26. kesä, 2017

Juhannus Kastel Starissa

Se on keskikesän juhla sitten ohitse. Ilman kännisoutelua ja/tai veneestä pissaamista. Joten hengissä ollaan vieläkin.

Mutta miten se juhannus sitten täällä palmun alla meni? No, oikeastaan ihan asioita ihmetellessä vieraitteni kanssa. Perjantai heillä oli rantapäivä, kävivät vaihtamassa väriään kalkkunasta punaiseksi tuolla meidän rannalla. Illalla käväisimme Traditional-'festareilla', jossa esiteltiin paikallista historiaa asuin ja esityksin. Ja tietysti ruuan ja viinin voimin. Ja vieläpä ilmaiseksi. Parkeerasimme itsemme viiniständin viereen ja toinen vieraistani lirkutteli slovenialaisille tyypeille sen verran että viiniä riitti. Normiannos oli about 2 ml mutta meidän mukit olivat täynnä. Aina. Täynnä sangen maukasta slovenialaista viiniä.

Ruokana oli mm. eräänlaista paikallista pyttipannua, eli paistettua perunaa sipulin ja smecksin kera. Ihan pikkaisen lisää suolaa ja kyllä maistui. Vaihtoehtona toiselta ständiltä löytyi pasta-annos. Jälkiruokana oli jonkinlaista kerma/jugurttisysteemiä vadelmien kanssa. Tai suklaapalloja. Tai kaikenmaailman muuita leivonnaisia. Ja ihan pikkaisen lisää viiniä slovenialaiselta viiniständiltä.

Lauantaina käväisimme lyhyehkön rantaloikoilun jälkeen etsimässä ruokaa tuossa naapurikylän Manufaktura -ravintolassa. Toinen vieraistani ei syö lihaa eikä kyseistä ravintolasta ei löytynyt listalta kala- tai kasvisvaihtoehtoa, ja kun meitä ”palvellut” poika ei ollut ihan sieltä palvelualttiimasta päästä, päätimme jättää ravintolan ja siirtyä ruokailemaan Papalina -ravintolaan tuonne naapurikylän rannalle. Papalina on kantanut 'huonon ravintolan' mainetta useita vuosia, mutta meidän kokemus oli täysin päinvaistainen. Palvelu oli henkilökohtaista ja mutkatonta, ruoka oli asteikolla 4-10 about 8 eikä hintakaan hirvittänyt. Joten kun aikaisemmissa postauksissa suosittelemani ravintolat on syöty läpi, Papalina on uusi vaihtoehto. Eikä yhtään paha sellainen.

Sunnuntaina olimme 'viinimaistajaisissa'. Winetasting oli tällä kertaa täällä enemmänkin ystävien kokoontuminen, jossa juotiin/maisteltiin isännän tekemää viiniä ja oliiviöljyä. Eipä purskuteltu viiniä suussa, ei syljetty sitä maistelun jälkeen yhtään mihinkään eikä mitään muutakaan tastinkiin Suomessa liittyvää oheistoimintaa. Kaikki tämä leivän ja juuston säestyksellä. Eikä viini loppunut kesken. Vieraani ostivat litran oliiviöljyä ja litran roseviiiä, yhteensä nuo jutut maksoivat peräti 100 kunaa.

Vierailua on jäljellä vielä tämä viikko. Eikä se se ainakaan keleistä jää kiinni, tähän meidän päälle kun tuntuu jämähtäneen jonkinmoinen lämpöaalto. Elohopea kiipeää päivittäin poikkeuksetta yli 30 asteen eikä se paljon tuon alle laske yölläkään. Ei, vaikka esimerkiksi viime yönä yli meni ukkosrintama, jossa salamoi ja räiskyi ajoittain sangan rapsakasti. Vettäkin tuli ihan kohtuullisesti. Tälle päivälle on luvattu sitten taas sinistä taivasta, aurinkoa ja 33 astetta. Taidanpa siis ehdottaa tytöille päivän ohjelmaksi meidän rantaa ja oleskelua Adrianmeressä. Joka sekään ei kyllä enää kauheasti virkistä, lieneekö veden lämpötila jotain 24-25 asteessa aistinvaraisesti arvioiden.