30. kesä, 2017

Apua, ulkomaalaisia!

Se olisi sitten taas perjantai. Viikko, tai itseasiassa vähän reilu sellainen, vieraiden kanssa alkaa olla lopuillaan. Huomenaamulla suunnataan Splitin kentälle ja kotimatkansa alkaa. Minä jään ja ihmettelen taas hiljaista asuntoani. Kaikenlaista on touhuttu ja olen koittanut näyttää parhaimpia paloja näistä meidän huudeista. Yhtään en tiedä kuinka olen onnistunut, mutta toivottavasti ovat viihtyneet. Kohta päivät pitäisi siis täyttää muilla aktiviteeteilla. Tai vajota hiljalleen takaisin omiin arkirutiineihin.

Kuulin eilen myös hieman huonompia uutisia. Ystäväni Blane, joka on siis lennellyt täällä vesitasoja kolmisen vuotta, on saanut vihdoin virallisen irtisanomiskirjeen firmasta jossa hän on työskenteli. Yhtiö meni siis konkurssiin tuossa aiemmin kevällä. Irtisanominen oli odotettu, mutta sen vaikutukset saattavat yltää pitkälle. Valitettavan pitkälle.

Blane on kanadalainen. Hän tarvitsee viisumin/oleskeluluvan oleskellakseen täällä koska tulee EU:n ulkopuolelta. Viisumin yksi edellytys on työpaikka Kroatiassa. Nyt kun tuota työpaikkaa ei enää ole, hänellä on kolme kuukautta aikaa olla täällä jonka jälkeen hänen täytyy poistua. Edellyttäen tietysti ettei hän löydä uutta duunia, joka on sangen epätodennäköistä. Täällä kun ei vesitasoyrityksiä ihan kauheasti ole. Ei varsinkaan sellaisia jotka maksaisivat palkkoja joihin Blane on tottunut.

Tämä konkurssi on vieläkin suurempi asia Blanen vaimolle Helenille, joka oleskelee tälläkin hetkellä Kroatiassa käytännössä laittomasti koska Kroatia ei suuressa viisaudessaan ole myöntänyt hänelle oleskelulupaa. Useasta vetoomuksesta huolimatta. Hänellä on kehoitus olla yhteydessä poliisiin mahdollisimman pikaisesti. Todennäköisesti, että pääsisivät karkoittamaan Helenin.

Olemme ihmetelleet porukalla, että mikä idea Kroatian valtiolla on siinä ettei se anna oleskelupaa ihmisille jotka haluavat asua täällä, pitävät maasta ja kantavat siinä sivussa selkärepulla rahaa maahan. Eivätkä todellakaan ole pakolaisia tai tyyppejä, jotka tulisivat rasittamaan maan olematonta sosiaaliturvaa. Mutta ehkäpä Kroatialla menee niin hyvin, että sillä on varaa pitää osa maailman ihmisistä rajojensa ulkopuolella. Jotka äänestävät sitten jaloillaan ja asettuvat johonkin toiseen maailmankolkkaan. Jonnekin sellaiseen maahan joka haluaa heidät ja heidän rahansa. Valitettavaa, hyvin valitettavaa. Toisaalta, jos/kun Kroatia jatkaa tätä politiikkaansa, maasta ei koskaan tule paratiisia jonne muuttaa enenevissä määrin ihmisiä viettämään vaikkapa eläkepäiviään. Sitä kun on paljon helpompaa muuttaa jonnekin muualle. Hyvin suurella todennäköisuudellä myös Blane ja Helen äänestävät jaloillaan ja muuttavat maahan jonne tuntevat olevansa tervetulleita. Vaikka kumpikin heistä pitää Kroatiasta todella paljon.

Todettakoon tähän vielä se, että tuo edelläoleva ei koske suomalaisia sillä mehän tulemme EU:sta. Toki tänne muuttavat suomalaiset joutuvat hankkimaan mm. oleskeluluvan koska Kroatia ei kuulu Schengen -alueeseen ja todistamaan siinä sivussa että heillä on varaa asua täällä, mutta tuo paperisota ei ainakaan minun kokemukseni perusteella ole mahdoton toteuttaa. Aikaavievä toki ja osittain hermoja vaativa, muttei siis aivan mahdotonta. Vaikka varmaan myös meille suomalaisille olisi helpompaa asettua johonkin muuhun maahan. Ilman tuota paperihässäköintiä.

No mutta, nyt nokka kohden viikonloppua. Blogi jatkaa taas maanantaina, silloin siis takaisin hiljaisuuteen vajonneesta kämpästä. Oikein hyvää viikonloppua itse kullekin säädylle!