostalgisoidaan meidän kylien historiaa tuotteita myymällä, ruoka- ja juomatarjonnalla kuin tietysti musiikilla ja erilaisilla esityksillä. Bileet alkavat tänään perjantaina ja jatkuvat aina sunnuntaihin asti siten, että huomenna lauantaina pitäisi olla ruokaan ja juomaan painottuva Etno -ilta. Mitä se pitää sisällään, siitä tarinaa sitten lisää maanantaina. Mutta veikkaan ainakin että minulle ei tule avautumaan juhannusperinteisiin kuuluvaa mahdollisuutta nousta soutuveneeseen kolme promillen kännissä ja koittaa pissata laidan yli. Näin olen hyvin suurella todennäköisyydellä elossa vielä juhannuksen jälkeenkin. Tuskin ainakaan tulen hukkumaan kännissä.

Kauniiksi lopuksi, oikein hyvää juhannusta jokaikiselle säädylle. Toivottavasti Suomen säät suosivat juhlia eikä ainakaan ihan kauheasti satelisi. Mutta jos kuitenkin sataa, toivottavasti sataa vettä eikä räntää tai lunta. Koittakaa pitää itsenne poissa vedestä ja jos autoilette, kaistojen välissä. Ja jos se serkun naama alkaa ärsyttämään, laske kymmeneen tai tai lähde vaikka kävelylle ennenkuin tempaiset sitä kuonoon. Lupaan että kaikilla on parempi fiilis seuraavana päivänä.

Hyvää keskikesän juhlaa, palataan asiaan taas maanantaina!