29. kesä, 2017

Rauhallisempaa menoa

Vieraiden loma lähenee loppua ja kaikki lomaan liittyvä ylisuorittaminen tyyliin tuo pitää nähdä, tuo pitää näyttää ja haluatteko käydä tuolla tai tuolla, alkaa olla jo takana. Eilen käväisimme tuossa vuorilla katsastamassa Kroatian sodan muistomerkin ja sieltä avautuvat näkymät tänne meidän pikku kyliin, iltapäivällä tietty Dupinissa iltapäiväoluilla ja myöhemmin illalla sitten jo aiemmin mainostamassa konsertissa tuossa naapurikylässä. Olimme saaneet jo pienen esimaistelun konsertissa esiintyvän bändin repertuaarista toissapäiväisellä 'kaverikeikalla', mutta olihan se mukava nähdä koko bändi yhdessä lavalla. On siinä aina pikkaisen eri fiilis kun kahden kitaristin esiintymisessä. Vaikka basistia ei näkynytkään mailla eikä halmeilla.

Tutkailin Splitin lentoaseman liikennettä tuossa aikani kuluksi. Oli jännä huomata, että aivan normitiistaina Splitiin laskeutuu peräti neljä lentoa Suomesta. Ja jos laajennetaan kaikkiin Pohjoismaihin, lentoja tulee jo 20 kappaletta. Mikä on mielestä aikamoinen määrä, varsinkin kun ottaa huomioon sen tosiseikan, että Kroatia ei ole, eikä toivottavasti koskaan tule olemaankaan, samankaltainen massaturistikohde kuten tietyt kohteet vaikkapa Espanjassa tai Kreikassa. Tänne kun tullaan hyvin usein joko omatoimisesti järjestetylle reissulle tai sitten jonkun matkatoimiston verrattain pieneen kiintiöön.

Mutta neljä lentoa. Jos lasketaan koneiden kapasiteetti 185 matkustajan mukaan ja oletetaan villisti, että yhtiöt lentävät tänne vaikkapa 80% täyttöasteella, nopeasti laskien tuona tiistaina Splitin kentälle saapui hieman alle 600 suomalaista. Siis yhtenä päivänä. Toki tässä kohtaa pitää mainita, että ihan joka päivä ei Splitiin saavu neljää lentoa Suomesta, ehkäpä kolme olisi lähempänä totuutta, mutta silloinkin kentälle saapuu lähes 450 heimoveljeä.

Eikä siinä mitään, tervetuloa vaan oikein lämpimästi, lähinnä ihmettelen sitä, että minne nuo kaikki ihmiset katoavat? Toki tiedän sen, että Split on Kroatian mittakaavassa suurkaupunki hieman reilulla 220.000 asukkaallaan. Sinne on helppo kadota. Moni suomalainen jatkaa matkaansa kentältä kuka minnekin, mutta siitä huolimatta heimoveljiä näkyy hämmentävän vähän täällä meidän huudeilla. Tällä kertaa lasken myös Splitin kuuluvaksi 'meidän huudeiksi'. Enemmän täällä kuulee ruotsia tai jopa norjaa kuin suomea.

Juttelin Kroatian perheeni nuorimman yksilön, eli Barbaran, kanssa onko hän nähnyt suomalaisturisteja Splitin hiekkarannalla jossa hän työskentelee? Sielläkään ei, ainakaan vielä, ole esiintynyt minkäänlaista suomalaisinvaasiota. Tälle kesälle ei ole osunut vielä edes sitä kiintiöjuopposeuruetta, joka ilmestyy rannalle aamulla ja dokaa koko päivän auringossa. Kaikki varmaan voivat päätellä miten siinä käy. Näitä seurueita kyseisellä rannalla esiintyi kuulemma paljon enemmän mm. viime kesänä.

Kaikki tuo edellä oleva kertoo vain siitä, että vaikka kuulopuheiden mukaan reissut Kroatiaan on jotenkin 'muodissa' Suomessa, tänne mahtuu vielä hyvin. Ja täältä löytyy vielä paljon nähtävää, paljon sellaista nähtävää mitä en kykene näkemään tai kokemaan missään muualla. Eikä hintataso hirvitä. Kunhan pitää mielessä sen, että mikään halpakohde tämä maa ei ole, vaikkakin selkeästi edullisempi kuin vaikkapa nuo edellämainítut Espanja tai Kreikka. Suomesta nyt puhumattakaan.

Tänään heitin tytöt Splitiin, josta he lähtivät päivän kestävälle laivaristeilylle Splitin edustalle. Ja kaupungin liikenne yllätti taas. Aamulla, heti kahdeksan jälkeen kaupunkiin sisälle ajellessa täytyi oikein ihmetellä kuinka tyhjiä kadut olivat. Ei pahemia jonoja, ei ruuhkia, ei mitään. Vaikka olimme liikkeellä pahimpaan ruuhkaoletusaikaan heti kahdeksan jälkeen. Sen sijaan kun lähdin  pois Splitistä, ruuhkat olivat jäätävät. Eli kaupunkiin oli huomattavasti helpompi päästä kuin päästä sieltä pois No, ok, ruuhkien syy selvisi myöhemmin. Yhdessä suurimmista ulosmenteiden risteyksessä oli auto ja skootteri kolaroineet ja "raadot" olivat vielä keskellä risteystä. Seuraavissa valoissa oli toinen kaista tukossa koska siihen oli hyytynyt auto. Ja kaiken päätteeksi juuri 'ison tien' alkaessa, poliisi piti siinä ratsiaa. Kyllä tuossa on jo syitä ruuhkauttamaan ihan minkä kaupungin liikenne tahansa.